Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
C50D + jakieś szkło
Autor Wiadomość
PabloFX 
Początkujący

Wysłany: Pią 17 Wrz, 2010   C50D + jakieś szkło

Witam, dysponuję kwotą 6000 zł i szukam jakiegoś optymalnego rozwiązania do fot. sportowej (głównie siatkówka, ale teraz dojdzie p. nożna, na wiosnę żużel itp). Wiem, że kwota trochę niska, jednak myślę, że na początek coś by się dało wybrać ;)

Preferowałbym system canona, ponieważ sporo znajomych posiada ten system, więc w razie czego można by było od nich pożyczyć jakieś szkiełka.

Szukając jakiejś dobrej puszki zobaczyłem C50D i myślę, że na początek dałaby radę (przyzwoite iso i szybkostrzelność).

Pozostaje zatem wybór szkła, wolałbym aby było jak najjaśniejsze, najlepiej dziura 2.8, ogniskowa też preferowana to 70-200. Na L-kę raczej mnie nie stać, więc w takim razie czy moglibyście mi doradzić jakiś rozsądny jasny obiektyw z szybkim AFem?

Pozdrawiam

Reklama

oranżewski 
Optyczny

Wysłany: Sob 18 Wrz, 2010   

można wziąć po prostu EF 70-200L 2.8 IS, lub kombinować zestaw: EF 200L + krótsza, jaśniejsza stałka.

Sajgon 
Bywalec

oranżewski napisał/a:
można wziąć po prostu EF 70-200L 2.8 IS...

2700 puszka + 7000 szkło = prawie 10k

Nawet używany sprzęt przekroczy chyba 6k.

kozidron
[Usunięty]

PabloFX napisał/a:
Pozostaje zatem wybór szkła, wolałbym aby było jak najjaśniejsze, najlepiej dziura 2.8, ogniskowa też preferowana to 70-200. Na L-kę raczej mnie nie stać, więc w takim razie czy moglibyście mi doradzić jakiś rozsądny jasny obiektyw z szybkim AFem?

przy tym budżecie nie uda się spełnić twoich oczekiwań(szybki af, 2.8 do 3K) ale wydaje mi się, że Ty doskonale o tym wiesz, możesz próbować swoich sił z sigmą 70-200/2.8, będzie to swego rodzaju kompromis.
Znam zawodnika, który na d90 + S70-200/2.8 daje radę przy fotografii koszykówki, początki pewnie będą ciężkie ale przy odrobinie wprawy dasz radę.

oranżewski napisał/a:
można wziąć po prostu EF 70-200L 2.8 IS, lub kombinować zestaw: EF 200L + krótsza, jaśniejsza stałka.

tomo, po pierwsze nie ten budżet, po drugie -to nie ślub tu dynamika akcji jest rzędu 1/640 czy nawet 1/800 i się "zoomuje".

PabloFX 
Początkujący

Na wiosnę robiłem zdjęcia sprzętem A300(straszne szumy) + S70-300 3,5-5,6 APO DG MACRO, więc jeśli ta sigma co proponujesz jest zauważalnie lepsza to byłbym już zadowolony.

Patrzyłem właśnie i jest kilka modeli sigm i tamronów w tej cenie, któryś by się nadal?

EDIT:

Ewentualnie mogę jeszcze zmienić puszkę na któryś z canonów z dwoma zerami, tylko czy np. 500D się nada? i Czy to da lepszy efekt jakościowy?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

oranżewski napisał/a:
można wziąć po prostu EF 70-200L 2.8 IS
Do sportu chyba nikomu nie jest potrzebny IS bo i tak czasy muszą być dość krótkie więc nawet przy 200mm poruszeń nie powinno być.

PabloFX, myślę, że możesz poszukać używanego EF 70-200/2.8L bez IS. Wtedy jest jakaś szansa, że zmieścisz się w kwocie.

kozidron
[Usunięty]

PabloFX napisał/a:
S70-300 3,5-5,6 APO DG MACRO

PabloFXto nie ta liga, Sigma 70-200 mm f/2.8 II DG ex apo makro hsm jest zdecydowanie lepsza, oczywiście ma swoje wady ale to najlepszy kompromis przy takim budżecie.

PabloFX napisał/a:
Ewentualnie mogę jeszcze zmienić puszkę na któryś z canonów z dwoma zerami, tylko czy np. 500D się nada? i Czy to da lepszy efekt jakościowy?

PabloFX, celuj w d90/50D potrzebujesz celniejszego i szybszego układu af, nie ma co schodzić do entry level, szybki af to duet szkło + body, w takim wypadku nie warto też rezygnować z wygody 2 rolek i komfortu pracy, poza tym zaoszczędzona kasa i tak nie wystarczy na uzywaną wersje 70-200/2.8 L więc nie widzę sensu.

PabloFX 
Początkujący

ok to przyjrzę się w takim razie tej sigmie ;) no chyba, że za sześć kawałków da się złożyć dużo lepszy zestaw w systemie nikona? ;)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Za 3,3 kilo kupisz używke 70-200/2,8 bez ISa, tylko dobrze poszukaj, chyba, że pośpiech wskazany, popróbuj :grin:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Za 3,3 kilo kupisz używke 70-200/2,8 bez ISa
Dokładnie tak i to miałem na myśli wyżej.
Nówkę można już kupić za 4200 zł. http://www.ceneo.pl/4760
Zobacz na canon-board.info :wink:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

B o g d a n napisał/a:
Do sportu chyba nikomu nie jest potrzebny IS
A do panoramowania?

oranżewski 
Optyczny

a, nie zrozumiałem. myślałem, że na szkło 6kzł. sorki.
kozidron napisał/a:
po drugie -to nie ślub tu dynamika akcji jest rzędu 1/640 czy nawet 1/800 i się "zoomuje".
nie koniecznie się zoomuje. a poza tym EF 200, z tego co słyszałem, ma szybszy AF od 70-200 i przy okazji kosztuje mniej więcej 3kzł.

kozidron
[Usunięty]

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Za 3,3 kilo kupisz używke 70-200/2,8 bez ISa, tylko dobrze poszukaj

no byłoby najlepiej, tylko ja jakoś jestem osobiście z dystansem nastawiony do takich okazji.

oranżewski napisał/a:
nie koniecznie się zoomuje.

tomo :shock: siatkówka jest może i bardziej statyczna co nie znaczy, że zoom się nie przyda ale piłka nożna i żużel to masz rację, mozna stwierdzić że jak szachy albo ryby - nic się nie dzieje :wink: :razz:

Sajgon 
Bywalec

Gdyby dozbierać niecałego tysiaczka wszystko będzie nowe.

oranżewski 
Optyczny

kozidron, już nie przesadzaj... przecież napisałem, że niekoniecznie... czyli czasami się przydaje... ale, że autor chciał AF, to podałem propozycję EF 200L (i podkreślam, że TYLKO słyszałem o jego szybkości).

ps. jaki tomo? ;)

Odpowiedz do tematu