Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 16 Lis, 2008 Różnice między D80 a D90?
Pytanie kieruję do osób obeznanych i tych, którzy mieli w łapkach te Nikony
Proszę pomóżcie wskazać istotne różnice pomiędzy tymi dwoma aparatami. Wiem, że Nikon D90 ma matryce CMOS (przez co podobno ma lepsze kolory - choć nie sądzę by można to było zauważyć - żeby d80 miał w porównaniu jakieś rażąco złe) no i nagrywa filmy - w ogóle nie potrzebuję tej funkcji. Chcę mieć aparat, a nie dopłacać za funkcje kamery. No, ale gdyby były jakieś inne poza tym różnice to zastanowiłabym się bardziej nad D90.
Tak dziękuję - takie porównania to czytałam, ale chciałam z praktycznego punktu widzenia, od osób które miały w rękach te aparaty i mają porównanie. To ma być moja pierwsza lustrzanka, wcześniej przez pół roku miałam hybrydę, ale dość szybko przestała mi wystarczać.
Te porównania dla mnie się nie różnią rażąco i po nich nie umiem opowiedzieć się za którymś z tych aparatów.
Nie tylko do kamery tu doplacasz,wiecej plasisz m.in. za CMOSa,,za wieksza szybkostrzelnosc,przedewszystkim za nizsze szumy itd. Na pewno D90 jest duzo lepsza propozycja,ale ja mialem ten sam dylemat i postawilem na D80 oszczedzajac ten 1000 na lepsza jakosc i wieksza ilosc szkiel. Tak to jest jak sie ma wiecej niz dwa pozerajace kase hobby.
Wlasciwie to tu tylko i wylacznie o talarow zalezy. Pomysl ,slabsza puszka z dobrym szklem,czy lepsza z kitem...?
Właśnie zastanawiam się czy jako początkująca użytkowniczka lustrzanki dostrzegę te różnice, że mogło by być lepiej. Po mojej hybrydzie to nawet d40 wydaje się przełomem Jako kobieta oczywiście chcę i lepszy aparat i lepszy obiektyw. Trudno mi się zdecydować/
Wiem, że Nikon D90 ma matryce CMOS (przez co podobno ma lepsze kolory - choć nie sądzę by można to było zauważyć - żeby d80 miał w porównaniu jakieś rażąco złe)
Raczej mówi się, że matryca CMOS, to GORSZE kolory i mniejszy DR, za to niższe szumy w wyższych czułościach i przy długich czasach naświetlania...
[ Dodano: Nie 16 Lis, 2008 15:51 ]
Marvica napisał/a:
Właśnie zastanawiam się czy jako początkująca użytkowniczka lustrzanki dostrzegę te różnice, że mogło by być lepiej. Po mojej hybrydzie to nawet d40 wydaje się przełomem Jako kobieta oczywiście chcę i lepszy aparat i lepszy obiektyw. Trudno mi się zdecydować/
Jako początkująca użytkowniczka z całą pewnością dostrzeżesz różnice jakościowe w wyższych czułościach.
Jezeli Cie stac,to mozesz miec i jedno i drugie lepsze.
I wiesz,fajnie jest uczyc sie na lepszym modelu i nawet jesli na poczatku bedzie trudny,to gdy juz dojdziesz do wprawy on zawsze bedzie wystarczajaco swietny
Twoj wybor.
Bierz D90 - to aktualna technologia. Roznica w jakosci przy bazowym iso jest zadna (a wrecz bardziej chyba podoba mi sie obraz z ccd) ale przy wyzszych czulosciach 80tka zaczyna odstawac. Do tego masz duzo wieksze mozliwosci wpływu na ustawienia aparatu (podobne do tych z D300/3), szybszy tryb seryjny, mniejsze szumy przy dlugich ekspozycjach, mozliwosc podlaczenia GPS, no i jako bonus te nieszczesne filmy ktorych uzywac nie musisz. Co do obiektywu - nowy kit N18-105VR jest genialny i bylby bardzo dobrym wyborem jako pierwsze szklo. Ludzie beda ci polecac T17-50 (sam go posiadam) ale prawda jest taka, ze do zabaw z glebia ostrosci i tak bedziesz musiala kupowac jasne stalki, a zakres kita i stabilizacja czyni go od Tamrona znacznie bardziej uniwersalnym. Dodatkowo - w zestawie jest smiesznie tani.
He no to już wiem i o tym kicie myślałam kit N18-105VR również przekonują mnie szybsze zdj seryjne, bo w moim fuji5800 to były aż szalenie wolne.
a ten kit do czego się nadaje - rozumiem, że uniwersalny to do makro, zwykłych i jako szerokokątny do pejzaży ? ale np makro to dopiero od kilkudziesięciu chyba cm? Wtedy trzeba na zoom?
Ten kit nadaje sie do wiekszosci rzeczy, ale nie do macro;) A do makro musisz sobie kupic specjalny obiektyw macro. Poczytaj nt. Sigmy 105/2.8, Tamrona 90/2.8, Tokiny 100/2.8. Nikkor 105/2.8 jest drogi, ale ma wbudowana stabilizacje. Tak to niestety jest, ze lustrzanke kupuje sie po to zeby potem wydawac pieniadze (duze) na obiektywy.
No właśnie a ja wiem czego chcę ;p ja chcę robić makro, zwierzęta i rośliny, i widoki, które robi się trudno ze wzg na przepalenia
więc generalnie potrzebuję dwa obiektywy do makro i szerokokątny. Wtedy kit do zdj zwykłych tak się cieszę - nieważne czy przepłacę 1000 czy nie i tak biorę kredyt na to :p
tak w ogóle chciałabym też na tym zarobić - skąd mam wiedzieć który obiekty jest kit a który jest dobry? czy czasem nie każdy kit był kiedyś tym dobrym?!
Ostatnio zmieniony przez Marvica Nie 16 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz
No właśnie. Dobrać trzeba zakres ogniskowych jakie są potrzebne, wybrać obiektywy a dopiero później się martwić o puszkę. D90 od D80 w obsłudze niczym znaczącym się nie różni. Te sam tryby tematyczne i ten sam wszystkim dobrze znany PASM.
Szumy na korzyść D90. Kolory na korzyść D80, ale jeśli zamierzasz obrabiać zdjęcia na komputerze, to nie ma to większego znaczenia ( poza szumami - czyt. użyteczniejszymi wysokimi czułościami )
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 17 Lis, 2008
Ja w sumie też nie bardzo wiedziałbym, co wybrać między d80 a d90 - bo pomijając ergonomię to te aparaty się po prostu różnią..
d80 - ładnie szumi, d90 - nie szumi, a jak szumi, to plackami, jak to cmos...
w sumie pod tym względem wolałbym d80tke
AF w sumie taki sam,
ISO - wolę super 100 niż użyteczne 3200.
DR - w sumie zależy mi, żeby było conajmniej tyle, ile jest w moim aktualnie - oba spełniają ten warunek
No i w wyniku ja wolałbym... Fuji s5 pro za 2 kółeczka
Bo uszczelnienia,
bo super DR,
bo spoko szumy,
bo RAWy mają po 30MB,
bo wygodniej się trzyma,
bo lepiej współpracują z oświetleniem,
bo lepsza ergonomia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12