Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 08 Sty, 2009 Portret w warunkach domowych
Caly czas ucze sie fotografii, duzo zdjec robie w plenerze, ale chcialbym tez spytac o porade dt zrobienia dobrego domowego portretu czyli innymi slowy nie dysponujac profesjonalnym studiem.
Co mam ? Canona 40D z kitem 17-85 i stalka 50 1.8, statyw, blende (srebrna, biala, zlota, dyfuzor) i... wysoką, stojaca lampe z IKEA, ktora poprzez swoj papierowy abazur daje fajne miekkie swiatlo
Sciany mam kolorowe, albo moze to byc szara albo seledynowa albo bezowa. I teraz jak to poustawiac zeby bylo dobrze.
Do tej pory w miare wychodzilo kiedy lampa Ikeowska stala z boku i troche przed modelem, a blenda pod kątem na wysokosci pasa, albo tuz pod twarza kiedy bylo zblizenie, doswietlala.
Na pewno jest jednak mozliwosc ustawic to lepiej i tu prosba do fachowcow o jakies porady.
Portrety w warunkach domowych najlepiej robić przy świetle naturalnym, a więc wybrać jasny dzień i miękkie rozproszone światło, bezpośrednie światło słoneczne niepożądane.
Doskonały efekt daje zakrycie okien kalką techniczną. Oczywiście 50/1,8 będzie lepszy.
Ja unikam używania lamp, bo dają żółtawe światło, ale to już kwestia gustu, ja wolę naturalne.
Nie o to chodzi. Można zrobić zdjęcie z lampą, tak by wyglądało na światło naturalne. Światło lampy można dowolnie kształtować i jest to znacznie łatwiejsze w domowych warunkach, niż modyfikacja światła naturalnego.
[ Dodano: Pią 09 Sty, 2009 20:44 ]
Zresztą założyciel wątku ma do dyspozycji jedną, zwykłą, domową lampę stojącą, czy światło padające z okna nie da więcej możliwości?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 10 Sty, 2009
ZZ, właśnie nazywamy to wtajemniczeniem w wiedzę oświetleniową
Ja wolę mieć lampkę nocną + światełko z okienka + blenda = fajne zdjęcie w odcieniach czerni i bieli
Można i tak, ale ja wolę się bawić małą GO, z obiektywami 1,4-1,8 , a do tego najlepsza jest spokojna praca przy naturalnym świetle. Jest jeszcze coś: na ogół modele/modelki są wtedy swobodniejsi/swobodniejsze, niż gdy im świecimy lampami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12