Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem na etapie kupowania statywu. Chce coś bardziej solidnego. Po przestudiowaniu miliona wątków na tym i na innych forach, po googlowaniu itd. wybór padl na Velbon Sherpa 600R np. TU lub GoldPhoto YH324 TU z TĄ głowicą. Chce przeznaczyc na ten cel ok. 300zl. Chodzi mi o stabilność. Nie dlugo bede mial sigme 200-500mm wiec razem z body waga nie przekroczy 3kg. Czasem do macro bede chcial go wykorzystac. Ktory bedzie lepszy??
Sorki bo nie dodałem na początku. Chodzilo mi, że będę go wykorzystywal głownie w terenie (ptaszki, krajobrazy) i do zdjec nocnych, od czasu do czasu macro.
krisv740 napisał/a:
na pewno nie pierwsza, z tego co pokazujesz to tylko druga wersja
Czyli GoldPhoto?? Mozna jakies argumenty? Naczytalem sie tyle, ze mam mentlik. O Sherpie tez dobrze pisza (jezeli chodzi o stosunek cena/jakosc).
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Gru, 2008
offca11, głowica słaba, udźwig za mały.
gold tez nie jest zbyt dobry, ale większa nosność
ale 200-500 to i tak za duża lufa - popatrz na inne wątki o statywach w tym dziale - jeśli jesteś zdeterminowany do dobrych zdjęć, kup dobry statyw - głowica do tego jobu - imho.
Do Sigmy 200-500 to trzeba statywu i głowicy najwyższej nośności. Nie wiem czy Wimberley i Gitzo 5540 wystarczy.
Chodzi mi o TEN model. W koncu ma stabilizacje takze mysle ze na 200mm nie powinno byc problemów "z reki". A statyw do ekstremum. Wazy niecale 2kg + body czyli jakes 2700gram.
A do tej Sigmy to proponowałbym abyś przejrzał ofertę Benro i do tego jakąś głowicę powiedzmy od Goldphoto. Benro to takie chińskie Gitzo, ale w dobrej cenie.
zobacz nóżki benro A-257n6 są napewno lepsze niż goldphoto, a jak dla mnie są baaardzo solidne... mają deklarowaną nośność 8kg... i wierze im ;]
mam jednak smutną wiadomość że budżet 300zł pewnie przekroczysz...
Kurcze, zawsze tak jest!!! Jak kupowalem lustro to w zamysle bylo wydanie jakies 2,5k zl, wydalem 4k. Teraz to samo ze statywem. Ale macie racje, to benro jest calkiem niezle. Szczerze mowiac to wczesniej nie przygladalem sie im. Tylko jaka glowica?? Ta GoldPhoto jakos nie bardzo mi lezy. Myslalem o kulowej. W przyszlosci bylaby do monopody a do statywu sprawie sobie wtedy frotke, ale to dopiero za jakis czas...
Goldphoto ma odpowiednik głowicy Manfrotto 486 RC2, którą posiadam i do teleobiektywu mi pasi. Zobacz ofertę, a znajdziesz coś dobrego.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=499216529
To ta głowica.
Na oko to wygladaja tak samo. Hmm... To po namysle juz wiem co chce! Nogi te benro co polecil davaeorn a glowica ta GoldPhoto z polecenia Wujka_Pstrykacza. To pol nocy spedze na szukaniu najtanszej oferty i zamawiam. Jak dojdzie to podziele sie wrazeniami. Dzieki wielkie Panowie Na was zawsze mozna liczyc
jakoś to goldphoto nie budzi we mnie zaufania... w sumie ta frotka również nie... z tego co widzę ma pojedyncze zabezpieczenie wyciągania płytki, poza tym kulowe głowice jakoś średnio mnie przekonują
jakoś to goldphoto nie budzi we mnie zaufania... w sumie ta frotka również nie... z tego co widzę ma pojedyncze zabezpieczenie wyciągania płytki, poza tym kulowe głowice jakoś średnio mnie przekonują
jednak pewnie za tą cene nic lepszego nidyrydy...
Niby Wujek ma, a ja mu wierze Chce kulowa, to pewne, patrzylem jescze na glowice benro BH-1 i juz w sumie bylem na nia zdecydowany ale po opini Wujka jednak sie przychylilem do GoldPhoto. Link do tej glowicy: http://fotoklik.pl/p/11562/benro_bh-1/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11