Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 Jakie powinnam zakupić filtry
Chciała bym się dowiedzieć jakie powinnam zakupić filtry czy inne bajerki w celu ochronnym obiektywów przed ewentualnym uszkodzeniem. O ile to jest w ogóle potrzebne.
Obiektywy jakie mam
Canon EF 50 f/1.8 II (52mm)
Canon EF 100 f/2.8 Macro USM (58mm)
Canon EF 70-300 f/4-5.6 IS USM (58mm)
Sigma 150-500 f/5-6.3 DG OS HSM (86mm)
Jeśli obiektyw się nie poniszczy od słonka itp to bardzo przepraszam za pytanko
Kasieńka, zamiast kupować filtry do tych obiektywów, zakup do nich dedykowane osłony przeciwsłoneczne, dadzą o wiele lepszy efekt ochronny (taka strefa kontrolowanego zgniotu) jak poprawią pracę ze słońcem wpadającym "do" obiektywu.
A do nie-L-ek można dokupić zamienniki, w cenie ok. 30-40zł sztuka (na Allegro pełno tego), tragedii nie ma. Chyba że ktoś chce oryginał made in Canon, to wydatek 4x większy
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Sob 03 Sty, 2009
Kocur napisał/a:
A do nie-L-ek można dokupić zamienniki, w cenie ok. 30-40zł sztuka (na Allegro pełno tego), tragedii nie ma. Chyba że ktoś chce oryginał made in Canon, to wydatek 4x większy
a używałeś tych zamienników za 30-40pln?
ja kupiłem dwa i w chwili obecnej mam do kupna jedną oryginalną osłonę
Kocur, a sprawdzałeś jak te zamienniki zachowują się na mrozie? mi przy -8 jak upadł na ziemie to pękł i tyle było po 40pln, wolę już oryginały bo wiem, że wytrzymają i -30. btw. w poniedziałek będzie można sprawdzić jak się foci przy -20 w wa-wie
Używam od dawna i jakoś mi nic nigdy nie pękło. Ciekawe czy jak by Ci aparat albo obiektyw upadł na mrozie i się rozwalił to tez byś powiedział że to przez to, że nie był oryginalny
Fakt że na pewno nie są tak wytrzymałe jak oryginały, ale jak ktoś nie ma zamiaru nimi rzucać ani uprawiać sportów ekstremalnych to nie ma sensu tyle płacić...
Do wawy nie mam daleko, więc się może kiedy wybiorę, tylko na wiosnę bo dla mnie temperatura poniżej +10 to już warunki arktyczne
nie jeśli kupujesz eLki, tam się dostaje razem z obiektywem
No wlasnie. Czyli jednak luxus. L - luxury.
krisv740 [Usunięty]
ja zamiennika załatwiłem w dwie minuty - dobrze że mi nie sp....ł mocowania na obiektywie - 2000 kontra 120 pln - juz więcej nie będę "oszczędzał" - ale oczywiście każdy ma prawo do własnych wyborów
co do filtrów to proponuję polara i ew.połówkę .....
jakie powinnam zakupić filtry czy inne bajerki w celu ochronnym obiektywów przed ewentualnym uszkodzeniem
a te filtry, o których wspomniałeś ciężko nazwać ochronnymi, choć zakup ich na pewnym etapie staje się niezbędny.
ps. jak ja kocham sigmę za to że w swoich obiektywach stosuje kosmicznie wielkie mocowanie filtrów, nie ma to jak kupić obiektyw a potem musieć zakupić do niego Polara za 1/2 wartości obiektywu bo inżynierom padło na głowę z rozmiarem wymaganego filtru.
krisv740 [Usunięty]
piotrmkg, ja w chwili obecnej mam tylko 77 i jeden 72mm , sigma robi na wszystkich większe
krisv740, bo oni mają tajną umowę z b+w, hoya, heliopan. dostają 10% z ich zysków za zmuszanie klientów do zakupów większych, przez co, droższych filtrów niż klienci kupujący obiektywy N i C o tej samej światłosile.
krisv740 [Usunięty]
piotrmkg, ale Kasieńka, nie potrzebuje raczej filtra na sigmę - więc 86mm odpada. z tego co wiem to to szkło ma dużą osłonę przeciwsłoneczną, a założenie polara spowoduje brak możliwości działania af (prawie) więc po co
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10