Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax k20D - jaki obiektyw wybrać?
Autor Wiadomość
tomasiek
[Usunięty]

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008   Pentax k20D - jaki obiektyw wybrać?

Witam.
To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem z doborem zestawu... ale zacznę od początku
Doświadczenie z fotografią mam średnie. Jakieś 10 lat temu Zenit 12xp z standardowym obiektywem Heliosa, ale używany u cioci na imieninach.
Obecnie - Fuji FinePix s5700 - dzięki niemu polubiłem fotografię (tu kilka zdjęć)... ale troszkę mi brakuje i w obiektywie iw ostrzeniu... Więc oczywistą kontynuacją wydaje się lustrzanka cyfrowa.
Po poczytaniu setki testów, kilkukrotnej wizycie w sklepie, zdecydowałem się na body Pentax k20d - w grę wchodził jeszcze Nikon d80 - ale k20d o wiele lepiej leżał mi w dłoni. Na plus też przemawia że można w nim bez problemu używać starszych obiektywów (manualnego ostrzenia się nie boję).
Do czego: głównie do fotografowania przyrody, częściej makro i zbliżenia, rzadziej krajobrazy czy architektura, czasem wnętrze, portretówka i "u cioci na imieninach" prawie w ogóle, ale nie mogę powiedzieć że nie będzie tego wcale. Fotografuję prawie tylko i wyłącznie dla siebie.
Za ile? Cały zestaw - body+obiektyw do ok. 3500-4000 zł (jednak z naciskiem na 3500)
Problem pojawia się przy wyborze zestawu z obiektywem. Od razu przyznaję się, że nie znam się na obiektywach ;( - coś tam owszem czytałem, pytałem, ale nie czuję się w tym na tyle żeby samemu podjąć decyzję. Na początek planuję zakupić zestaw z jakimś uniwersalnym obiektywem, przy założeniu że w ciągu roku dokupię do niego obiektyw makro. Zakładam też że na tym jednym obiektywie się nie skończy - czyli "system" będzie się rozwijał.
Z tego co znalazłem (z gotowców):
zestaw 1: Pentax K20D + ob. 18-55mm AL II + 50-200mm
zestaw 2: Pentax K20D + ob. 18-250mm
zestaw 3: Pentax K20D + ob. 18-55mm AL II + 55-300mm
zestaw 4: samo body + jakiś uniwersalny obiektyw który polecicie :) , umożliwiający oczywiście zabawę w makro.

No chyba że znajdzie się ktoś dobry kto pomoże w wyborze obiektywu uniwersalnego + prostego obiektywu makro w podanym wcześniej zakresie cenowym.

uf... się rozpisałem. Ale chyba zgodnie z zasadami :)

//edit
chyba że ktoś ma zupełnie inny pomysł na body

Reklama

konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008   

Hm.. Uwzględniając to co napisałeś to jednak ja bym proponował inne boddy.

Nikon D90+18-105VR+ stałka Nikkor 50F1,8 - niezły zestaw i w zupełności wsytarczy. Matryca w Nikonie jest znacznie lepsza niż w Pentaxie i obikektywy jak najbardziej cię zadowolą(patrz testy tych szkiełek)

Canon 40D+Tamron 17-50F2,8 - szybkie, solidne sprawdzone body z dobrą matrycą i dobrym, jasnym obiektywem.

Jesli nastawiasz sie na makro i nie potrzebujesz błyskawicznego AF to Sigma 17-70Macro z tymi aparatami też będzie dobrym rozwiązaniem.
Jesli ci zależy na dłuższych ogniskowych to w Nikonie masz świetnego 70-300VR(i na przszyłosc warto się nad nim zastanowić).

tomasiek
[Usunięty]

Jak już napisałem wahałem się na Nikonem d80 a Pentaxem. Canona jakoś nie brałem pod uwagę... Nikona d90 nie brałem nawet w ręce - szczerze mówiąc "filmy HD" w reklamie odrzuciły mnie tak samo jak "pierwsza lustrzanka bez lustra". No ale po to są fora żeby zasięgać opinii.
Co do nikona - miałem w rękach d80 i jakoś dziwnie mi leżał w rękach. D90 nie miałem (chyba w szale przedświątecznym znikł z półek). Poza tym - myślałem o wykorzystaniu starych obiektywów z zenita (coś tam w rodzinie się jeszcze obija) - a z tymi ponoć sobie lepiej pentax radzi.
Dzięki za poradę - idę czytać dalej (o nikonie i canonie ;) )

ps. a dlaczego Pentax nie?

//edit - za pentaxem przemawiała jeszcze stabilizacja w korpusie. Ale w sumie rzeczy - i tak 99% zdjęć robię ze statywem... więc w sumie rzeczy może jednak nikon ze względu na ilość akcesoriów...

f50fd 
Początkujący

tomasiek,
Cytat:
ps. a dlaczego Pentax nie?
Bo Pentaksa nikt nie lubi , za co : za to że nie zmienił bagnetu , że można nim gwożdzie wbijać , jest uszczelniony , ma Limitedy , i znakomite kity ciekawe stałki , SR w korpusie. :wink: a tak na serio to znakomity system, K20d można śmiało zastąpić K200d i zainwestować w lepsze szkiełko , 3 zestaw jak najbardziej. :mrgreen:

tomasiek
[Usunięty]

Akurat to że jest uszczelniony i można nim gwoździe wbijać to plus. Kwestia bagnetu... profesjonalnie nigdy się tym zajmować nie będę więc nie ma to aż takiego znaczenia - wydaje mi się że znajdę zawsze jakieś szkiełko dla siebie o w miarę przyzwoitych parametrach.
Co do k200 - to już chyba lepiej poszukać k10...
W sumie zaczynam czytać o canonie d40 i nie dość że cena mi odpowiada to i jego parametry też są przyjemne.

Riddle
[Usunięty]

tomasiek napisał/a:
Akurat to że jest uszczelniony i można nim gwoździe wbijać to plus.

"Trudno" to zauważyć, ale pierwsza część wypowiedzi f50fd była żartem, znaczy się wymienił plusy pentaxa podpisując jako wady.

tomasiek napisał/a:
"filmy HD" w reklamie odrzuciły mnie

Nie należy bać się nowości, o ile są dobre. D90 to bardzo dobry aparat, z niskimi szumami.

Sam pentax k20d według mnie nie należy do aparatów które warto kupić. Za dużo mpx, za wolny.

Na twoim miejscu wybrał bym w zależności od potrzeb : szybka seria - 40D, niskie szumy D90.

tomasiek
[Usunięty]

Riddle napisał/a:
"Trudno" to zauważyć, ale pierwsza część wypowiedzi f50fd była żartem, znaczy się wymienił plusy pentaxa podpisując jako wady.

No moja wypowiedź też była w formie dowcipu. Cienkiego ale zawsze ;)
Riddle napisał/a:
Nie należy bać się nowości, o ile są dobre.

Kwestia podejścia do świata... :)
Co do k20d - mpx - owszem nie jest na pewno wielką zaletą. Co do wolności... nie widziałeś mojego Fuji ;) .
A d80? Jakoś naprawdę mnie d90 nie przekonuje.
Canon owszem - ciekawy... ale nie leży kompletnie w łapie (byłem w sklepie przed chwilą)

Riddle
[Usunięty]

D80 a D90 - D90 ma dużo dużo mniejsze szumy (spokojnie na ISO 1600). D80 jest we we wszystkich kategoriach (prócz ceny) gorszy lub porównywalny.
D90 to naturalny następca D80, z większą ilością funkcji, wyższą jakością, lepszą matrycą. Więc po co się uprzedzać do dobrego aparatu?

krisv740
[Usunięty]

a ja protestuje i polecam pentax
jeśli kolega wie, że nie będzie profesjonalnie zajmował sie tym hobby :mrgreen:
to oferta szkieł (choćby sigmy) zaspokoi wszystkie podstawowe potrzeby
to fajna wielozadaniowa puszka i każdemu mozna ją polecić...... :cool:

f50fd 
Początkujący

tomasiek, Twój Fuji jest całkiem spoko , sam posiadam Finepixa jak w niku :wink: , czasami bawię się Lumiksem FZ-50 ale ten klamot jest za wielki , co do D 90 sam miałem chęć na niego, to bardzo dobry i solidny aparat a filmy to taki gratis , może się przydać , choć okazał się duży i mało wygodny, lubię małe lustrzanki , po kilku miesiącach macania testowania najlepiej mi lerzą Pentaksy K-M i K200d z naciskiem na ten pierwszy , a jeśli chodzi o szkła na bagnet K dla amatora , ja nie widzę żadnego ograniczenia wręcz przeciwnie :lol:

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Sro 31 Gru, 2008   

krisv740 napisał/a:
to oferta szkieł (choćby sigmy) zaspokoi wszystkie podstawowe potrzeby

dlaczego?
masz 16-50, 50-135, pare zaje****** limitedów, fa 100mm macro i pare innych szkiełek.

Riddle napisał/a:
D90 to bardzo dobry aparat, z niskimi szumami.

bardzo lubię D90 ale stojąc przed wyborem K20D, D90, 40D wybrałbym...
K20 - do D90 nie dopłacałbym za (trochę) mniejsze szumy, Canon odpada (nie cierpię canonowskiej ergonomi) - wolę mieć solidniejszy, większy i uszczelniony korpus.

Riddle napisał/a:
am pentax k20d według mnie nie należy do aparatów które warto kupić. Za dużo mpx, za wolny.

z pix. się zgodzę - choc niewiem dlaczego ale w 50D wszystcy się nimi podniecają,
co do szybkości, jak często używasz serii ?

tomasiek,
odsyłam cię do tego co napisałem w wątku o teście K20

krisv740
[Usunięty]

kamfil06, bo ty myslisz o szkłach do 200 mm, a ja od 70 w górę :cool:

moim wyborem w dalszym ciągu jest pentax, jako najbardziej dostosowany do potrzeb amatorskich korpus - szkoda mi trochę szkieł dostepnych u canona - to jest problem pentx'a - koniec kropka i na ten temat nie należy prowadzic dyskusji! :smile:

tomasiek
[Usunięty]

hohoho...
Zacznę od początku.
@Riddle - czy my się nie znamy z innego forum? Co do d90 - cóż - jeśli czegoś nie używam (filmiki HD) to po co ma to mieć? Ot inne podejście do życia. I nie uznaję filmików jako przydatny gratis...
@krisv740 - nie będę się zajmował profesjonalnie, to tylko hobby więc szukałem jakiegoś rozwiązania które będzie w miarę wielozadaniowe. Owszem - z naciskiem na fotografię przyrody, więc uszczelnienie Pentaxa uważam za ogromny plus.
@f50fd - wiem że Fujik jest fajny - nie zamierzam go się pozbywać. Jednak po 1,5 roku używania zauważam że czasem mi czegoś brakuje... a to ostrości na zdjęciach, a to większej ergonomii. Stąd po przeczytaniu testów była wyprawa do sklepu żeby pomacać. Jak już mówiłem - Pentax po prostu leży w dłoni.
Co do K-m - może to śmieszne - ale b. zależy mi na górnym LCD :) Wydaje mi się to dość wygodnym rozwiązaniem, mimo że nigdy nie korzystałem
K200D - cóż - tu się cały czas waham - tak naprawdę chodzi chyba tylko o matrycę w k20d.
@kamfil06
Oczywiście przed założeniem wątku przeczytałem test oraz WSZYSTKIE opinie w wątku który podałeś. I właśnie test i twoja opinia pokierowały mnie w stronę k20d.
Jak często używam serii? Mimo że Fujik ma tą funkcję "wyprowadzoną" na zewnątrz korpusu... to jakoś nigdy nie miałem potrzeby.
Szczerze mówiąc - fotografując przyrodę, nie fotografuję ptaków, lwów ani innych szybkich zwierząt. Wręcz przeciwnie. Najczęściej są to grzyby, mchy, czasem owady - a te do b. szybkich nie należą i spokojnie mogę sobie powolutku robić zdjęcia.

Co do ilości szkieł - na 100% nie potrzebuję wyboru spośród 300 modeli. Przeglądając ofertę w internecie uważam że na 100% znajdę swój "zestaw" 3-5 obiektywów. Fotografuję dlka siebie, publikuję tylko na Flickr oraz na ścianie w domu. Po prostu frajdę mi sprawia zabawa z aparatem na łace, w lesie czy w innym, jakimkolwiek miejscu.
kamfil06 napisał/a:
masz 16-50, 50-135, pare zaje****** limitedów, fa 100mm macro i pare innych szkiełek.

Oczywiście przyjmuję to jako + -- znaczy że do Pentaxa też dobiorę ciekawe szkła jak dla amatora, nie ograniczając się do 1-2 obiektywów.

Czytałem testy w grudniowym foto-video - tu pentax został dość mocno oceniony. Dodając do tego dobre leżenie w dłoni... chyba wybór padł już wcześniej co do body.
@kamfil06 - a który z zestawów wymienionych w pierwszym moim poście byś polecał jako użytkownik tego aparatu?

//edit - a może pentax k200d? Zostałoby coś więcej na szkiełka...
i jeszcze jedno - czy k20d ma podświetlany panel LCD (ten górny)?

Riddle
[Usunięty]

Jak już pentax, to na twoim miejscu brał bym k200d albo k10d. Kupisz za mniej niż k20d, a funkcjami wcale nie jakieś gorsze.

tomasiek napisał/a:
ale b. zależy mi na górnym LCD Wydaje mi się to dość wygodnym rozwiązaniem, mimo że nigdy nie korzystałem

Idź na wróżkę, dobrze ci idzie:) Górny LCD jest jak dla mnie rzeczą bez której nie ma porządnej lustrzanki, osobiście nie kupił bym lustra bez niego.

tomasiek
[Usunięty]

Z pewnych doświadczeń wolałbym nowy aparat - k10d jest już chyba zupełnie nie do dostania. K200d - owszem jeszcze jest...
Na razie czytam instrukcje do obu i porównuję testy...

Odpowiedz do tematu