Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 16 Lis, 2008
Różnice między D80 a D90?
Autor Wiadomość
Marvica 
Nowy

Wysłany: Nie 16 Lis, 2008   Różnice między D80 a D90?

Pytanie kieruję do osób obeznanych i tych, którzy mieli w łapkach te Nikony :)

Proszę pomóżcie wskazać istotne różnice pomiędzy tymi dwoma aparatami. Wiem, że Nikon D90 ma matryce CMOS (przez co podobno ma lepsze kolory - choć nie sądzę by można to było zauważyć - żeby d80 miał w porównaniu jakieś rażąco złe) no i nagrywa filmy - w ogóle nie potrzebuję tej funkcji. Chcę mieć aparat, a nie dopłacać za funkcje kamery. No, ale gdyby były jakieś inne poza tym różnice to zastanowiłabym się bardziej nad D90.

Dzięki :*

Reklama

VanRay 
Nowy

Wysłany: Nie 16 Lis, 2008   

http://optyczne.pl/porown...d0=310&add1=764

Marvica 
Nowy

Tak dziękuję - takie porównania to czytałam, ale chciałam z praktycznego punktu widzenia, od osób które miały w rękach te aparaty i mają porównanie. To ma być moja pierwsza lustrzanka, wcześniej przez pół roku miałam hybrydę, ale dość szybko przestała mi wystarczać.
Te porównania dla mnie się nie różnią rażąco i po nich nie umiem opowiedzieć się za którymś z tych aparatów. :)

amv 
Optyczny
Łowiec

Nie tylko do kamery tu doplacasz,wiecej plasisz m.in. za CMOSa,,za wieksza szybkostrzelnosc,przedewszystkim za nizsze szumy itd. Na pewno D90 jest duzo lepsza propozycja,ale ja mialem ten sam dylemat i postawilem na D80 oszczedzajac ten 1000 na lepsza jakosc i wieksza ilosc szkiel. Tak to jest jak sie ma wiecej niz dwa pozerajace kase hobby.
Wlasciwie to tu tylko i wylacznie o talarow zalezy. Pomysl ,slabsza puszka z dobrym szklem,czy lepsza z kitem...?

Marvica 
Nowy

Właśnie zastanawiam się czy jako początkująca użytkowniczka lustrzanki dostrzegę te różnice, że mogło by być lepiej. Po mojej hybrydzie to nawet d40 wydaje się przełomem ;) Jako kobieta oczywiście chcę i lepszy aparat i lepszy obiektyw. Trudno mi się zdecydować/

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Marvica napisał/a:
Wiem, że Nikon D90 ma matryce CMOS (przez co podobno ma lepsze kolory - choć nie sądzę by można to było zauważyć - żeby d80 miał w porównaniu jakieś rażąco złe)

Raczej mówi się, że matryca CMOS, to GORSZE kolory i mniejszy DR, za to niższe szumy w wyższych czułościach i przy długich czasach naświetlania...

[ Dodano: Nie 16 Lis, 2008 15:51 ]
Marvica napisał/a:
Właśnie zastanawiam się czy jako początkująca użytkowniczka lustrzanki dostrzegę te różnice, że mogło by być lepiej. Po mojej hybrydzie to nawet d40 wydaje się przełomem ;) Jako kobieta oczywiście chcę i lepszy aparat i lepszy obiektyw. Trudno mi się zdecydować/

Jako początkująca użytkowniczka z całą pewnością dostrzeżesz różnice jakościowe w wyższych czułościach.

amv 
Optyczny
Łowiec

Jezeli Cie stac,to mozesz miec i jedno i drugie lepsze.
I wiesz,fajnie jest uczyc sie na lepszym modelu i nawet jesli na poczatku bedzie trudny,to gdy juz dojdziesz do wprawy on zawsze bedzie wystarczajaco swietny :wink:
Twoj wybor.

mszczyrek 
Entuzjasta

Bierz D90 - to aktualna technologia. Roznica w jakosci przy bazowym iso jest zadna (a wrecz bardziej chyba podoba mi sie obraz z ccd) ale przy wyzszych czulosciach 80tka zaczyna odstawac. Do tego masz duzo wieksze mozliwosci wpływu na ustawienia aparatu (podobne do tych z D300/3), szybszy tryb seryjny, mniejsze szumy przy dlugich ekspozycjach, mozliwosc podlaczenia GPS, no i jako bonus te nieszczesne filmy ktorych uzywac nie musisz. Co do obiektywu - nowy kit N18-105VR jest genialny i bylby bardzo dobrym wyborem jako pierwsze szklo. Ludzie beda ci polecac T17-50 (sam go posiadam) ale prawda jest taka, ze do zabaw z glebia ostrosci i tak bedziesz musiala kupowac jasne stalki, a zakres kita i stabilizacja czyni go od Tamrona znacznie bardziej uniwersalnym. Dodatkowo - w zestawie jest smiesznie tani.

Marvica 
Nowy

He no to już wiem i o tym kicie myślałam kit N18-105VR :) również przekonują mnie szybsze zdj seryjne, bo w moim fuji5800 to były aż szalenie wolne.

a ten kit do czego się nadaje - rozumiem, że uniwersalny to do makro, zwykłych i jako szerokokątny do pejzaży ? ale np makro to dopiero od kilkudziesięciu chyba cm? Wtedy trzeba na zoom?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Marvica napisał/a:
ale np makro to dopiero od kilkudziesięciu chyba cm? Wtedy trzeba na zoom?

Proszę, poczytaj trochę... :roll:

BTW, ten obiektyw nie nadaje się do makro, chyba, że będziesz bawić się w pierścienie pośrednie lub upchniesz na niego Raynoxa...

mszczyrek 
Entuzjasta

Ten kit nadaje sie do wiekszosci rzeczy, ale nie do macro;) A do makro musisz sobie kupic specjalny obiektyw macro. Poczytaj nt. Sigmy 105/2.8, Tamrona 90/2.8, Tokiny 100/2.8. Nikkor 105/2.8 jest drogi, ale ma wbudowana stabilizacje. Tak to niestety jest, ze lustrzanke kupuje sie po to zeby potem wydawac pieniadze (duze) na obiektywy.

piotrmkg 
Optyczny

mszczyrek, wydaje sie duzo jak fotografuje sie wszystko. trzeba sie okreslic a koszty zakupu obiektywow spadna znaczaco. :)

Marvica 
Nowy

No właśnie a ja wiem czego chcę ;p ja chcę robić makro, zwierzęta i rośliny, i widoki, które robi się trudno ze wzg na przepalenia :D
więc generalnie potrzebuję dwa obiektywy do makro i szerokokątny. Wtedy kit do zdj zwykłych :D tak się cieszę - nieważne czy przepłacę 1000 czy nie i tak biorę kredyt na to :p

tak w ogóle chciałabym też na tym zarobić - skąd mam wiedzieć który obiekty jest kit a który jest dobry? czy czasem nie każdy kit był kiedyś tym dobrym?!
Ostatnio zmieniony przez Marvica Nie 16 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

No właśnie. Dobrać trzeba zakres ogniskowych jakie są potrzebne, wybrać obiektywy a dopiero później się martwić o puszkę. D90 od D80 w obsłudze niczym znaczącym się nie różni. Te sam tryby tematyczne i ten sam wszystkim dobrze znany PASM.
Szumy na korzyść D90. Kolory na korzyść D80, ale jeśli zamierzasz obrabiać zdjęcia na komputerze, to nie ma to większego znaczenia ( poza szumami - czyt. użyteczniejszymi wysokimi czułościami )

mavierk 
never knows best

Wysłany: Pon 17 Lis, 2008   

Ja w sumie też nie bardzo wiedziałbym, co wybrać między d80 a d90 - bo pomijając ergonomię to te aparaty się po prostu różnią..

d80 - ładnie szumi, d90 - nie szumi, a jak szumi, to plackami, jak to cmos...
w sumie pod tym względem wolałbym d80tke :)
AF w sumie taki sam,
ISO - wolę super 100 niż użyteczne 3200.
DR - w sumie zależy mi, żeby było conajmniej tyle, ile jest w moim aktualnie - oba spełniają ten warunek

No i w wyniku ja wolałbym... Fuji s5 pro za 2 kółeczka :)
Bo uszczelnienia,
bo super DR,
bo spoko szumy,
bo RAWy mają po 30MB,
bo wygodniej się trzyma,
bo lepiej współpracują z oświetleniem,
bo lepsza ergonomia...

Odpowiedz do tematu