Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 1000D + obiektywy - pare pytan
Autor Wiadomość
bakajev 
Uczestnik

Wysłany: Czw 22 Sty, 2009   Canon 1000D + obiektywy - pare pytan

Witam, jestem nowym uzytkownikiem forum, tak samo jak nowy jestem w temacie lustrzanek.

Korpus po dlugich zastanowieniach juz wybralem, mianowiecie Canona 1000D, najbardziej mi pasuje z kalasy amatorskiej, gdybym mial wiekszy budzet pewnie bym sie decydowal, na 40d. wole jednka zainwestowac w obiektywy, i tu mam pare pytan, a mianowicie:

Planuje kupic do niego dwa obiektywy:

Canona 28-135 is usm i Canona 60 usm macro, pierwszy biore ze wzgledu na to, ze glownie fotografuej przyrode, dlatego zagres ogniskowych wydaje mi sie bardzej uzyteczny niz np 17-85. Drugi obiektyw, widomo, do makro, makrofotografia zawsze mi sprawialal najwiecej przyjemnosci.

I teraz pytania:
Czy obiektyw 28-135 nadaje sie przy uzyciu soczewek/czegos innego do makro? Jak wygladal by w nim ogniskowa i odleglosc ostrzenia? Co do soczewk to wiem, ze malo jest na 72mm.

Jesli 60 usm ostrzy od ok 20cm to co by trzeba bylo zrobic zeby np zwiekszyc dystans obiektywu od fotografowanego przedmiotu 2-3x? Wiem ze sa pierscienie co sie montuje miedzy obiektyw a korpus i zwieksza on ogniskowa, ale nie wiem jaki ma to wplyw na odleglosc ostrzenia.

Czy kitowy zestaw 18-55 i 55-250 da sie przerobic na makro(tzn wime, ze sie da, ale czy to makro byloby bardziej niz 'prawie')? Jak orientacyjnie wygladala by ogniskowa i ostrzenie?

Z tego, co pisze w tescie 1000d lapie dosc slabo ostrosc, czy bedzie to mialo jakis znaczny wplyw na zdjecia makro przy maksymalnej przeslonie w 60 usm?
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 23 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 22 Sty, 2009   

Co do makro - moze lepiej kupic cos z wieksza ogniskowa? Na przyklad C100/2.8?
W zasadzie prawie kazdy obiektyw mozna za pomoca raynoxa przerobic na prawie makro. Ogniskowa sie wtedy nie zmieni, ale bedzie ostrzyl z duzo mniejszej odleglosci.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Czw 22 Sty, 2009   

Czy obiektyw 28-135 nadaje sie przy uzyciu soczewek/czegos innego do makro?

Tak bez problemu, ale lepiej go wtedy będzie przeostrzać ręcznie na allegro można kupić takie coś :
http://www.allegro.pl/ite...mm_72_etui.html

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 23 Sty, 2009   

bakajev, chciałem się upewnić czy zdajesz sobie sprawę, że na małej matrycy APS-C obiektyw zaczynający się od 28 mm nie pozwoli Ci na w miarę szerokie zdjęcia krajobrazu? Co do obiektywu 60 mm Macro to myślę, że jest on mniej uniwersalny niż 100/2.8 Macro, o którym wspomniał MC.
Jeśli budżetowo opcja 28-135 IS + 100 Macro nie jest możliwa i przez myślisz o jakichś soczewkach to może lepiej jednak wybrać sprawdzoną Sigmę 17-70 która da Ci możliwość spróbowania i krajobrazów i macro (obrazowanie 1:2.3) i ogólnie jest wygodnym obiektywem „wycieczkowym”. Efekty będą na pewno lepsze niż przy jakichś soczewkach, które powodują, że tylko centralna część kadru się do czegoś nadaje…

P_M_ 
Maniak

Komor ma 200% racji. Lepiej miec ta sigme lub pozostac przy kicie, bo jest znosny, a dokupic sensowne szklo do makro. Uzywany tamron 90/2.8, tokina 100/2.8 i sigma 105/2.8 to calkiem ciekawe obiektywy i w znosnej cenie.
Soczewki sobie odpusc. Czym wieksza srednica, tym mniej udana fota z uwagi na aberracje.

kamfil06 
Maniak

wizjer 1000D i makro :?:

bakajev 
Uczestnik

A wiec po kolei; wiem ze ogniskowa obiktywu przy APS-C wzrasta(dla canona jesli dobrze pamietam x1.6) przez co z 28-135 zrobi mi sie jakies 45-215, ale krajobrazow nim nie zamirzam cykac. Zapomnailem dodac, ze 1000d z kitem 18-55 chcialbym kupic, bo roznica w cenie nieduza, a zawsze sie obiektyw moze przydac(np. do krajobrazow)

Co do tego makro, to jesli stan finansowy pozwoli, to chyba faktycznei sie zdecyduje na 00/2.8 Macro. Jest jeszcze Tamron 90/2.8, cenowo jest tak pomiedzy tymi dwoma i wydaje sie byc dobra alternatywa.

Jeszcze mam takie pytanie, otoz bralem jeszcze pod uwage zamist 1000d kupic 40d, mimo, ze pewnie z pocztku nie bede go w pelni wykozystywal, to jednak jest to sprzet bardziej na wyrost(1000d raczej nie jest sprzetem na lata). I zastanawaim sie nad wlasnie 40d z kitem 18-55 + szklem makro(pewnie tym Tamronem 90/2.8). Jak ma sie ten zestaw, do tego poprzedniego? Niby rezygnuje z dobrego obiektywu(28-135), ale z to dochodzi dobre body.
Obiektyw i tak kupie, ale to za jakis czas... dluzszy czas.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

bakajev napisał/a:
wiem ze ogniskowa obiktywu przy APS-C wzrasta

Niestety nie. Ogniskowa jest taka sama. Zmienia sie kat widzenia.

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 24 Sty, 2009   

bakajev, kup 40D póki jest, bo ma rewelacyjną cenę. Obiektyw zawsze możesz dokupić jak wpadnie jakaś kasa, a wymiana body na lepsze to zawsze strata finansowa. Zwykle doradzamy odwrotnie, że lepiej kupić lepszy obiektyw niż lepszą puszkę, ale 40D w obecnej cenie odwraca tę regułe do góry nogami. 40D + kit + Tamron Macro to może być niezły zestawik na początek.

bakajev 
Uczestnik

Wlasnie coraz bardziej jestem przekonany co do wersji z 40d. Czy to 'póki jest' oznacza, ze Canon wprowadza cos nowego? W sumie nowe d co 18 miesiecy wychodzily, wiec w marcu teoretycznie mogla by byc nowa.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 25 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

bakajev napisał/a:
wiec w marcu teoretycznie mogla by byc nowa.

nowa już jest - 50d...

Odpowiedz do tematu