Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw canon 70-300 IS PILNE
Autor Wiadomość
wlodal 
Nowy

Wysłany: Wto 30 Sty, 2007   Obiektyw canon 70-300 IS PILNE

Wiele już napisano na temat tego obiektywu . W związku z tym , że jest już test , który przeczytałem , noszę się z myślą o kupnie . Jest jedno pytanie na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi :

1 . czy wada pewnych serii dotyczy wadliwie działającego IS w przypadku zdjęć wykonywanych aparatem skierowanym do góry z ogniskową 300 mm ?. Tzn fotki ptaków w locie , samolotów w górze itp. , ptaków na gałęziach ?.
2 . czy wada ta dotyczy również zdjęć robionych w poziomie lub aparatem lekko skierowany do góry ?.
3 . czy wada ta nie dotyczy zdjęć aparatem skierowanym do dołu ?.

Ogólnie rzecz biorąc - czy wada taka ma jakieś znaczenie dla kogoś kto robi głównie zdjęcia w poziomie , lekko do góru lub lekko w dół ?.

Pozdrawiam wszystkich i proszę o pilne info .

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 30 Sty, 2007   

Po prostu nie daj sobie wcisnąć kitu i kup szkiełko z serii po wprowadzeniu modyfikacji.

wlodal 
Nowy

Wysłany: Wto 30 Sty, 2007   to nie tak

Nie chodzi o wciśnięcie kitu tylko o fakt , że z serii wadliwej mozna kupić taniej . Stąd te pytania .

Arv
[Usunięty]

Wysłany: Wto 30 Sty, 2007   Re: to nie tak

[quote="wlodal"]Nie chodzi o wciśnięcie kitu tylko o fakt , że z serii wadliwej mozna kupić taniej . Stąd te pytania .[/quote]

ZTCW:
1. Canon wymienia gratis wadliwą serię.
2. Problem dotyczy zdjęc wykonywanych aparatem obróconym o 90st. (czyli potrtetowo) w długich zakresach ogniskowej (niekoniecznie tylko dla 300mm). Zjęcia są moocno nieostre.

Przez chwilę mocno zastanawiałem się nad kupnem tego obiektywu. Teraz mam mieszane uczucia z dwóch względów. Pierwszy to 70-200L f/4 w tej samej cenie, a drugi to fakt, że po cropie wychodzi z tego cholernie duże tele. Po zabawie z 70-200L f/4 doszedłem do wniosku, że wolałbym coś krótszego. (50-150 a nawet 28-135 IS które można kupić w okolicach 1k zł).

Arv.

wlodal 
Nowy

Wysłany: Wto 30 Sty, 2007   wszystko ok

Wszystko OK ARV , tyle , że potrzebne mi coś z IS właśnie w granicach 70-300 , i jakiś szybki niby portret i jakieś niby ptaszki - bez wymiany obiektywu. Mam pewne problemy z rękoma ( to nie z powodu gołdy ) i dlatego, w gorszych warunkach oświetleniowych z 70-200/4 L niektóre fotki nie trzymają ostrości - robione z reki 200mm . W 20D jest to ok. 320 - czyli w zasadzie powinien być statyw. Jednak nie zawsze jest to możliwe .

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Moim zdaniem 70-300 IS USM to tak naprawdę dość przeciętne szkło, dla mnie za wolne, zrobi niby portret i niby ptaszki. Jak chcesz iść na taki kompromis (do tego kosztem ryzykowania jeszcze gorszej jakości dla oszczędzenie paruset złotych) to kupuj ten obiektyw. Ja bym go nie kupił.

wlodal 
Nowy

Wysłany: Wto 30 Sty, 2007   70-300

a co byś MM zaproponował ?? jaki obiektyw ??

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Do portretów i ptaszków? Ja bym wybrał dwie stałki. Czyli moja sugestia raczej Ci się nie spodoba. Kiedyś sam bym wybrał taki 70-300 IS do podanych przez Ciebie zadań, teraz już mam na ten temat inne zdanie.

wlodal 
Nowy

Wysłany: Wto 30 Sty, 2007   70-300 IS

jakie stałki byś zaproponował ?. I co z IS ? Tak jak pisałem mam 70-200 /4 L , tamrona 28-75/2,8 , tamrona 200-500 , - jeśli chodzi o mał szeroki , standart i długie . Nadal brak mi własnie czegoś z IS do zdjęc szybkich z ręki . To jednak dalej kłopot .

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Skoro masz takie szkła to nie widzę sensu kupować 70-300 IS USM tylko popracować nad techniką robienia zdjęć i kupić sobie dobry monopod. Portret spokojnie zrobisz Tamronem 28-75 a na ptaki Tamron 200-500 w połączeniu z monopodem może wystarczyć. Jeżeli Ci nie pasuje to sprzedaj tego 200-500, dołóż pieniądze przeznaczone na 70-300 i kup stałkę 300/4 IS (może być używana) warto też będzie nabyć TC 1.4. Przy robieniu zdjęć ptaków z całą pewnością szybki USM bardzo się przyda.

wlodal 
Nowy

Wysłany: Wto 30 Sty, 2007   70-300 IS

Właśnie 300/4 IS chodziła mi po głowie . Monopad już kupiłem . Mam też uchwyt-statyw naramienny od kamery - moze się przydać . Musze przespać się z tematem . Ta 300-setka IS to chyba najlepszy pomysł .

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Polecam się na przyszłość :D

Odpowiedz do tematu