Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 20 Sty, 2009 Jakie obiektywy polecacie do Canona 50D?
Witam serdecznie forumowiczów i bardzo proszę o pomoc w wyborze dwóch obiektywów do canonka 50D. Chciałbym poznać Wasze preferencje i na tej podstawie dokonać wyboru. Aparatu używał będę głównie do zdjęć przyrody (ptactwo) oraz do zdjęć krajobrazów, wycieczki, architektura, ale także "reporterskie" itp. (jak większość). Chciałbym na początek mieć dwa obiektywy, potem może się rozwinę dalej.... Jeśli chodzi o cenę to muszę zamknąc zakup całości (aparat + obiektywy) do 9-10 max tys. złotych oczywiście
To już niezła kaska... Zakładając nieprędką przesiadkę na pełną klatkę
to bym sobie wziął:
Canon 50d - 3200 zł
Canon 17-55/2.8 - 3000 zł
Canon 50/1.8 - 300 zł
Canon 70-200/4 - 2000 zł
Canon 85/1.8 - 1200 zł
Razem 9700 zł. Starczy na kartę pamięci a z taką szklarnią można się już pobawić. Nie ma super szerokiego kąta (można zamiast 50/1.8 i Canona 85/1.8 wziąć tedy Canona 10-22) ani nie ma ekstra długiego tele...
Zamiast 85/1.8 można też wziąć lampkę speedlighta ex 580 II. Na pewno warto się nad tym zastanowić.
Ale do ptactwa to by się przydał 100-400, czyli:
Canon 50d - 3200 zł
Canon 17-55 - 3000 zł
Canon 100-400 - 4500 zł
Przekracza budżet o 700 zł. Jak się potargujesz w sklepie to powinni zejść z ceny trochę... Ale do przyrody to będzie ciekawy komplecik...
no i dobry mocny plecak na ten sprzęt to też niebagatelny wydatek jednak, pomyśl o akcesoriach. jak to przyjemnie się wczuć w taki budżet...
wydaje mi się, że do krajobrazu lepsza jednak ta Lka 17-40 niż 17-55, no i inwestycja na lata, a przy przyrodzie to prędzej czy później zachce się pełnej klatki...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 20 Sty, 2009
gdybyś wiedział, do czego chcesz swój sprzęt (reporterka / ptaki) to poleciłbym Ci dwie, trzy stałki i już a tak..
17-55IS (albo nawet Tamron 17-50/2.8) + 100-400L
edit - widzę, że Baku też wpadł na ten nieskazitelny pomysł
No a ja na sprzęt do wszystkiego wziąłbym:
Flektogon 35/2.4 pod m42 Zeissa i
85/1.2L
No a ja na sprzęt do wszystkiego wziąłbym:
Flektogon 35/2.4 pod m42 Zeissa i
85/1.2L
Ja do 85L biore 'crona 35 jesli mowa o pelnej klatce
A tak on-topic. Ja bym jednak wolal, gdyby autor sprecyzowal o jakie "ptaki" mu chodzi. Bo to nie jest prosta, fotograficzna zachcianka. Czy to zapaleniec, niebojacy sie kryjowek, czy moze by chcial jakby "przy okazji" sciagnac ptaka w lesie, czy moze na razie radosc mu da bardziej ufny ptaszek, ktorego nazwy znac nie musi.
W kazdym razie, wymienione obiektywy - 70-200/4, 17-40L, 17-55/2.8, 85/1.8 to obiektywy warte swoich pieniedzy i mozna z nich skladac zestaw.
No i ja bym wolal jedna lampe na kablu zamiast jednego obiektywu
Nie będę się rozpisywał bo nie mam czasu. Jako praktyk sam pracujący na Canonie od lat w tej cenie napiszę tak...
Canon 50D
Tamron 17-50/2.8
Canon 100-400L
Sam mam te Canony, z Tamronem nawet jakiś ślub robiłem (przyjaciel ma na stałe), rewelycjny zestaw, świetny optycznie.
Można kupić lepszy "dół" - czyli Canona 17-55/2.8 IS, można gorsze tele 70-300 IS z beznadziejnym AF-em. Na śpiąco-leniwe ptaki wystarczy, na coś szybszego lepiej 100-400L.
Bardzo dziękuję za pomoc! Spodziewałem się, że łatwo nie będzie. Co do ptaków i przyrody to raczej zapaleniec. Do tej pory zajmuję się "podglądactwem" i dzięki Wam wybrałem swoją lornetkę i lunetę, z czego jestem bardzo zadowolony. Potem podjąłem decyzję, że może spróbować fotografii i za namową kolegi amatora kupiłem Olympusa SP 570. Bo miał 20x zoom! Nie muszę mówić co to był za "udany" wybór, ale pretensje mam tylko do siebie. Trzeba było zajrzeć na optyczne! Wybór tego sprzętu miał jednak jeden efekt pozytywny. Po prostu nauczyłem się robić zdjęcia na manaulau i zrozumiałem, przynajmniej wstępnie, o co w tym wszystkim chodzi, bo aparat ten wymusił przyspieszone szkolenie. Teraz jednak mam już dość i przesiadam się na lustrzankę. Przanalizuję Wasze podpowiedzi, spodziewałem się właśnie sporu z udziałem 100-400 Czy ktoś z Was ma może taki obiektyw i może podzielić się wrażeniami?
100-400 to świetny, równo pracujący obiektyw, który jest zadziwiająco lekki jak na swoje ogniskowe. Na razie próżno szukać podobnie udanej i uniwersalnej konstrukcji o takiej cenie w konkurencyjnych systemach (no ew. Sony 70-400, ale ja na jego temat nic nie wiem). Wadą może być sposób zmiany ogniskowej (bombardowanie kurzem), ale od czego czyszczenie matrycy.
Jeśli dobrze pamiętam MM robi tym obiektywem bardzo udane zdjęcia samolotów, jeśli masz jakieś mocno skonkretyzowane pytania i oczekiwania wobec tego obiektywu to napisz PW lub maila, MM, na pewno chętnie Ci pomoże i powie takie rzeczy, których w teście nie wyczytasz, tylko nie pytaj "czy warto kupić", albo "czy ładne zdjęcia robi".
Czy ktoś z Was ma może taki obiektyw i może podzielić się wrażeniami?
Mam taki obiektyw od dawna, moja "firma" do pracy zakupiła ich już chyba z 20 sztuk (wszystkie śmigają bezawaryjnie), mam 50D, zdjęć natłukłem tym szkłem dziesiątki tysięcy. Nic nie trzeba przymykać, żeby było ostro. AF szybki jak cholera (na 1D jest szybszy od światła), bardzo wygodne zmienianie ogniskowej przy "szybkich" zdjęciach. Moja praktyka bardzo sobie ten sposób chwali.
Jedyna wada to chyba tylko stary typ stabilizacji o mniejszej skuteczności niż mają nowości (choć porównywalny z tym jaki mają nowe Sigmy 120-400 i 150-500). Nie ma co gadać tylko kupować i to SZYBKO bo jak poczekasz do lutego to cena zestawu może być wyższa niż 10000...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,81 sekundy. Zapytań do SQL: 14