Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 09 Sty, 2009 EXIF w CS3 Extended i Lightroom 2.0
Witam.
Ostatnia deska ratunku - forum. Nikt na moje z zapytania z innych serwisów fotograficznych nie odpowiedział, a i serwis canona też milczy. Rzecz dotyczy canon eos 5D i oprogramowania CS3.
W różnego rodzaju poradach na stronach internetowych widziałem w załączonych plikach zrzuty ekranów z zawartością EXIF. Zacząłem wówczas przeglądać informacje nt. moich foto-plików i zauważyłem pewną zależność:
- korzystając z punktu pomiaru światła centralnie ważonego uśrednionego i po obróbce zdjęć i ich skompresowaniu do JPG lub TIFF w zawartości EXIF pojawią się informacja: "Materring mode: unknown". Robiąc zdjęcia w przy użyciu pozostałych punktów pomiaru światła, jest informacja z właściwym uwzględnieniem pomiaru.
- I druga rzecz: EXIF zawiera tylko i wyłącznie informacje o ogniskowej, jaką zostało wykonane zdjęcie. Oprogramowanie nie dostarcza automatycznie informacji o dokładnym modelu użytego obiektywu, co we wspomnianych zrzutach ekranu jest już widoczne w Adobe Camera Raw (np. dla 40D), a u mnie - tylko 50mm, bez informacji nt. modlu obiektywu. Dlaczego tak się dzieje?
Pliki zapisuję przy pomocy "Save as...". Szukałem w ustawieniach photoshopa informacji na temat tego, jak wyegzekwować od programu to, żeby zawierał w EXIF informację, która mnie interesuje, ale nie znalazłem takiej opcji, a wpisywanie nasadowo tego info przez Adobe Bridge mnie nie urządza. Kodeki do aparatu pobrałem ze strony canona i nie pomogło. Mam też zaktualizowany firmware, który też nic nie pomógł...
Za pomoc, wskazówki - będę wdzięczny.
Z pozdrowieniami - szatsi.
Niestety nie. Są to zwykłe obiektywy i taki, jakiego ja używam, tj. EF 50mm F/1.4 USM. Np. z canonem eos 30D idealnie to współgra: http://fotografuj.pl/Arti...ge/1#content...
odpaliłem LR, odpaliłem przykładowe zdjęcie i proszę bardzo, w danych EXIF jest coś takiego:
czyli dane o obiektywie są wyświetlane.. :/
podejrzewam że CS3 może nie posiadać informacji do odczytywania z EXIF'U twoich nowych danych... dziwne to dla mnie i sam zaczynam się zastanawiać dopiero o co chodzi i strzelam ślepakami.
najszybciej pewnie będzie jak inni się wypowiedzą, ja niestety więcej przy tym punkcie nie pomogę (chyba)....
[ Dodano: Pią 09 Sty, 2009 13:48 ]
w CS4 też widzę że po wczytaniu CR2 spokojnie w Exifie są informacje na temat obiektywu, sprawdzałeś z innymi obiektywami swoje zdjęcia ?
Jest progres. W LR 2.2 również wyświetla już mi się informacja nt. konkretnego modelu obiektywu, ale... wciąż brak informacji we właściwościach zdjęcia (prawy przycisk myszy na pliku - właściwości czy more propierters na Flickr). U Ciebie jest podana informacja we właściwościach pliku czy tylko i wyłącznie w LR?
Zainstalowałem ze strony canon.pl kodeki Adobe Camera Raw 1.4, ale nie wiem, czy to jest potrzebne w ogóle? Ja zdjęcia na komputer zrzucam nie bezpośrednio z aparatu, a z karty używając do tego czytnika kart pamięci, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia?
Raczkuję w tym temacie. Przesiadłem się jakiś czas temu z kompaktu z aparat z prawdziwego zdarzenia i ogarniam dopiero wszystko, stąd pytania (błache)...
We Właściwościach pliku od WindowsaXp nie mam nic, nawet kiedy było zdjęcie zrobione itp. Nie mam żadnych wtyczek, szczerze mówiąc czysty system i zestaw programów.
Takie informacje wyświetlają mi się w LR, w CS4 tak samo.
W irfan view wtyczka od RAW'ów wykazuje mi tylko że Focal Lenght : 18-55, więc nie ma dokładnie modelu, ale jest jaki obiektyw ogniskowych miałem.
Z tym wątkiem już się zapoznawałem zanim napisałem własny.
Mnie nie interesują dodatkowe programy, które mam sobie intaslować, żeby móc zobaczyć, co się kryje we właściwiościach EXIF. Ja szukam sposobu, jak ustawić Light Room i CS3 tak, ażeby po obróbce RAW i skompresowaniu go do JPG mieć pełną specyfikę zdjęcia w EXIF bez konieczności samodzielnego dodania informacji nt. rodzaju obiektywu chociażby.
Mam zdjęcie na dysku, wchodzę w jego właściwości i widzę, że jaki jest balans bieli, tryb ekspozycji, pomiaru światła, ogniskowa czy rodzaj użytego obiektywu. Takie informacje są zawarte automtycznie, ale w moim przypadku nie pojawia się informacja o rodzaju obiektywu, a tryb pomiaru światła centralnie ważony uśredniony jest dla oprogramowania nieznany .
Sprawdź czy przypadkiem przy eksporcie z LR nie masz ustawionego kasowania danych EXIF. Co prawda nie używam Windows a Photoshopa mam tylko CS1, ale zauważyłem, że użycie w PS funkcji Save For Web skutkuje usunięciem wszystkich danych EXIF. W nowszych wersjach pewnie jest tak samo.
Ponadto, jeśli surowy plik prosto z aparatu we właściwościach wyświetlanych przez Windows nie pokazuje informacji EXIF które są widoczne w LR – to pewnie nie masz jednak jakiegoś prawidłowego kodeka czy jak to się tam u was nazywa.
Sęk w tym, że właśnie nie używam opcji zapisu "Save for web", a normalnie "Save as...", o czym zresztą wspomniałem.
A i kodeki też są zainstalowane - prosto ze strony canona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11