Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam Jak sie ma ogniskowa w lustrzance cyfrowej do ogniskowej w aparacie analogowym małoobrazkowym. Czy np 50mm w cyfrze jest równe 50mm w analogu? Dzięki za podpowiedź. Chodzi mi o Nikona i Pentaxa. Czy obiektywy np Sigmy to tych marek mają taki sam przelicznik do różnych marek czy to sa różne sprawy?
Dzięki
Mi tez to namieszalo w glowie. Gdzies tu komus kto chcial fotografowac ptaszki polecano Olympusa bo z 300 robi sie 600 - to ja tez chce pomyslalem. Ale to nie jest tak ze patrzac przez Olego obraz nam sie przybliza tylko sam kat,tak. Wiec patrzac przez 300 pelnej klatki widzimy w kadrze ptaszka na srodku i jeszcze bagaznik Syreny sasiada z jednej strony a biust Marysi z drugiej... A w Olympusie w tych 300 widzimy samego ptaszka w kadrze i to ledwie moze sie zmiescic - dobrze kombinuje?
Czyli tez ten Zuiko 12-60 w Olym to wcale nie taki szeroki kat jaki mi sie wydawalo
To wlasciwie Oly jest ni w oko ni w .... Do Olyego trza miec odpowiednie Zuiko,bo taki Tamron 17-50 to juz lipa,na poczatku jest 34 a nie 17
Ja bym proponowal ludziom ktorym doradzacie Olego na ptaki tlumaczyc ze to nie 600 robi sie z 300 tylko ze z kata 61' robi sie 20' (na ten przyklad) bo to przez laika jest mylnie odbierane i moze sie taki niepotrzebnie zachlysnac
Dobrze kombinujesz. Ale to, ze w Olku nie bedziesz widzial biustu Syreny i bagaznika Marysi moze ulatwic wykadrowanie zdjecia itp.
Co do ZD, to jest on wystarczajaco szeroki wg. mnie. Ma tyle samo co CZ16-80 i zoomy 24-70 na FF. Gorzej, gdy podepniemy Sigme 10-20, ktora przestaje juz byc taka ultraszeroka.
Myślę, że w tej materii będzie dalej "zamieszanie" ponieważ pytający o długie ogniskowe i przelicznik myślą o : gdzie uzyskam wieksze powiększenie fotografowanego ptaszyska?
Jako, że ogniskowa ogniskową a gęstość (rozdzielczość) samej matrycy to druga sprawa.
Można by to uprościć gdyby gęstości samech matryc były takie same.
Np Canon 30D ma ok. 2,4 MP/cm2 i tyle samo ma 5DII, ale już 5D i 50D różną się znacznie i użycie tam np. 300mm daje zupełnie różne "przybliżenia"
Myślę, że celowo namieszałem ale może też pokazałem ,że nie ma prostej odpowiedzi .
Ostatnio zmieniony przez krzysiek29 Czw 19 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Z tym ptaszkiem na 300 mm też tak zle nie jest, bo na tym mniejszym kącie widzenia masz całą matrycę 10 czy 12 mpix. Kwestia czy ta mała matryca będzie dawała ładny obraz przy wyższych czułościach które przy ptakach niestety się zdarzają. Wałkowane było wiele razy na forum.
.. no właśnie o to mi chodzi dla laika jest zamieszanie i nie będzie prostej ogólnej odpowiedzi, której się on spodziewa.
Tak mi się nasuneło: czy ktoś znalazł taki "teścik" w sieci: jeden przedmiot fotografowany z tej samej odległości tym samym szkłem (np te 300mm) ale różnymi puszkami?
Wtedy można by pokazać od czego zależy ta faktyczna wielkość obrazu (i przy okazji jakość)
To nie jest trudne, jak tylko się ogarnie czym się ogniskowa różni od kąta widzenia. A do głowy wpada to samo, jak się pomyśli o wielkości matrycy, która stoi za obiektywem. Wystarczy namalować sobie jeden rysunek.
.. no właśnie o to mi chodzi dla laika jest zamieszanie i nie będzie prostej ogólnej odpowiedzi, której się on spodziewa.
Tak mi się nasuneło: czy ktoś znalazł taki "teścik" w sieci: jeden przedmiot fotografowany z tej samej odległości tym samym szkłem (np te 300mm) ale różnymi puszkami?
Wtedy można by pokazać od czego zależy ta faktyczna wielkość obrazu (i przy okazji jakość)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10