Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
CANON 450D + Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS
Autor Wiadomość
chmielek23 
Nowy
zielony

Wysłany: Nie 21 Gru, 2008   CANON 450D + Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS

Cześć Witam wszystkich jestem na forum NOWY i tak jak mam w opisie kompletnie zielony.

Do tej pory używałem tylko aparatów kompaktowych zazwyczaj SONY modele:T1,T7,H2,H5.

Chciałbym kupić pierwwszą lustrzanke.Wybór padł na canona 450D+Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS.

Fotografuje: krajobraz,zdjęcia makro,portret,fotki na imprezach domowych.
Prawdopodobnie będzie to zakup jednorazowy więc chciałbym kupić uniwersalny obiektyw w/w sigma.

Sony H5 miałem dwa lata i właśnie takie jest moje doświadczenie z fotografią czyli powiedzmy krótko bardzo słabe.

Napiszcie PROSZę czy to dobry wybór na początek?
Czy Canon450D dobrze współpracuje z obiektywami SIGMA?
Czy te obiektywy są dobre?
Może jakieś inne propozycje OBIEKTYWÓW!!!!

Ten obiektyw wybrałem czytając dniami i nocami testy aparatów i obiektywów na tym FORUM.
Teraz postanowiłem zapytać expertów.
Z GÓRY DZIĘKUJE ZA POMOC.

Reklama

M. Wojtyczka 
Uczestnik
Opty-mistyczny

Wysłany: Nie 21 Gru, 2008   

chmielek23 napisał/a:
Chciałbym kupić pierwwszą lustrzanke.Wybór padł na canona 450D+Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS.

Fotografuje: krajobraz,zdjęcia makro,portret,fotki na imprezach domowych.
Prawdopodobnie będzie to zakup jednorazowy więc chciałbym kupić uniwersalny obiektyw w/w sigma.

Co do korpusu nie będę się wypowiadał - różne korpusy ludziom pasują.
Natomiast do tych tematów jakie napisałeś jest to obiektyw zdecydowanie za ciemny (portret, wnętrza) no i nie ma funkcji makro. Przy takim zakresie przysłon nie uzyskasz też wymaganej w portrecie głębi ostrości. Moją propozycją (jeżeli to ma być jedyny obiektyw) byłaby "nieśmiertelna" Sigma 17-70 2.8-4.5 macro. Co do współpracy z Canonami; u mnie nie ma żadnych problemów, po "oswojeniu" AF trafia tam gdzie powinien. Natomiast wielu użytkowników ma problemy z FF/BF na Canonie. W razie czego serwis kalibruje obiektyw. Czy są dobre ? ja jestem zadowolony, obiektyw jest solidny, dobrze wykonany i optycznie na dobrym poziomie.

chmielek23 
Nowy
zielony

Wysłany: Pon 22 Gru, 2008   

Natomiast wielu użytkowników ma problemy z FF/BF na Canonie.
CO masz na myśli FF/BF :?: :?:

WojciechW 
Optyczny

M. Wojtyczka napisał/a:
Przy takim zakresie przysłon nie uzyskasz też wymaganej w portrecie głębi ostrości. Moją propozycją (jeżeli to ma być jedyny obiektyw) byłaby "nieśmiertelna" Sigma 17-70 2.8-4.5 macro. Co do współpracy z Canonami; u mnie nie ma żadnych problemów, po "oswojeniu" AF trafia tam gdzie powinien. Natomiast wielu użytkowników ma problemy z FF/BF na Canonie. W razie czego serwis kalibruje obiektyw. Czy są dobre ? ja jestem zadowolony, obiektyw jest solidny, dobrze wykonany i optycznie na dobrym poziomie.

Napisz po ludzku "małej GO" - rzeczywiście taka często przydaje się przy portretach.

Ale mam taką wątpliwośc wynikającą z moich doświadczeń. Czy w przypadku kolegi autara wątku rzeczywiście nie lepiej jednak skupić się na optymalnym "spacer" zoomie, a ewentualnie w przyszlości nie pomyśleć o dokupieniu stałki do ambitniejszch portetów.

Ja sam mam Pentaxa K20d kupionego z kitem 18-55, do którego dokupiłem drugiego kita 50-200. Ten ostatni był dosyć tani, ale przy moim sposobie używania aparatu nie będę mógł obejść się w przyszłości od uniwersalnego zooma. Też rozważalem Sigmę 18-200, ale lepszą dla mnie propozycją jest Pentax 18-250 lub jego odpowiednik Tamron 18-250, który jest wyrażnie ostrzejszy od mojego drugiego kita i wspomnianej Sigmy. Tamron 18-250 jest sprzedawany w wesji do Canona, ale niestety chyba bez stabilizcji (Pentax ma stabilizacje w korpusie). Stabilizacje ma za to najnowszy Tamron 18-270, którego testy można porównać z Sigmą na optyczne.pl.

Ostrość obiektywu też może być istotna dla uzyskiwania małej GO redukując potrzebę jego przymykania.

Pozdrawiam serdecznie,
WojciechW
Ostatnio zmieniony przez WojciechW Pon 22 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

chmielek23 
Nowy
zielony

Czy oferowana przez Ciebie Sigma 17-70 ma stabilizację obrazu?
Ijeszcze jedno może ktoś mi wytłumaczy jak oblicza sie krotność zoomu w obiektywach bo np:sigma 18-200 ma 11 krotny zoom a 17-70 jaki ma zoom.

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2008 00:25 ]
Czyli rozumiem WojciechW ze dobrym pomysłem bedzie 450D+tamron 18-270 do takich zdjęć jak opisałem powyżej.

WojciechW 
Optyczny

chmielek23 napisał/a:
Ijeszcze jedno może ktoś mi wytłumaczy jak oblicza sie krotność zoomu w obiektywach bo np:sigma 18-200 ma 11 krotny zoom a 17-70 jaki ma zoom.

Odpowiadam za kolegę, że po prostu 4 (4.11). Ale ważne jest dla ciebie jakie zakresy tele i szerokokątne są ci potrzebne i czy koniecznie chcesz mieć wszystko w jednym obiektywie. Dla mnie to drugie jest istotne, bo często robie zdjęcia w plenerze w czesie wycieczek, gdy zmiana obiektywów jest niewygodna. Wszystkie intersujące cie dane znajdzieśz na obecnym poratlu.

Nie zauwazyłem drugiego pytania - wydaje mi się, że Tamron 18-270 może być nieco lepszy od sigmy pod względem ostrości (nie wspominając o zakresie tele) choć jest pewno z 700 zł droższy.

WojciechW

chmielek23 
Nowy
zielony

Właśnie chciałbym mieć jeden obiektyw do wszystkiego z tego co czytałem nie jest to dobre rozwiązanie bo traci się na jakośći.Dlatego szukam jakiegoś alternatywnego rozwiązania a może poprostu Canon EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2008 00:40 ]
Troche to wszystko na poczatek dla laika skomplikowane

kozidron
[Usunięty]

chmielek23, niestety jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.....co nie znaczy, że nie da się takim obiektywami robić fot. Jakbym miał kupować obiektyw spacerowy to chyba wybrałbym tamrona 18-270 do 200mm jakość jest powiedzmy na 3+ no i ma stabilizacje, od której pewnie tak wiele oczekujesz( no i macro).
Lepszym rozwiązaniem będzie kupienie tej sigmy 17-70 2.8-4.5 i w późniejszym terminie dozbieranie na 70-300 is usm albo 70-200/4.0 L

WojciechW 
Optyczny

chmielek23 napisał/a:
Właśnie chciałbym mieć jeden obiektyw do wszystkiego z tego co czytałem nie jest to dobre rozwiązanie bo traci się na jakośći.Dlatego szukam jakiegoś alternatywnego rozwiązania a może poprostu Canon EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2008 00:40 ]
Troche to wszystko na poczatek dla laika skomplikowane

Ja myśle, że nie powinieneś się dać zwariować. Oczywiście jest dużo prawdy, w tym że najlepsze zdjęcia uzyskasz stosując wiele różnych obiektywów o niewielkim zakresie ogniskowych każdy, a najlepiej stałek. Ale taka szklarnia drogo kosztuje,ai w pewnych warunkach może być nie do użycia. Prawdą jest też, że mozesz uzyskiwać zupełnie niezle zdjęcia w różnych warunkach z jednego obiektywu uniwersalnego, a w wielu sytuacjach będzie on niezastąpiony.

Nie znam niestety testów Canona 18-200 - spróbuj poszukać na google.com - ale może być też sensowną propzycją.

WociechW

WojciechW
Ostatnio zmieniony przez WojciechW Pon 22 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

chmielek23 
Nowy
zielony

kozidron a ty jakiego aparatu używasz jak można zapytać?

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2008 01:16 ]
I tak czytam dalej to forum dowiaduje sie nowych rzeczy zbieram informacje i tak myśle sobie że im więcej wiem tym bardziej głupszy jestem.

kozidron
[Usunięty]

chmielek23, używam canona a masz obawy co do obiektywów sigmy i tamrona? Myślę, że o sigme nie masz co się martwić serwis jest w miarę i kalibrują za darmo (tyle że trzeba sie uzbroić w cierpliwość) w zeszłym tygodniu odbierałem z kolegą 17-70 sigmy pod 40D i było wporzo. Gorzej z tamronem, tu polecam osobisty odbiór i dokładne obejrzenie słoika.

chmielek23 
Nowy
zielony

Wiesz co nie mam obaw tzn mam obawy przed zakupem cyfrowej lustrzanki wiesz jak jest wywalic 3000 to nie problem chciałbym być ze sprzętu zadowolony i pogłebiać dalej wiedze o fotografi a nie kupić i wystawić na allegro bo stwierdze ze to nieporozumienie stad te wszystkie pytania w kompakcie nie ma problemu kupujesz canona sx1 20 razy zoom macro wszystko w jednym chciałem żeby moja pierwsza lustrzanka tak miała ale to się tak nie da :cry: Widze ze to nie jest proste postawiłem na canona i mysle ze to dobry kupie go poprostu w zestawie z obiektywem 18-200 i tyle zobacze o co chodzi poczytam popstrykam potrenuje i chyba bede wiedział czy to oto chodziło :neutral:

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2008 01:48 ]
Moze jakies linki do przykładowych zdjec 450d+18-200 może ktos używa i podzieli sie wrażeniami????????????

Riddle
[Usunięty]

Zastanów się jeszcze nad innym body - w podobnej cenie masz Nikona D80. Pójdź najlepiej do MM i pomacaj aparaty, pocykaj zdjęcia.

M. Wojtyczka 
Uczestnik
Opty-mistyczny

chmielek23 napisał/a:
CO masz na myśli FF/BF

FF to znaczy front focus - obiektyw ustawia ostrosc przed obiektem, BF - back focus - obiektyw ustawia ostrosc za obiektem. Sigmy maja czasami te przypadlosc zwlaszcza gdy wspolpracuja z Canonami.
WojciechW napisał/a:
Napisz po ludzku "małej GO" - rzeczywiście taka często przydaje się przy portretach.
No to rozwine :razz: - glebia ostrosci zalezy min. od wartosci przyslony, im ta wartosc mniejsza tym mniejsza jest GO. Dzieki temu mozemy "wyciac" z przestrzeni obiekt ktory nas interesuje (bedzie ostry) a reszte elementow kompozycji pozostawic nieostra by niepotrzebnie nie macila i stworzyla ladne tlo
chmielek23 napisał/a:

Ta Sigma nie ma stabilizacji.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

M. Wojtyczka napisał/a:
glebia ostrosci zalezy min. od wartosci przyslony

I powiedzmy tez, ze od ogniskowej, chociaz niektorzy teoretycy twierdza inaczej.

Odpowiedz do tematu