Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 05 Sty, 2009 Pentax k100d czy sony a 200?
Witam !
Chciałbym znać opinię na temat tych aparatów :)
przymierzam się do zakupu lustrzanki, lubię fotografować ale niestety tylko amatorsko i chciałbym pogłębić swoją wiedzę w zakresie fotografii .
Fotografować chciałbym głównie przyrodę i krajobrazy.
Rozmyślałem nad tymi dwoma aparatami i nie wiem który wybrać .
Zależało by mi na tym żebym mógł fotografować starymi obiektywami na gwint m42 po pierwsze dlatego że nie mam zbyt dużo pieniążków a po drugie bo te obiektywy mają coś w sobie...
Czytałem dosyć dużo ale wszędzie piszą co innego .
Wiem że pentax ładnie współpracuje z takimi obiektywami (m42), a jak to sie ma z a200 ?:>
Pod uwagę brałem też system Olympusa . . . ale tu moja wiedza jest znikoma, a opinie też zróżnicowane .
cena jaką chciałbym poświęcić na początek to około 1500 zł . nie za dużo ale myślę że na start wystarczy .
Nie biorę pod uwagę nikona i canona .
Proszę o jakieś dobre rady, bo im więcej czytam różnego rodzaju fora tym mniej wiem .
Nie chciałbym żałować mojego pierwszego zakupu lustrzanki .
pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku !:)
Zupełnie nie wiem jak z M42 radzi sobie Pentax, ale Sony ogarnia sprawę. Na dniach będę miał adapter, będę mógł Ci zdać relacje i przesłać kilka samplów z heliosa.
Jeżeli to nie będzie jakiś wielki problem to jak najbardziej
czekam na relacje .
[ Dodano: Pon 05 Sty, 2009 17:14 ]
kolego ghost .
Proszę o rozwinięcie wypowiedzi co to znaczy "mniej komfortowo" ?
W A200 martwi mnie tylko mocowanie , bagnet ... jak jest z jego wytrzymałością ? (stare obiektywy na m42 do lekkich nie należą) np. tair z fotosnajera :>
Pióra bagnetu są wykonane z tworzywa sztucznego. Jednak takie rozwiązanie było w A100, Dynaxie 5D oraz manualnych Minoltach i nie słyszałem aby komuś coś się z bagnetem stało.
z tym plastikiem to bzdura. jest sporo szkieł systemowych które ważą dużo i nikomu nic się nie urwało.
mniej komfortowo znaczy:
w pentaksach można korzystać z pomiaru ekspozycji, trybu A, stabilizacji, potwierdzenia ostrości.
w a200 działa tylko pomiar naświetlenia w trybie M.
Potwierdzenie ostrości będzie bardzo przydatne z racji małego wizjera.
Ale do potwierdzenia ostrości nie potrzebny Ci jest adapter z soczewką, wystarczy dandelion... Jeśli się mylę, proszę o poprawkę.
Adapter z potw. ostr. w SONY oszukuje puszkę udając obiektyw. czyli podaje jakąś ogniskową dla SteadyShota, jakąś przesłonę itp. niekoniecznie zgodną ze szkłem.
Pentax ma to ładnie zintegrowane w menu, gdzie to użytkownik wpisuje te parametry.
Stąd różnica w cenie - sonowska (ale tylko ta z potwierdzeniem) ma elektronikę, pentaxowa to kawałek metalu.
milytg, co do M42 na Sony naprawde żadnych zastrzerzeń nie mam.Dużo zdjęc zrobiłem Heliosem 44M-6 wraz z przejśiówką i efekty naprawdę mnie zadowalały.Jest troche mniejszy komfort niż przy k100d jak to pisał ghost,ale tragedii bynajmniej w moim zdaniu nie ma.A co do Pentaxa jak byś się na niego zdecydował to weź lepiej nowszego k200D.
A co do kupna używki przede wszystkim ilośc wykonanych zdjęć puszką.Warto też,aby aparat miał choć kilka miesięcy gwarancjii zawsze jakieś zabezpieczenie,że nie wywalimy pieniędzy w błoto jak się coś spieprzy w krótkim czasie.Warto też zwrócić uwage,czy aparat jest zadbany nie ma jakiś pęknięc itd.To dużo mówi w jaki sposob,aparat był szanowany i co ma za sobą
Pentax:
- lepsza współpraca z m42
- boskie kolory
- pancerna obudowa
- górny wyświetlacz [jak można bez tego żyć..?]
Miałem k100d - naprawdę fajna zabawka, sony miałem tylko kompakt i się zniechęciłem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11