Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor 18-105 VR vs. Sigma 17-70
Autor Wiadomość
RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009   Nikkor 18-105 VR vs. Sigma 17-70

Cześć,

W niedługim czasie planuję zakup swojej pierwszej pierwszej lustrzanki. Zdecydowałem się na Nikona D90. Pozostaje wybór obiektywu. Byłem już w 100% zdecydowany na Nikkora 18-105 VR, ale zacząłem zastanawiać się nad Sigmą 17-70. Głównie będę focił architekturę, krajobrazy i zdjęcia "rodzinne" (święta, imieniny itp). Co wybrać :?: A może jeszcze coś innego tego pokroju :?:
Pomóżcie :roll:

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009   

Został bym przy pierwszym wyborze tj. Nikkor 18-105.

rafalg 
Rozmowny

A ja bym na Twoim miejscu RaV579 tego kita nie brał, może ma dobry zakres ogniskowych i niezłą ostrość ale pod względem wykonania to badziew. Na 16-85 VR nie namawiam to nie jest rewelacja wykonany poprostu lepiej, troche wyższa półka. Zastanów się nad Nikkorem 18-70 f/3,5-4,5 nie ma w wprawdzie VR-a ale ma całkiem dobre światło i jest wykonany jak 16-85 VR. W inne zamienniki bym nie szedł.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

rafalg, dobrze gadasz, zwłaszcza, że 18-70 można kupić za 400-500zł używkę, co jest niezbyt wygórowaną ceną.

Tutejszyn 
Optyczny

rafalg napisał/a:
A ja bym na Twoim miejscu RaV579 tego kita nie brał, może ma dobry zakres ogniskowych i niezłą ostrość ale pod względem wykonania to badziew....

Pożyjemy, zobaczymy. Moze za kilka lat zobaczę jak daleko nim dorzucę, a może nadal bedzie mi wiernie służył. W tym momencie jednak słowo "badziew" jest chyba nadinterpretacją. Eksploatuję go normalnie, bez jakiegoś cackania się z nim. Nic nie trzeszczy, nie ma luzów. Jest taki sam jak na początku. Po prostu dałem mu szansę pokazać co jest wart. Do tej pory jest OK. (Na ucho powiem, ze nawet bardzo OK)

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009   

O.K., po przeczytaniu testów na stronie głównej portalu pozostaje wybór Nikkor 18-105 VR vs. Nikkor 18-70. Może byłby ktoś tak miły i korzystając ze swojego doświadczenia napisałby mi główne wady i zalety tych szkieł oraz do czego są najlepsze (nie proszę o skopiowanie wad i zalet z testów na str. głó.)

razthaman 
Rozmowny

są dobre do fotografowania... kup coś wreszcie i rób zdjęcia, to nawet lepsze niż porównywanie sprzętu, poważnie ;)

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

razthaman, wiem. Kupuję jakoś w lutym. Wiem, że czegokolwek bym nie kupił i tak będę zadowolony.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

No to kup Tamrona 17-50/2.8 ;)

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

Nie no, chłopaki. Pytałem 18-105 VR vs. 18-70. A tu jeden mi piszę, że są dobre do fotografowania, a drugi o Tamim 17-50. Wiem, że najważniejsze jest samo robienie zdjęć, ale chciałbym kupić coś naprawdę fajnego (proszę o nie proponowanie mi 70-300 VR, no bo naprawdę fajny).

razthaman 
Rozmowny

oba robią fajne zdjęcia ;)

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

Z góry bardzo przepraszam za ciągłe zmiany, no ale cóż .... Jednak wybór zostaje taki jak w nazwie tematu (N 18-105 VR vs. S 17-70). Chciałbym poznać opinię jak największej ilości osób, aby wiedzieć co i jak. Jest jeszcze możliwość aby dopłacić ok. 400 zł i kupić Nikon D90 + 18-105 VR + AF 50mm f/1.8 D. Od razu mówię, że ostatnie rozwiązanie jest optymalne.

[ Dodano: Czw 29 Sty, 2009 17:26 ]
O.K., zdecydowałem się, że raczej kupię tą stałkę (Nikon AF D 50mm F1.8). Tylko teraz nie wiem - czy z obiektywem Sigmy czy Nikona. Czyli krótko pisząc:
D90 + Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC MACRO + Nikon AF D 50mm F1.8 vs. D90 + NIKON AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR + Nikon AF D 50mm F1.8

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 30 Sty, 2009   

RaV579 napisał/a:
D90 + Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC MACRO + Nikon AF D 50mm F1.8 vs. D90 + NIKON AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR + Nikon AF D 50mm F1.8

czyli się zdecydowałeś ale jednak nie..........
a może przejdź sie do sklepu i podepnij sobie oba szkiełka, oceń jak są zbudowane...tu już nawet nie rozbija się co kupisz....tylko o świadomy wybór, jeżeli zdajesz sobie sprawę, że na przykład przy twoim użytkowaniu 18-105 nie dozna żadnego uszczerbku w "plastikowości" i że jest to szkiełko przejściowe powiedzmy na rok - dwa...to czemu nie...optycznie wypada całkiem nieźle jak na tą klasę zoomów.
Chociaż skłaniałbym sie ku sigmie albo propozycji mavierk'a

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

Wysłany: Pią 30 Sty, 2009   

Już zdecydowałem się na ten zestaw: D90 + NIKON AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR + Nikon AF D 50mm F1.8

Wszystkim wielkie dzięki za pomoc.

Odpowiedz do tematu