Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 01 Sty, 2009
Nikon D90 czy dobry wybór do fotografowania samochodów?
Autor Wiadomość
radeekk 
Nowy

Wysłany: Czw 01 Sty, 2009   Nikon D90 czy dobry wybór do fotografowania samochodów?

Witam zamierzam zakupić lustrzanke która będzie fotografować samochody do serwisów internetowych ale czasami też będą robione fotki twarzy imprez itd.tyle że bez statywu czy NIKON D90 spełni tą role jeśli chodzi o brak stabilizacji bo słyszałem że dobór odpowiedniego obiektywu pomoże mi bo ma wbudowana stabilizacje a chce mieć aparat który będzie robił dobrą jakość zdjęć do serwisów internetowych.Jaki proponujecie obiektyw do niego lub może jakieś inne sugestie co do aparatu?

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Czw 01 Sty, 2009   

radeekk, ale co to za serwisy internetowe o tematyce samochodowej? np. moto allegro, oto moto?

i jeszcze jedno:
radeekk napisał/a:
lustrzanke która będzie fotografować samochody

fotografować to będziesz TY ew. inna osoba, a aparat jest tylko narzędziem do tego służącym. :)
Ostatnio zmieniony przez piotrmkg Czw 01 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Stabilizacja nie przyda Ci się w fotografi imprez, zwłaszcza tych dynamiczniejszych.

Proponuje nowego "kita" 18-105
D90 to dobra maszynka i się napewno sprawdzi- jak większośc aparatów na rynku zapewnia bardoz dobre paramatry do publikacji zdjęć w internecie.

radeekk 
Nowy

Tak głownie pod jeden portal ogłoszeniowo motoryzacyjny i bedą tam zamieszczane fotki z komisów samochodowych i ludzi prywatnych oraz reklama samych serwisów i będą potrzebne fotografie aparat będzie praktycznie robił dużo zdjęć i potrzebuje najwyższą jakość tych fotek samochodów.

[ Dodano: Czw 01 Sty, 2009 15:46 ]
Ale mam pytanie bo zawsze fotografowałem kompaktami cyfrowymi i teraz przymierzam sie do lustrzanki czy zdjęcia nie wychodzą tym aparatem rozmazane gdy fotografuje się z ręki bez statywu?

piotrmkg 
Optyczny

jak dla mnie kupowanie lustrzanki "pod" zdjęcia w rozmiarze 800x500 mija się kompletnie z celem, porządny kompakt na niskich iso (ISO 80 - 100) postawiony na statywie da rewelacyjne zdjęcia do takich serwisów jak moto allegro i oto moto, nawet na portalach gdzie sprzedaje się głównie marki typu ferrari, bentley, aston martin, nie ma większych zdjęć niż 900x600 pixeli.

co do twojego pytania o rozmazanie z ręki, wszystko zależy od czasu i ogniskowej obiektywu zamocowanego do aparatu.

radeekk 
Nowy

piotrmkg to teraz już sam nie wiem co kupić jeśli chodzi o kompakty to bardzo dobrej jakości wychodziły mi zdjęcia z olympusa a w kompaktach już też jest wbudowana stabilizacja tyle że nigdy nie wyjdą tak ładnie zdjęcia jak z lustrzanki ale nie wiem czy to będzie miało większe znaczenia po pomniejszeniu zdjęcia czy widać aż taką różnice w jakości z kompaktu a lustrzanki na stronie internetowej.

piotrmkg 
Optyczny

radeekk, trochę widać ale na litość boską ale jak chce się kupić auto to i tak należy pojechać i je obejrzeć na własne oczy. zdjęcie ma mi dać ogólne pojęcie ew. o kolorze nadwozia/wnętrza i ew. uszkodzeniach jeśli takowe występują.

no chyba, że masz zamiar robić takie zdjęcia: http://www.seriouswheels....ompetizione.htm
jeśli tak, to wtedy nie D90 a D3 :)

zkrainyoz 
Uczestnik

Pomogła: 1 raz

w sumie rozumiem pytanie, bo zapewne chodzi o doskonałe odwzorowanie rzeczywistości.
Myślę jednak, że szkoda kasy na d90 żeby robić nim głownie zdjęcia aut ... może canon 450? jednak wg mnie sercem jest obiektyw :)

radeekk 
Nowy

W sumie to najbardziej zależy mi właśnie na jakości i na tym by nie było rozmazane zdjęcię bo statyw w tym co będe robił odpada musi być dobre zdjęcie robione z ręki i tu mam problem ze stabilizacją obrazu bo znajduje się on tylko w obiektywie

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

No to może Sony alfa 300?

xD

piotrmkg 
Optyczny

radeekk, stabilizacja obrazu jest albo w obiektywie albo korpusie, jeśli oba te elementy posiadają stabilizację, którąś trzeba wyłączyć bo zdjęcia wychodzą poruszone.

zkrainyoz 
Uczestnik

Pomogła: 1 raz

radeekk napisał/a:
W sumie to najbardziej zależy mi właśnie na jakości i na tym by nie było rozmazane zdjęcię bo statyw w tym co będe robił odpada musi być dobre zdjęcie robione z ręki i tu mam problem ze stabilizacją obrazu bo znajduje się on tylko w obiektywie

pamiętam, że jak kupowałam nikona d80 to miałam ogromne wątpliwości bo a) nie miał stabilizacji obrazu b) nie byłam doświadczonym "fotografem"c) czy nie będzie za ciężki dla młodej kobiety
na szczęście moje wątpliwości się rozwiały- nie narzekam z powodu braku stabilizacji; dlatego ja nie sugerowałabym się brakiem stabilizacji

radeekk 
Nowy

OK zakupie z samej ciekawości tego Nikona D90 + NIKKOR 18-105 VR jak najwyżej będą brzydko wychodzić furki to go wyrzuce na śmietnik:)) Stabilizacja jest w obiektywie tak więc nie powinno być problemów a jeśli chodzi o firme to w gre wchodzi tylko NIKON albo CANON reszta to śmietnik dla mnie jak jakaś firma jest od wszystkiego to jest do niczego:D

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

radeekk napisał/a:
dla mnie jak jakaś firma jest od wszystkiego to jest do niczego:D

No wiesz, piszesz, że tylko Canon albo Nikon. Nikon o.k. zajmuję się głownie (w zasadzie tylko) aparatami. A co do Canona to nie słyszałeś nigdy o skanerze firmy Canon lub drukarce firmy Canon :?:

P.S. Wszystkim życzę szczęśliwego Nowego Roku, bo jest to mój pierwszy post w 2009.

radeekk 
Nowy

Słyszałem o tym ale jakoś z tego co doświadczenie innych znajomych mówi mi że Canon to dobra firma dla aparatów także olympus biore pod uwage bo miałem okazje na nich pracować i jakość zdjęć była rewelacyjna nawet w złych warunkach pogodowych.Ale NIKON to numer 1 na świecie jeśli chodzi o aparaty i to nie ulega wątpliwości ale jakość przekłada się też na cene.

Odpowiedz do tematu