Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 Szukam lustrzanki do zwyklego fotografowania prosze o pomoc
Do tej pory mialem tylko gluptaka, robilem zdjecia glownie dziecka, na imprezach, wakacjach itp.
Tak pewnie zostanie chyba ze spodoba mi sie fotografowanie bo jak do tej pory to moje zdjecia mnie nie urzekly
Co byscie polecili bo sie zagubilem w tym co piszecie
znalazlem w miedzyczasie taki aparat: Olympus E-410 tylko ma brak stabilizacji obrazu co mnie troszke odstraszylo ale moze da sie bez tego zyc
Dziekuje za jakiekolwiek wskazowki.
pozdrawiam
Artur
brak stabilizacji obrazu co mnie troszke odstraszylo ale moze da sie bez tego zyc
Ba, da się, nawet bez najmniejszego problemu. Stabilizacja nie należy do wartości do których należy przykładać wagę podczas kupna aparatu.
Po pierwsze zastanów się czy lustrzanka Ci się przyda, może lepiej kupić po prostu lepszego kompakta.
Jeśli jednak lustro, to powiedz do jakiej ceny całość, to jest najważniejsze.
i uważaj, bo będzie tak jak właśnie mam dookoła siebie.
znajomy się napalił na aparat, pojechał, kupił lustrzankę i nie ma zielonego pojęcia o fotografii. nic.. zero.. nawet instrukcji nie chce czytać...
i przychodzi i się pyta jak ustawić aparat jeśli ktoś się rusza bo mu rozmazane wychodzą.
pokazałem... (nie wiem jak, ale pokazałem)
przychodzi za chwile, że chce zrobić takie fajne foto, że jest osoba a tło rozmyte
też tłumaczę...
niestety dalej nic nie rozumie........
nie wiem... czasami mam wrażenie że teraz klientami są osoby które oczekują od lustrzanek nie wiadomo czego. najlepiej żeby były najlepszej jakości zdjęcia i w dodatku żeby robiły się same... bo po co człowiek ma cokolwiek wiedzieć jak się to zdjęcie tworzy ?
na czerwono powinno być zaznaczone na każdej lustrzance, że jest to zaawansowany aparat i robienie nim zdjęć wymaga jakiejś wiedzy.. choćby minimalnej.
niestety producenci idą w drugą stronę. zamiast cieszyć średniozaawansowanych użytkowników i tak tworzyć aparaty - próbują odsprzedać jak najszybciej aparaty grupie początkującej, której wystarczą kompakty, namawiając ich wszystkim co możliwe.
Przykład:
Wysokość 1300 m.n.p.m.. widoczność 2 metry, -10'C i przepięknie zamarznięte schronisko. Robię zdjęcie Sony Ericssonem (aby przesłać znajomym MMS'em) i widze że ktoś walczy lustrem. Zagaduję pytając czym dokładnie robi.
Odpowiedź fotografa: "Lustrzanką!"
Odpowiadam: Ok... ale jaką ? .. sam dostrzegłem źółte A, więc mówię Alpha? która?
I otrzymuję odpowiedź : No Sony....
Próbuję podtrzymać rozmowę:
Dobrze zdjęcia wychodzą? Ja nie daje rady...
A on.. "ustawiłem na auto... kiepsko ale pewnie coś z przysłoną"...
Wycofuję się do schroniska... szkoda gadać
Podsumowując moją niezakończoną wypowiedź:
Opamiętajcie się ludzie kupując "koniecznie" lustrzankę.
Często lepsze zdjęcia zrobicie kompaktem. A poprzez reklamy i mocny marketing (chyba właśnie najmocniej Sony), mamy tysiące (setki tysięcy) osób które koniecznie chcą lustrzankę... no bo przecież lustrzanki są najlepsze....
Czy aby na pewno ? Wiadomo że lustro jakościowo wychodzi lepiej niż każdy kompakt.
Ale czy każdy na pewno potrzebuje lustra ?
Nie wiem... sami sobie odpowiadajcie na to pytanie
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008
edmun, pięknie to napisałeś...........
już wielokrotnie na tym forum pisałem o tym, ale to groch o ścianę!
i jednocześnie prośba do moderatorów-może jednak zwrócić baczniejszą uwagę na posty typu "co kupić, co wybrać", bo pytania są tendencjne,powtarzalne,jednakowe w 90% przypadków.
może jednak wrzucać je do "jednego wora"
nie wiem, ale sytuacja imho staje się powoli śmieszna i forum przybiera "styl" pomocy która jest niedźwiedzią przysługą.
ostatnio brat sprezentował córce c40d +jedno szkło. ja dodałem drugie. oczywiście dołączył do tego lampę i torbę.
wiecie co mu powiedziałem (choć pochwalam 'postępek" z prezentem)?
taki prezent to "perfidna sprawa/manipulacja" bo na początek jest zachwyt i świecące się oczy obdarowanego, ale po pewnym czasie jak człowiek złapie bakcyla........... sami wiecie o co mi chodzi........
więc czy my na pewno pomagamy, czy czasami robimy niepotrzebny "drenaż kieszeni"
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
No właśnie - niestety jest coś takiego, jak efekt wąskiego gardła w tandemie fotograf - aparat
A tak w ogóle to proponowałbym napisać nowy artykuł:
dziekuje za kilka ciekawych spostrzezen. Co do Kaski to mysle ze tak do 2000zl
i zastanawiam sie nawet nad uzywka moze byc tansza wtedy a do nauki to chyba i tak
dobry wybor. Jak pisalem na fotografi sie nie znam za bardzo ale mialem okazje pare fotrk zrobic lustrzanka i zdjecia sa na moje amatorskie oko nie do porownania z gluptakami.
Kiedys ojciec moj robil profesjonalne zdjecia , nawet wywolywal je sam i ostatnio przegladajac jego dokonania cos mi sie zapalilo w glowie
Zatem jesli ktos mi doradzi to bede wdzieczny a moze i zlapie bakcyla i wstapie do braci fotografow amatorow
Mozecie jeszcze doradzic co zamiast lustrzanki skoro lusterko to bardziej dla profesjonalistow.
pozdrawiam
krisv740 [Usunięty]
kojot_76, lustro nie jest dla profesjonalistów
lustro powinno byc dla świadomego uzytkownika, który wie, że ewentualnie gdy będzie chciał doskonalić warsztat , to koszty tego hoby bedą szły w grube tysiące.
nikt cie od lustra nie "odciąga" , ale zastanów się czy juz w tej fazie fascynacji fotografią jest potrzeba wchodzenia w lustrzankę?
Nie wiem czy lustrzanka czy nie
po prostu chcialem cos zakupic bo moim gluptakiem to zdjecia wychodza mi po prostu
straszne, no moze nie zawsze ale jednak.
Bawilem sie jak pisalem lustrzanka i byly nieporownywalnie lepsze ba 100 x lepsze.
Wiec po prostu poradzcie co radzicie.
Zalogowalem sie tu na forum z mysla o pomocy a nie o kupowaniu w ciemno.
Zawsze kilka cennych rad sie przyda.
pozdrawiam i bede wytrwaly w zbieraniu informacji
znalazlem tu w ogloszeniach jeszcze Olympus E-510 uzywka
ale moze z dobrym duchem poprzednika fotografa
kojot_76, lustro nie jest dla profesjonalistów
lustro powinno byc dla świadomego uzytkownika, który wie, że ewentualnie gdy będzie chciał doskonalić warsztat , to koszty tego hoby bedą szły w grube tysiące.
oj, niekoniecznie. Udoskonalać warsztat można za naprawde niewielkie pieniądze. I IMO zdecydowanie łatwiej udoskonalać lustrzanka niz kompaktem czy hybryda (uwaga to może byc stronnicze, bo nie zaczynałem od cyfrowego kompaktu czy hybrydy (zaczynałem od dalmierzowego FEDa) i kiedy sie te konstrukcje pojawiły na rynku nie spełniały moich podstawowych wymagań dotyczących prostoty obsługi)
Problem może sie pojawic ze w pewnym momencie udoskonalenia warsztatu (szczególnie w pewnych działach fotografii) okaże się, że dalsze podążanie wymaga pewnych nakładów na sprzęt. Patrząc na zdjęcia kolegów w stosownych działach nawet w ptakach (a to trudny temat) baaardzo dużo da się zdziałac sprzętem za wciąż całkiem rozsądne pieniądze.
dokladnie to podajcie w koncu jakies namiary, modele co kto uwaza za sluszne ze swojego doswiadczenia
krisv740 [Usunięty]
RB, jeśli masz na mysli warsztat "swój" techniczny - to jak najbardziej - i nie myślę tu o Tobie, ale ogólnie o każdym kto tym się para.
niestety , jak wiesz dokładnie , fotografia to takie dziwne hobby, gdzie technika /obiektywy/ w pewnym momencie stają sie naprawdę "ostrą" sprawą.
[ Dodano: Nie 28 Gru, 2008 20:46 ] kojot_76, a dlaczego chcesz szczegóły - marka,model itd. ? co ci to da?
pójdź do sklepu i "przymierz się" do paru modeli. powiedz co ci wyszło i wtedy możemy zacząć rozmawiać. to także kwstia własnych upodobań i przemyśleń.
czytałeś posty w tym dziale?
a może warto zacząć od obiektywów i zobaczyć co ci będzie pasowało tak "mm" jak i finansowo?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10