Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 22 Lut, 2011 Głowice błyskowe, a lampy błyskowe - róznice i powrównanie
W zasadzie temat definiuje wszystko o co chcę zapytać, jednak chyba będzie konieczne nieco dokładniejsze sprecyzowanie kwestii mnie interesujących.
Czy ktoś korzystał? W szczególności interesują mnie modele marki Fomei
Czy błysk jest krótszy niż w przypadku lamp studyjnych?
Czy temperatura barwowa jest taka sama?
Jak to jest z mocą? Gdzieś czytałem, że przy podpięciu jednej głowicy do najmocniejszego generatora bowensa, głowica może błysnąć z mocą 3000Ws. Czy to jedna z cech głowic i generatorów do nich podpiętych?
Czy błysk jest krótszy niż w przypadku lamp studyjnych?
Zazwyczaj, ale to zależy od konstrukcji.
Spinq napisał/a:
Czy temperatura barwowa jest taka sama?
Najczęściej.
Spinq napisał/a:
Gdzieś czytałem, że przy podpięciu jednej głowicy do najmocniejszego generatora bowensa, głowica może błysnąć z mocą 3000Ws. Czy to jedna z cech głowic i generatorów do nich podpiętych?
Znowu zależy od konstrukcji. Akurat w przypadku QUADX Bowensa tak jest.
Przyznam szczerze, ze nie mam prawie 20k na kupno tego generatora z głowicami, dlatego raczej będę skłaniał się ku produktom fomei. Jaad, jak zwykle Twoja wypowiedź była jasna i zrozumiała, jednak, jako osoba mająca, jak sądzę najwięcej doświadczenia gdy mowa o świetle błyskowym, czy mógłbyś opisać po krótce swoje doświadczenia z takim rozwiazaniem jak glowica błyskowa?
czy mógłbyś opisać po krótce swoje doświadczenia z takim rozwiazaniem jak glowica błyskowa?
Moje praktyczne doświadczenia opierają się wyłacznie na tym, że byłem przez moment asystentem w studio, w którym były między innymi powerpacki Profoto, ale jakoś zawsze odpalane były monobloki... Sam używam wyłacznie monobloków, ale niewątpliwie zestaw generator+głowice ma swoje plusy. Do czego chcesz go używać?
No to ja zawsze faworyzowalem powerpacki nad monolightami. Ale napisz cos wiecej bo moze zalety, ktore ja widze beda dla Ciebie nieistotne.
pasiasty [Usunięty]
Wysłany: Sro 23 Lut, 2011
co do czasu: niektóre tanie monobloki mają go dużo dłuższy od lamp systemowych, na tyle, że nie da się zamrozić ruchu (np. gwałtownych ruchów modela); czy dotyczy to również Fomei - nie wiem
temperatura barwowa - na logikę powinna być podobna, ale reflektory, a zwłaszcza tanie softboksy mogą dodawać jakiś zafarb
To zależy których, ale generalnie tak. Większość monobloków jest sterowana napięciowo, więc nawet jeśli czas błysku jest stosunkowo krótki na 1/1 (jak w wysokich Fomei), to wydłuża się przy skręcaniu energii błysku. Większość znanych mi powerpacków reguluje energię błysku metodą przełaczania kondensatorów, więc z założenia czasy błysków są krótsze, a skracają się jeszcze przy zmniejszaniu energii lub podłączeniu większej ilości głowic.
Jestem na zakupie sensowniejszych lamp, bo moje quantuumy są dość wysłużone, i nie zawsze dają zamierzone efekty. Poprzeglądałem sobie kilka forów i przejrzałem ofertę sklepów internetowych i stwierdziłem, że takie rozwiazanie da mi nieco większą mobliność niż dokupywanie powerpacka do lamp. A zdjecia sprintera startującego z bloku na bieżni, czy driftu na torze z ciekawym oświetleniu lżej - bo ważą mniej (mówiąc po laicku) będzie mi zrobić z głowicami . Jeżeli i tak będe mógł z tych głowic korzystać w studio to takie rozwiązanie spełnia komplet moich potrzeb.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11