Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 07 Lut, 2009
Czy warto tokina 28-70 F/2.8 z wadą?
Autor Wiadomość
oracle 
Maniak

Wysłany: Sob 07 Lut, 2009   Czy warto tokina 28-70 F/2.8 z wadą?

Witam.
Mam okazje kupić ten obiektyw za ok 200zł (z tego co widziałem to on kosztuje ok 800zł w pełni sprawny) ale ma on taki problem że przesłona się nie chce przestawiać. Da się wprawdzie palcem podłubać i zmienić ale nie wiem czym to jest spowodowane.

Nie przeszkadza mi to tak bardzo bo widoki mi nie uciekną a potrzebujesz jakiegoś taniego prawie szerokokątnego obiektywu z AF.

Nie stać mnie praktycznie na nic droższego a wydaje mi się że pod względem optycznym to przebija ona wiele droższe obiektywy. Co o tym sądzicie?

Ile może kosztować naprawa takiego obiektywu?

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 07 Lut, 2009   

Skoro ktoś się pozbył takiego szkła za takie pieniądze to raczej mało nie kosztuje. Od tego ile kosztuje to jest serwis a tutaj jest tylko forum...

oracle 
Maniak

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi :?:
Znajomy miał to szkło od początku i po prostu pewnego razu przestała działać przysłona, widziałem rawy z tego obiektywu i jestem zadowolony jakością.

Bo np z mojego pentacona nie jestem zadowolony i zamiast niego używałbym tej tokiny. Z kolei nie miałem tego obiektywu w rękach i nie wiem czy nie ma jeszcze innych wad o których nie wiem, wydaje mi się że skoro jest przystosowany do pełnej klatki to przy niepełnej może być tylko lepiej. Ale może ktoś z was ma doświadczenia z tym obiektywem? np czy sie nie psuje AF? Czy da się tą przesłonę gdziekolwiek naprawić? Jeśli tak to gdzie? Mniej więcej ile to może kosztować (kij że nie wiecie ale przedział [np od 100-300] by mnie też interesował).

Bo suma sumarum jeśli bym się zdecydował go naprawić to na pewno nie za 400zł bo za tą cenę miałbym już normalny taki obiektyw. Głównie zależy mi na tym żeby był ostry a więc wchodzi w gre też rozrzut parametrów? Pogarszanie jakości po czasie itp czynniki.

A więc każda nawet najdrobniejsza informacja o tym obiektywie [subiektywna a nie z google które już przeglądałem] na wagę złota. A może jakaś alternatywa?
Pozdrawiam.

krisv740
[Usunięty]

oracle, a pod jaki system jest to szkło?

oracle 
Maniak

canon eos

krisv740
[Usunięty]

to zostaw to szkło w spokoju, w tych szkłach /ogólnie tokina/ pekały taśmy. była to część trudno dostępna i dość droga....
a jeśli palcem mozesz "poruszać" przysłonę to imho w ogóle nie warto tym szkłem się zajmować - slinik krokowy przysłony musi być uszkodzony...
po co ci to?!

oracle 
Maniak

bo chce jakiś tani obiektyw ok 28mm lub mniej o dobrej ostrości.

Ile może kosztować naprawa tego silnika?

mavierk 
never knows best

pewnie krocie, bo to szkło jest stare jak świat (3-5 stówek jak nic :P )

napisz do jakiego systemu, to Ci pomożemy :)

No i jak masz pentacona, to manuale Ci nie obce - może pomyśl nad Kironem 28/2 albo Flektogonem 35/2.4 MC

oracle 
Maniak

no nie są obce mi manuale ale przynajmniej 1 AF bym chciał mieć :D

Teraz mam heliosa, pentacona 29/2.8, sigme 18-50 EX DC i sigme 70-300 APO macro.

-sigmę sprzedaje bo 900zł to jednak dla mnie za dużo. Przynajmniej jak na razie.
-helios jest ok i tylko musiałbym jakiś filtr z powłokami MC dokupić.
-pentacon to ogólnie mydło... chce go sprzedać bo jego ostrość mi nie pasuje. I to nie jest wina ogniskowej 28 bo sigma przy takiej ogniskowej potrafi być ostra jak żyleta tylko zapewne tego konkretnego egzemplarza.
-no a 70-300 zostawię sobie może na kilka, kilkanaście fotek i też sprzedam bo nie ciągnie mnie do telezoomów. Nie potrzebuje takich fotek robić.

nadarzyła się okazja kupna tej tokiny. Mogę podesłać rawa zrobionego 40D + właśnie ta tokina, wygląda na to że jest całkiem ostry ten obiektyw, a ta przesłona z racji ceny nie przeszkadzała by mi tak bardzo...

No tylko czy w razie gdyby coś jeszcze sie zepsuło albo po prostu czy była by opcja naprawy i jeśli tak to jakich cen mogę się spodziewać.

PS. oczywiście do Canona (na obecną chwilę 350D później pewnie 400D i 40D)

mavierk 
never knows best

no moim zdaniem lepiej kupić porządnego manuala od zepsutego AFa, którego naprawa będzie Cię kosztować co najmniej trzykrotność kupna...

A takiego kirona 28/2 za 2-3 stówki wyhaczysz - jaśniejszy, ostry i kiron, porządna marka :)

oracle 
Maniak

No sęk w tym ile bedzie naprawa kosztować? Oraz AF jako taki jest sprawny tylko że przesłona albo ręcznie albo do naprawy - czyli wiele się nie różni od takiego manuala...

A co do manualnych to też przewiduje jakiegoś ale to najpierw chce jednak AF...

mavierk 
never knows best

nie wiem w takim razie w ogóle po co ten temat :) Jesteś napalony na to szkiełko, bierz je, a nie narzekasz.

oracle 
Maniak

tak, ale to jest jedyne co wiem, pytam o jakieś inne wady? może ktoś miał z nim do czynienia? Czy moge spać spokojnie czy jest duża szans że coś jeszcze się zepsuje?

No i pytam też o orientacyjny koszt naprawy, może już ktoś naprawiał taką usterkę, jakaś orientacyjna cena mnie interesuje.
Pozdrawiam.

krisv740
[Usunięty]

oracle, w systemie eos nie ma mozliwości sterowania przysłony ręcznie - od tego jest silniczek krokowy wbudowany w obiektyw.
jeśli ręcznie-tzn. poprzez pokręcenie pokrętła na korpusie przesłona jest uruchamiana , a nie jest uruchamiana w trybie Tv - to jest to problem "sterownika" w obiektywie.
tak szczerze, to nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym "ręcznym" ustawiamiem przysłony!?
w systemie eos nie ma mozliwości bez wysterowania elektrycznego sterowania przysłoną w obiektywie, jak pisałem wcześniej...
z tego co przychodzi mi jeszcze do głowy, to może być problem współpracy szkła z nowymi lustrzankami cyfrowymi. stare szkła współpracują z eos analogowym i starymi cyframi np. 10d/d10 itp. ....
przy nowszych nie następuje wysterowanie przysłony - można wykonać zdjęcie tylko na pełnym otwarciu obiektywu - w tym przypadku f2.8/, ja miałem tak z 70-210 tokiny, pracowała tylko na f4.5-5.6 w zależności od ogniskowej, tylko czasami robiła zdjęcie przy innej przysłonie. i nie jest to "wina" uszkodzenia , a braku kompatybilności dla nowych lustrzanek cyfrowych.

wytłumacz proszę - "ręczne ustawianie przysłony" - co?

oracle 
Maniak

to znaczy wsadzenie palucha w obiektyw i przesunięcie trybiku. Wystarczy zdjąć mały plastik i da się przestawiać. Zaraz pewnie będą głosy oburzenia ale mi to nie przeszkadza, ustawie sobie np na stałe F4 i do większości się nada. W razie potrzeby zmienię. Cena skutecznie rekompensuje tą niewygodę.

Ale faktycznie nie wykluczam że to może być problem nowszych lustrzanek. Tylko on tyczy się wszystkich nowych zaczynając od 1000D/300D ??

Odpowiedz do tematu