Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Moim skromnym zdaniem (mam też cropa (1,6)) - jako stałka std - 50/1.8 lub lepiej nawet 1.4.
30 dla mnie jest za szeroka (zależy gdzie i do czego), dlatego mam na stałe podpiętą 50 i jestem zadowolony.
tomek__gda, czy ty wiesz co to standardowy obiektyw przypominam to taki, który daje kąt widzenia ok. 47st po przekątnej kadru i perspektywę zbliżoną do tego co widzimy 50mm na cropie to już short-tele.
tomek__gda, czy ty wiesz co to standardowy obiektyw przypominam to taki, który daje kąt widzenia ok. 47st po przekątnej kadru i perspektywę zbliżoną do tego co widzimy 50mm na cropie to już short-tele.
Zdaję sobie z tego sprawę, jednak dalej nie wiem o co chodzi w pytaniu? Czy o stałkę standard czy o stałkę do standardowego wykorzystania (czytaj: uniwersalnego)??
Piotrmkg, jeżeli Ciebie uraziłem, to sorry. Na Tym forum spotkałem się z wieloma nie całkowicie sprecyzowanymi pytaniami.
Oczywiście chodzi o standard czyli coś co daje 50 na cropie . Tak naprawdę nie wiadomo co kupić Sigma jest super tylko ma problemy z ostrością może canon ?
Po pierwsze: Dziękuje Administratorowi za zmianę tematu. Faktycznie pierwotny temat był kiepski, choć sens ten sam co obecny. Tak się kończy pisanie przez telefon komórkowy z dostępem do internetu.
Po drugie: Temat ten jest dla mnie i dla wielu fotografów amatorów bardzo ważny. Ja dopiero od 4 miesięcy posiadam lustrzankę cyfrową i wcześniej robiłem zdjęcia analogowym Pentaxe przede wszystkim z 50/1,4. Do dzisiaj wspominam to bardzo miło.
Po trzecie: Naprawde obiektyw standardowy dający ok. 50 mm jest chyba najbardziej "uniwersalnym obiektywem na świecie", i nie ma żadnego półprofesjonalisty i profesjonalisty, który nie ma go w swojej "stajni". Można nie mieć 300/2,8 L ale 50 na pewno musi mieć.
Po czwarte: Tak naprawdę nie wiadomo co kupić. Stałka i standard to wiem (y). Tylko co?. Wchodzi w rachubę: simga 30/1,4 (wcześniej był błąd - przez komórkę pisałem) Canon 2/1,8. I chyba tyle no bo co jeszcze ? Co daje światło jaśniejsze niż Tamron lub innyc zoom ze światłem 2,8 i jakość lepszą od zoomów.
Po piąte: Canon 501,4 czy 1,8 lub Sigma 50/1,4 którą próbowałem ( o Mój Boże jak abyła fajna do 3 metrów, ale powyżej to szkoda gadać, nie ostrzyła prawidłowo) to raczej obiektywy pół portretowe.
No jeśli nie zamierzasz wydawać kasy na obiektywy pokroju 35L/1.4. To ja bym optował za sigmą 30/1.4. Jakby co to to możesz wyregulować w body, tudzież w serwisie Sigmy na gwarancji Ci to zrobią. Oczywiście przy Canonie może czekać Cię dobieranie z kilku obiektywów, ale taki już urok Canona.
BTW Sigma z tego co można wyczytać również podnosi ceny....
Trudna decyzja. Słabsze zachowanie na rogach byłbym w stanie wybaczyć; gdy oczekuje małej GO ostre rogi nie są potrzebne bo obiekt zainteresowania mam w centrum kadru, z kolei gdy potrzebuje rozdzielczości na krawędziach potrzebuje dużej GO więc obiektyw bym przymykał (wtedy osiągi z rogów i centrum kadru zbliżały by się do siebie). Mimo wszystko takie zachowanie w okolicach min. przysłony dyskwalifikuje obydwa obiektywy w pewnych zastosowaniach. Jednym słowem potrzeba im światła, a skoro potrzeba światła, to po kiego wała kupować światłosilne stałki Wolałbym inaczej spożytkować te pieniądze ..dlatego możliwe że pomyślałbym o czymś takim:
http://www.optyczne.pl/6....dsumowanie.html
PS
Patrząc na osiągi to warto brać Canona 35/1.4L. Ale to przeszło 4000zł.
Też o tym myślałem, ale w nieco gorszym wydaniu mam to w moim tamronie 17-50, który oddałem do reklamacji z powodów nieostrości w lewej dolnej części kadru lub prawej górnej przy każdej przesłonie. Porównując dobrego Tamrona do Canona 28/2,8 zyskuje się na jakości obrazu, natomiast światło pozostaje takie same. Dlatego myślałem o 28/1,8 ale raz że go ciężko kupić a dwa że kosztuje prawie 1700 zł
[ Dodano: Wto 27 Sty, 2009 09:20 ]
Poza tym bardzo ciekawy jestem dlaczego nie ma nigdzie jego testu. Jest tylko niewiele mówiące porównanie na konkurencyjnym serwisie.
[ Dodano: Wto 27 Sty, 2009 09:21 ]
Może ktoś go ma, niech się podzieli z Nami informacjami o nim. Kupowanie 35/1,4 L nie wchodzi w rachubę z wiadomych względów.
[ Dodano: Wto 27 Sty, 2009 09:29 ]
A na koniec taka refleksja- Canon chyba stwierdził, że jego cropowcy nie potrzebują stałego standardu. Coś mi się wydaje, że Nikon wyszedł na prowadzenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12