Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 09 Sty, 2009 Canon eos450D. Jaki obiektyw? Portrety i zdjęcia nocne
Witam. W temacie wyboru mojej przyszłej lustrzanki zagłębiam się już ponad dwa tygodnie i mam coraz większy mętlik w głowie przy wyborze aparatu:) Tony testów, recenzji, zdjęć...aż głowa boli:)
Ale do rzeczy:) postanowiłem uzyskać pomoc na forum i padło na was:)
Aparat będzie głównie służył do zdjęć portretowych i w trudnych warunkach oświetleniowych.
Mój typ to Canon EOS 450D. Wstępnie w planach miałem jeszcze Sony Alpha 300 i Nikon D80, ale pierwszy mimo fajnych dodatków nie zachwyca jakością zdjęć, a drugi to już dosyć stary aparat i droższy od ww. Canona:) Ale chcę się upewnić czy wy też podzielacie moją wyrobioną opinie i czy może polecacie jeszcze coś innego??
Gwoździem programu jest tutaj obiektyw;]
moje typy padły na Sigmy gdyż mają przystępną cenę:
od 949,00zł
Sigma 24-60 mm f/2.8 EX DG (C)
lub
od 1 489,00zł
Sigma 28-70 mm f/2.8 EX DG (C)
Ceny z http://www.sigma-sklep.pl/
Który z nich bardziej polecacie?? Naprawdę warto dopłacić te 500 zł??<myśli>
i czy do moich wymagań zdadzą one egzamin?? Nie wiem nawet czy trafnie wybrałem zakres ogniskowych odnośnie zdjęć portretowych (jestem amatorem)
Kierowałem się głównie niskim i stałym światłem przy ich wyborze, a także chyba słusznym zakresem;) Skarćcie mnie jeśli się mylę:) jestem otwarty na uwagi:)
Co do stabilizacji to chyba zbyt duża półka cenowa:(
Zbyt szaleć nie mogę. Wstępnie miało być 2000, potem 2500, obecnie stanęło na prawie 3000 i nie chcę wyjść poza ta sumę. Jestem studentem pracującym w weekendy i nie mogę zbyt szaleć.
Co do rozwijania systemu jestem do tego skłonny ale póki nie spłacę kredytu który zaciągnę nie mam nawet co o tym marzyć, więc na szybkie dokupienie drugiego obiektywu nie mam co liczyć;)
Tak jak już wspomniałem jestem fotoamatorem, bawiącym się do tego czasu hybrydą finepix s5600 i postanowiłem rozwijać te moje zainteresowanie;) Dlatego proszę was o pomoc, bo nie chcę się od razu uczyć na błędach (kosztownych;) i chciałbym się dowiedzieć co wy o tym sądzicie:)
Co do zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych, musisz jeszcze napisać CO chcesz fotografować, bo być może potrzebny Ci szeroki kąt, a tego nie uzyskasz na żadnej z w/w Sigm.
Nie spodziewałem, się tak szybkiej odpowiedzi:) jestem mile zaskoczony:)
Co do proponowanego obiektywu prezentuje się świetnie, ale niestety na początek nie chcę się ograniczać do stało ogniskowego:(
Co do zdjęć nocnych, to nie nie mam konkretnych wymagań, portret w ciemniejszych miejscach, czasem jakaś uliczna scena, wycieczka nocna po mieście, do lasu, albo bunkry. Głównie chcę fotografować ludzi, a że mam nocny tryb życia to i wtedy będę go najczęściej wykorzystywał.
[ Dodano: Pią 09 Sty, 2009 12:36 ]
Właśnie poczytałem testy Sigma 24-60 mm f/2.8 EX DG (C) i jednak rezygnuje:( ma ktoś jakieś rozsądne pomysły??
Jestem studentem pracującym w weekendy i nie mogę zbyt szaleć.
Jak jestes studentem to jeszcze mozesz poszalec - ojcowie rodzin ci to maja pod gorke !
Oprocz EF 85 f1,8 (rewelacyjny obiektyw) Pomysl tez moze o EF 50 f1,4 - na APS-C jest to klasyczna portretowka (bardzo fajna w pomieszczeniach), no i jest b. jasy. Chociaz trzeba go przymykac - ale i tak do portretu musisz przymknac ze wzgledu na glebie ostrosci. A zoom masz w nogach.
[ Dodano: Pią 09 Sty, 2009 11:50 ]
Swoja droga jest to temat do dzialu "pomagamy w wyborze obiektywu"
Problem w tym że 85 mm to świetna ogniskowa na portrety do APS-C, a wspomniany obiektyw stałoogniskowy jest tu w relacji jakość/cena bezkonkurencyjny.
Jednym słowem chciałbyś mieć długi i jasny obiektyw z szerokim końcem i żeby jeszcze był przyzwoity optycznie? No takich rzeczy to nawet w Erze już nie mają
A swoją drogą to przyjrzyj się Sigmie 17-70 f/2.8-4.5. Jako spacerowy obiektyw będzie się sprawiać nieźle ze swoim dość uniwersalnym zakresem, na szerokim końcu jest dość jasna, sporo osób z tego forum ją ma i sobie chwali. Do portretów też się jakoś nada, tylko że trzeba będzie cropować albo podchodzić modelowi pod nos z obiektywem
A do portretów dokup 85/1.8 jak już dostaniesz stypendium.
Cytat:
Jak jestes studentem to jeszcze mozesz poszalec - ojcowie rodzin ci to maja pod gorke !
No tak:) Słuszna uwaga:) Na razie nie muszę nikogo utrzymywać, więc jest łatwiej:) ale to co dostaję w ramach mojej nauki ledwo starcza na codzienne potrzeby i stancję, więc wolę nie szaleć;) A że uczę się dziennie to pozostają mi tylko weekendy na zarobienie paru groszy:)
Co do zoom-u w nogach owszem zgodzę się, ale nie zawsze jest taka możliwość:) dlatego trochę obawiam się tej stałki aczkolwiek jest to ciekawa propozycja
[ Dodano: Pią 09 Sty, 2009 13:01 ]
Dałem do tego tematu, bo chciałem się też upewnić co do samego body, ale widzę że nie ma żadnych sprzeciwów:) Jeśli administrator uzna to za stosowne proszę o przeniesienie do poprawnego wątku:)
Za parę lat pewnie też będę mógł napisać "ŚWIĘTE SŁOWA"
Co do stypendium to chyba będzie ciężko:) już 3ci rok idzie, a o oceny nie jest tak łatwo:) chociaż może w tym roku kto wie??:) na razie jest całkiem dobrze:)
I dobrze zdecydowałem, że lepiej szukać czegoś jasnego niż ze stabilizacją, ale ciemniejszy??
A może wybrać inne body typu 1000D i dodatkowe 500 zł wydać na obiektyw??
Co do zoom-u w nogach owszem zgodzę się, ale nie zawsze jest taka możliwość:) dlatego trochę obawiam się tej stałki
Nie ma sie czego obawiac, stalki sa naprawde fajne; zmuszaja do myslenia nad kadrem, czasem, gdy nie da sie podejsc do obiektu z jednej strony mozna z innej i moze okazac sie, ze ujecie bedzie ciekawsze niz pierwotnie zaplanowales. No i sa jasniejsze niz zoomy.
levy1987 napisał/a:
Za parę lat pewnie też będę mógł napisać "ŚWIĘTE SŁOWA"
1000 / 450 d... zależy co kto lubi. Moje zdanie o 450 jest takie sobie, wolałem starszą 400tkę (w/g mnie lepsza matryca). Dla mnie trzycyfrowe są już jakieś takie małe a tysiączek to już w ogóle. Ale ogólnie Canon wie jak robić aparaty, więc nie martw się.
Tak w ogóle to najlepiej mieć jasny obiektyw ze stabilizacją, ale to tak samo jak lepiej być pięknym, młodym, bogatym i do tego jeszcze mądrym.
Powiem tylko tyle:) Dziękuję wam chłopaki:) Taki zestaw sam bym nie złożył, a nawet jeśli to zajęło by mi to 10x więcej czasu:)
Canon EOS 450D + Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC Asp. IF Makro na wstęp.
a miesiąc później Canon EF 50mm f/1.8 II
Przekonaliście mnie do tego zestawu:)
Jeszcze raz dziękuję:)
Bartek
[SOLVED]
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 10 Sty, 2009
edit sorka, nie zauwazyłem, że solved... ale skoro już napisałem..
masz 3000zł... hmm... Jeśli chcesz robić rzeczy podobne do tych, co ja (portret i trudne warunki )
To ja wziąłbym Pentaxa
Pentax 55/1.4 SDM + 1400zł na puszkę (najlepiej k200d uzywany z kitem z allegro za jakieś 1600 zł ) Ewentualnie, jeśli chciałbym już totalnie iść w kierunku Portretów, to wtedy inwestycja w Limiteda 70/2.4 byłaby warta zastanowienia.
Moim zdaniem ogniskowa 55mm będzie idealną do focenia popiersi a światło 1.4 będzie bardzo dobrym, jeśli chodzi o wyciąganie postaci z tła, gdy będziemy chcieli zrobić całą sylwetkę.
Tylko jak teraz patrzę, to tej 55/1.4 SDM jeszcze nie widać...
A co do innych systemów... możnaby polecić Ci Canona z 50/1.8 i 85/1.8 + dowolna puszka za resztę kasy (oby tylko nie 300d i 10d).
Nikon... na 50tkę trzeba wydać co najmniej 1200zł, a nie jest to idealne szkło do portretów (po roku dopiero zauważyłem zwiększone noski u moich modelek xD). Chyba że zainwestujesz znowu w sprzęt używany - wtedy d70s + 50/1.8 + 85/1.8 + 35/2 byłoby czymś, czym najprawdopodobniej sobie poradzisz w każdej sytuacji
Misek [Usunięty]
mavierk napisał/a:
(najlepiej k200d uzywany z kitem z allegro za jakieś 1600 zł )
Za tyle można mieć nówkę ze sklepu.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
no to tym bardziej
A tak po za tym to nie rozumiem tej manii na zoomy dla początkujących. Jedyne, czego one uczą, to braku zwracania uwagi na perspektywe i lenistwa.
spokojnie:) napisałem solved, ale to nie znaczy, że nie podglądam wątku;)
Co do pentax-ów nie jestem jakoś przekonany, więc jednak zostanę przy canon-ie:) Może i mają swoją renomę, ale coś mi w nich nie pasuje:)
Co do praktycznego wykorzystania zooma...siedzisz w 6-ym rzędzie na auli i chcesz zrobić fotkę slajdu;) nie chciało by mi się potem tego wszystkiego wycinać:)
I spacerówka jednak powinna mieć zoom:) co do stałki to na pewno sobie jakąś sprawię:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10