Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam.
Mam pytanie dotyczące obiektywu, a mianowicie interesuje mnie zakup "uniwersalnego" obiektywu z zakresu 16-105 albo 24-105. Zastanawiam się nad zakupem szkła o takim zakresie gdyż chciałbym wymienić kita 17-80 a zakup jakiegoś zoomu np sigmy 18-200 jakos mnie nie przekonuje a do tego forumowicze strasznie nie lubią takiego zakresu szkieł ...szkoda bo gdyby takie obiektywy miały super parametry (oprócz Nikkora 18-200 VR chyba) za dobre pieniądze to człowiek by już kupował a tak to musi kombinować... Wiem, że każdy proponuje wymienić kita na Tamrona 17-50/f2.8 albo na Sigme 17-70 f/3.5-4.5 jednak chciałbym "poświęcić" szeroki kąt na rzecz czegoś bardziej uniwersalnego i nie kupować dwóch obiektywów-noszenie ich trochę przeszkadza...Chciałbym więc zasięgnąć porady czy kupi się coś sensownego w tym zakresie albo podobnego w granicach 1000 zł czy jednak trzeba liczyć na jakiś cudowny spadek cen
I ciekawi mnie jeszcze jedno pytanie to czy mój kit na 18 mm bedzie gorszy niż np sigma 18-200 na 18 mm...czy bedzie to wyrazna poprawa czy tylko wnikliwa diagnoza i testy wykaża że któryś z tych obiektywów jest lepszy?? może to drugi pytanie jest troche dziwne jednak może ktoś ma jakieś doświadczenia bo niestety nie miałem takiej przyjemności
a jak oceniacie np Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC, czy przesiadać się na takie coś??
wiem wiem...tylko to cacko kosztuje okolo 1600...a to spory wydatek jak dla mnie. niestety trzeba kombinować żeby było jak najlepiej w miare swoich możliwości
[ Dodano: Nie 24 Sie, 2008 22:15 ]
a może np Minolta 24-105 D / 3,5-4,5 ???
24-105 to dobry obiektyw na Minolte Dynax 7. To jeszcze szkło pod analog, nie wiadomo jak będzie na cyfrze, nigdy go na Dynaxie 7D nie miałem podpiętego.
24-105 to dobry obiektyw na Minolte Dynax 7. To jeszcze szkło pod analog, nie wiadomo jak będzie na cyfrze, nigdy go na Dynaxie 7D nie miałem podpiętego.
W cyfrze bez zmian. To dobre szkło. Problemem może być te 24 mm w APSC. Ale nie musi. Z drugiej strony nowe 24-105 nie jest tak duzo tańsze od 16-105, ktory kosztem światla i trochę jednak jakości (moim zdaniem) daje najprawdziwszy szeroki kąt w niepełnoklatkowcu.
I na cyfrze 24-105 jest chwalony. Ale Sony 16-105 mozesz spokojnie zakupic za 1300-1400PLN. To moim zdaniem bedzie lepszy wybor, szczegolnie ze wzgledu na 8mm na dole.
witam
wiem ze to moj pierwszy post i bede pewnie ignorowany ale jakos trzeba zaczac:)
fotpgrafuje amatorsko.przesiadlem sie pare dni temu z Canona 20d z obiektywem 17-85 na sony a700 z kitowskim obiektywem...narazie jest twarda walka z sony bo jednak canon to jak nokia:)
chcialbym sie poradzic jaki moge zakupic "uniwersalny" obiektyw do codziennego uzytku?czy jest cos godnego polecenia??i drugie --posiadam dwa tele convertery sony 1.4x i 2x narazie do niczego mi sie nie przydadza ale moze cos pod to daloby sie podpiac??
pozdrawiam
seba6250, Sony Carl Zeiss 16-80 F/3,5-4,5 to bardzo fajne, standardowe szkiełko.
Konwerter najlepiej podpiąc pod jakiś jasny, dobry optycznie obiektyw, ale taki sprzęt niestety swoje kosztuje.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 30 Gru, 2008
No.. masz wybór - albo 16-80 CZ albo tańszy i jeszcze ciemniejszy 16-105.
ok zalozmy ze omijamy te tele convertery:/
czyli 16-80??napenow bedzie lepszy od tego 18-70?! zreszta roznica w cenie chyba mowi sam za siebie?!
moze uda mi sie zamienic z kims konwertery na ten obiektyw?hhmmmm
jeszcze jedno czy takie duze tele obiektywy sprawdzaja sie w takim codziennym fotografowaniu, ewentualnie gdzies w daleka podroz? czy raczej przez ich wage i rozmiary sa malo komfortowe??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11