Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 25 Sie, 2008
obiektywy do Alpha??
Autor Wiadomość
morfeusz 
Nowy

Wysłany: Nie 24 Sie, 2008   obiektywy do Alpha??

witam.
Mam pytanie dotyczące obiektywu, a mianowicie interesuje mnie zakup "uniwersalnego" obiektywu z zakresu 16-105 albo 24-105. Zastanawiam się nad zakupem szkła o takim zakresie gdyż chciałbym wymienić kita 17-80 a zakup jakiegoś zoomu np sigmy 18-200 jakos mnie nie przekonuje a do tego forumowicze strasznie nie lubią takiego zakresu szkieł ...szkoda bo gdyby takie obiektywy miały super parametry (oprócz Nikkora 18-200 VR chyba) za dobre pieniądze to człowiek by już kupował a tak to musi kombinować... Wiem, że każdy proponuje wymienić kita na Tamrona 17-50/f2.8 albo na Sigme 17-70 f/3.5-4.5 jednak chciałbym "poświęcić" szeroki kąt na rzecz czegoś bardziej uniwersalnego i nie kupować dwóch obiektywów-noszenie ich trochę przeszkadza...Chciałbym więc zasięgnąć porady czy kupi się coś sensownego w tym zakresie albo podobnego w granicach 1000 zł czy jednak trzeba liczyć na jakiś cudowny spadek cen
I ciekawi mnie jeszcze jedno pytanie to czy mój kit na 18 mm bedzie gorszy niż np sigma 18-200 na 18 mm...czy bedzie to wyrazna poprawa czy tylko wnikliwa diagnoza i testy wykaża że któryś z tych obiektywów jest lepszy?? może to drugi pytanie jest troche dziwne jednak może ktoś ma jakieś doświadczenia bo niestety nie miałem takiej przyjemności :neutral:
a jak oceniacie np Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC, czy przesiadać się na takie coś??

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 24 Sie, 2008   

W systemie masz całkiem udanego Sony DT 16-105 mm. Po co kombinować?

morfeusz 
Nowy

wiem wiem...tylko to cacko kosztuje okolo 1600...a to spory wydatek jak dla mnie. niestety trzeba kombinować żeby było jak najlepiej w miare swoich możliwości :smile:

[ Dodano: Nie 24 Sie, 2008 22:15 ]
a może np Minolta 24-105 D / 3,5-4,5 ???

Monastor 
Optyczny

morfeusz, dobry obiektyw często kosztuje dużo więcej niż 1600 zł. W każdym systemie. Co do minolty się nie wypowiem bo po prostu nie znam tego szkła.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

24-105 to dobry obiektyw na Minolte Dynax 7. To jeszcze szkło pod analog, nie wiadomo jak będzie na cyfrze, nigdy go na Dynaxie 7D nie miałem podpiętego.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 25 Sie, 2008   

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
24-105 to dobry obiektyw na Minolte Dynax 7. To jeszcze szkło pod analog, nie wiadomo jak będzie na cyfrze, nigdy go na Dynaxie 7D nie miałem podpiętego.

W cyfrze bez zmian. To dobre szkło. Problemem może być te 24 mm w APSC. Ale nie musi. Z drugiej strony nowe 24-105 nie jest tak duzo tańsze od 16-105, ktory kosztem światla i trochę jednak jakości (moim zdaniem) daje najprawdziwszy szeroki kąt w niepełnoklatkowcu.

MC 

Wysłany: Pon 25 Sie, 2008   

I na cyfrze 24-105 jest chwalony. Ale Sony 16-105 mozesz spokojnie zakupic za 1300-1400PLN. To moim zdaniem bedzie lepszy wybor, szczegolnie ze wzgledu na 8mm na dole.

seba6250 
Nowy

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008   

witam
wiem ze to moj pierwszy post i bede pewnie ignorowany ale jakos trzeba zaczac:)
fotpgrafuje amatorsko.przesiadlem sie pare dni temu z Canona 20d z obiektywem 17-85 na sony a700 z kitowskim obiektywem...narazie jest twarda walka z sony bo jednak canon to jak nokia:)
chcialbym sie poradzic jaki moge zakupic "uniwersalny" obiektyw do codziennego uzytku?czy jest cos godnego polecenia??i drugie --posiadam dwa tele convertery sony 1.4x i 2x narazie do niczego mi sie nie przydadza ale moze cos pod to daloby sie podpiac??
pozdrawiam

Monastor 
Optyczny

seba6250, Sony Carl Zeiss 16-80 F/3,5-4,5 to bardzo fajne, standardowe szkiełko.
Konwerter najlepiej podpiąc pod jakiś jasny, dobry optycznie obiektyw, ale taki sprzęt niestety swoje kosztuje.

mavierk 
never knows best

No.. masz wybór - albo 16-80 CZ albo tańszy i jeszcze ciemniejszy 16-105.

seba6250 
Nowy

ok zalozmy ze omijamy te tele convertery:/
czyli 16-80??napenow bedzie lepszy od tego 18-70?! zreszta roznica w cenie chyba mowi sam za siebie?!
moze uda mi sie zamienic z kims konwertery na ten obiektyw?hhmmmm
jeszcze jedno czy takie duze tele obiektywy sprawdzaja sie w takim codziennym fotografowaniu, ewentualnie gdzies w daleka podroz? czy raczej przez ich wage i rozmiary sa malo komfortowe??

MC 

seba6250 napisał/a:
czyli 16-80??

Zdecydowanie. Sporo lepszy od 18-70. Ale TC to juz nie bardzo - bez sensu imho.
seba6250 napisał/a:
czy takie duze tele obiektywy sprawdzaja sie w takim codziennym fotografowaniu

To zalezy jakie. Swietny jest Sony 70-300G, bo niewielki, a optycznie znakomity. Tyle, ze ciemny.

seba6250 
Nowy

no czyli zostajemy przy 16-80:)
myslicie ze znajde kogos na te tele convertery??sony to sumie taka slaba polka lustrzanek:/

xneon
[Usunięty]

a co to za brednie?

RB 

seba6250 napisał/a:
no czyli zostajemy przy 16-80:)
myslicie ze znajde kogos na te tele convertery??sony to sumie taka slaba polka lustrzanek:/

Jak wg Ciebie słaba to czemu się na a700 z kitem przesiadałeś???

A konwertery to na allegro prosze...

Odpowiedz do tematu