Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 23 Lis, 2008 Nikon D300 czy Canon 50D
Witam drogich artystów fotografików , wybitnych znawców tematu i zawodowców. Po paru latach fotografowaniu lustrzanką cyfrową przyszedł czas na wymianę systemu. Cały niedzielny dzień spędziłem w internecie i zdecydowałem się na - Canon 50D lub Nikon D300.Specyfikację producenta czytać potrafię i szukam tylko dodatkowych informacji o wadach w/w puszek krążących po różnych forach. Z tych podstawowych w D300 ludzie narzekają na szumy i brak standartowego iso 100 , w 50D na gorszy AF i problem z FF/BF(chociaż można ustawić dla 20 szkieł). Cena w tym wypadku mnie nie interesuje – chcę dobrze zainwestować na długie lata. Wiem że podobnych postów jest mnóstwo , ale liczę na szybkie i zwarte odpowiedzi co może być przekleństwem danego aparatu. Przecież idą Święta
Z tych podstawowych w D300 ludzie narzekają na szumy
No prosze... A mi sie zawsze wydawalo, ze ten aparat ladnie sobie z szumem radzi.
Nie jestem ani artysta ani znawca tematu ani zawodowcem, ale oba mialem w lapach i bardziej do mnie przemowil korpus Nikona.
Ale Ty nie wybierasz samej puszki, a caly system. Co Ci jest potrzebne z obiektywow??
Z obiektywami jest mniejszy problem bo są producenci niezależni. Obecnie mam Tamrona 90 makro i bardzo chciałbym go mieć w nowym systemie. Do tego jakieś 17-50 ze światłem 2,8 no i pewnie tele około 200. Muszę jeszcze podejść do sklepu i potrzymać w łapce oba sprzęciki (a dłonie mam duże co w przeszłości przekreśliło zakup canona 300D)
Bierz d300. To lepszy aparat, choć zdjęć pewnie od 50d lepszych nie będzie robił. Jednak ma lepszy AF, uszczelnienia i na pewno jest lepiej wykonany. Jeśli chodzi o obiektywy, to zarówno Nikon jaki i Canon mają bardzo bogatą ofertę, więc tym nie powinieneś się sugerować. Jeśli chodzi o szumy, to będą one w obu korpusach na podobnym poziomie (z lekką przewagą d300 pewnie).
Napisz kolego bliżej do jakiego typu fotografii chcesz mieć ten aparat i ile masz zamiar zainwestować w system. Jakiej jakości oczekujesz i czego się obawiasz najbardziej a czego wymagasz jako niezbędne minimum. O jakiej optyce myślisz na przyszłość. Akurat o systemie N i C na poziomie D300 czy 50D wiem sporo z praktyki, jeden system użytkuję prywatnie a drugi zawodowo i wnioski można wyciągać różne. Ważne jest choćby to, czy masz zamiar robić w RAW czy tylko w jpg. Jakiej szybkości serii wymagasz i czy lubisz bawić się obróbką zdjęć. To wszystko jest ważne do właściwego wyboru sprzętu.
Aparat będę wykorzystywał prywatnie , zdjęcia przyrody i architektura , często sportowe rodzinne (mam usportowione potomstwo) Raczej żadko uroczystości , czy prtret. Zależy mi na szybkiej lustrzance z szybkim AF no i serią (jestem w stanie zainwestować w grip do D300) . W przyszłości mam zamiar dokupić przyzwoite tele. Zdjęcia obrabiam w PS przeważnie w RAWie.
Jestem ciekaw czy w D300 można ustawiac FF/BF do każdego obiektywu , czy tylko jedno ustawienie? W pentaxie miałem z tym największy problem i tego najbardziej się obawiam. Robisz 100 fotek , a tam 10 poprawnie ostrych i w dodatku każdy obiektyw inaczej
będę szukał jakiejś 200 z dorym światłem , dłuższa raczej nie wchodzi w grę bo cena jest zaporowa , a raczej nie chcę czegoś takiego jak 70-300 za 700,-. Coraz bardziej przekonuję się do nikona. Dzisiaj dotykałem obydwa i leżą doskonale , może w 50d trochę spust nie pasuje , ale to nie tragedia. W D300 pokrętła mocno schowane i sprzedawca (media-m) nie potrafił mi powiedzieć jak wybiera się ustawienia - na kółku ich nie ma i tym się zdziwiłem. W innym sklepie gość powiedział , że jak szukam takiego aparatu , w granicach 4000,- body , to powinienem bezwzględnie doskładać do pełnej klatki i faworyzował sonego. Według mnie sony niech robi telewizory , no chociaż szkiełka to mają pożądne. Co takiego jest w matrycy pełnoklatkowej co warte byłoby ceny dwóch body (D300 i 50D). Niby fizykę znam , ale to już chyba przerost formy nad treścią jak dla mnie , może się mylę
bardzo się cieszę tymi ustawieniami dla 12 obiektywów. Na razie starczy
Gdybyś jednak chciał mieć coś ponad 200mm w dobrej jakości to lepszym wyborem będzie Canon. Ja mam na myśli "średnie" pieniądze. Przy nastawieniu bardzo amatorskim taki Nikkor 70-300 VR jest dla mnie jakąś klasę lepszy niż Canon 70-300 IS USM (nie mam na myśli tylko rozdzoelczości bo nie tylko to się liczy). Jeżeli masz zamiar ograniczyć się do zoomów (dobrych, jasnych zoomów) to lepszym wyborem będzie Nikon. Tylko jedna uwaga. Zdjęć jako takich D300 lepszych od 50D nie zrobi (moim zdaniem z Nikona da się trochę mniej wycisnąć), po drugie skoro chcesz się bawić z RAW-ami to przy tych najlepszych 14-bitowych seria Nikona spada do 2,5 kl/s ( a chciałeś szybkich serii). To takie ograniczenia. AF oczywiście ma lepszy Nikon i to się w sporcie bardzo przydaje. Praktyczną ergonomię przy pracy z długimi tele wolę z jednak z Canona, przy krótkich szkłach są plusy i minusy w obu korpusach (to nie jest tak jak obiegowa wieść niesie, że Nikon jest rewelacyjny i basta), sam chwyt jest lepszy w Nikonie, tak samo wizjer. Dużym plusem Nikona jest lepszy pomiar światła i praca z lampą a to duży plus dla amatora.
no prawie c50d - 3500,- a d300 4000,- a sony 900 jakieś 7900,-
[ Dodano: Pon 24 Lis, 2008 15:46 ]
Trochę mnie zasmuciłeś tymi 2,5 klatki w RAWie , ale z drugiej strony jak się dobrze BW dobierze to dzieciakom można serie w jpg-ach strzelać. Choć na takich nartach na automatykę ciężko liczyć , przynajmniej w moim starym sprzęcie.
A jaki pierwszy obiektyw w granicach 17-50 2,8 z firmowych N C , czy może tamron lub sigma , albo inny podobny ?
I jak naprawdę jest z tą pełną klatką ?
Nikon ma tę przewagę nad Canonem, że ma bardzo dorą stałkę 300/4, ma wspaniałego 70-200/2.8 VR. Canon ma znowu znakomite 70-200/4 jako opcja oszczędnościowa do tych z lepszym światłem. Canon ma tańszego 17-55/2.8 i do tego jeszcze z IS. AF tych dwóch puszek zależy w dużej mierze od szkła które podepniemy. Ale generalnie D300 ma lepszy AF. Jeżeli chodzi o serię to Canon jest lepszy. Ja się na 50D prawdopodobnie zdecyduje na wiosnę i tak myślę że na następnym zlocie optycznych już go będę miał
Dzięki wszystkim z pomoc w wyborze. Mam już swojego faworyta. Mam pytanie ostatnie do w/w puszek - co w nich jest do D.... ? Zalety znamy , ale o wadach nie często się pisze i niechętnie się przyznajemy , więc jakie są wady Nikon D300 i Canon D50 ?
Jutro idę do sklepu , chyba że mi znowy zamieszacie.
dawid_ [Usunięty]
Wysłany: Sob 29 Lis, 2008
parman napisał/a:
Cały niedzielny dzień spędziłem w internecie i zdecydowałem się na - Canon 50D lub Nikon D300.Specyfikację producenta czytać potrafię i szukam tylko dodatkowych informacji o wadach w/w puszek krążących po różnych forach. Z tych podstawowych w D300 ludzie narzekają na szumy i brak standartowego iso 100 , w 50D na gorszy AF i problem z FF/BF(chociaż można ustawić dla 20 szkieł).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11