Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
MINOLTA / SONY AF 50 mm f/1,7 MAXXUM
Autor Wiadomość
kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pon 23 Mar, 2009   MINOLTA / SONY AF 50 mm f/1,7 MAXXUM

Pytanie jak wyżej, a konkretnie - rozglądam się za jakąś sensowna stałką do Sony A 350. Wymieniony przeze mnie obiektyw można upolować na Allegro, tylko czy warto? Czy też lepiej doskładać kasy i kupić np. Sigmę 50/1.4?
Ceny: Minolta 50/1.7 w granicach około 500 zł. Sigma obecnie 1800 - 1900 zł :cry:

Ponieważ minolta pochodzi z wtórnego obiegu i nowej się nie uświadczy, ciężko znaleźć jakieś testy, a opinie sprzedających na Allegro mogą być mocno subiektywne :razz:

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pon 23 Mar, 2009   

50/1.7 Minolty jest bardzo dobrym szkiełkiem :)

RB 

Wysłany: Pon 23 Mar, 2009   Re: MINOLTA / SONY AF 50 mm f/1,7 MAXXUM

kasiakaaz napisał/a:
Pytanie jak wyżej, a konkretnie - rozglądam się za jakąś sensowna stałką do Sony A 350. Wymieniony przeze mnie obiektyw można upolować na Allegro, tylko czy warto? Czy też lepiej doskładać kasy i kupić np. Sigmę 50/1.4?
Ceny: Minolta 50/1.7 w granicach około 500 zł. Sigma obecnie 1800 - 1900 zł :cry:

Ponieważ minolta pochodzi z wtórnego obiegu i nowej się nie uświadczy, ciężko znaleźć jakieś testy, a opinie sprzedających na Allegro mogą być mocno subiektywne :razz:

http://www.photozone.de/R...3-minolta_50_17

Ja go mam i lubię, to dobry obiektyw, choc superrewelacyjny nie jest. No, oczywiście zalezy z czym porównać. Z Sigma na pewno nie wytrzymuje. Ale cena...

Ale Sigma? IMO przerost... mimo tak dobrych recenzji zastanowaiłbym się czy potrzebuje ażtak dobrej, wielkiej i drogiej 50-tki...
Jak 50/1.7 Ci nie wystarcza to 50/1.4 Sony jest całkiem całkiem szkiełkiem i kosztuje 1250 PLN. Jak chcesz ostrości a nie musisz miec 1.4 to w Sony 50/2.8 masz ostrośc na najwyższym poziomie od pełnej dziury. Za 1600 PLN i makro w zestawie ;-)

Jak musi byc świetnie to któreś z nowych Sony (lub Sigmę, maq sie rozumieć), jak może byc 'naprawdę dobrze' to stare 50/1.7

SlawGaw 
Optyczny

kasiakaaz Minolta 50 f/1,7 za 500 zł
Warto.
Wydaje mi się że cena 500 zł za to szkło to maksymalna cena po której bym to kupił, jeszcze niedawno po takich cenach chodziły Minolty 50 f/1,4.
Dobre, solidne szkło, nawet używki powinny być ok, szczególnie te z pierwszej edycji.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

RB napisał/a:
Jak musi byc świetnie to któreś z nowych Sony (lub Sigmę, maq sie rozumieć), jak może byc 'naprawdę dobrze' to stare 50/1.7

Pewnie, że fajnie byłoby świetnie, ale biorąc pod uwagę relatywnie wysokie ceny co poniektórych obiektywów - na razie w zupełności wystarczy "naprawdę dobrze"... :mrgreen:

SlawGaw napisał/a:
Wydaje mi się że cena 500 zł za to szkło to maksymalna cena po której bym to kupił

Dzięki za określenie granic mojego oszołomstwa, nie wiedziałam do ilu licytować :wink:

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

Wysłany: Wto 24 Mar, 2009   

SlawGaw napisał/a:
szczególnie te z pierwszej edycji.

jest jeszcze edycja RS - czyli "odświeżona" - ostatnia, i nie sądze żeby gorsza.. Ze szkłami minolty to raczej tak że im późniejsza wersja tym lepiej...

RB 

davaeorn napisał/a:

jest jeszcze edycja RS - czyli "odświeżona" - ostatnia, i nie sądze żeby gorsza.. Ze szkłami minolty to raczej tak że im późniejsza wersja tym lepiej...

Oj, róznie z tym bywało, róznie. Te najtańsze to raczej z jakościa zjeżdżały ;-)

Ale moim zdaniem czy to będzie 50/1.7 z pierwszego wypuska czy wersja RS to nie ma żadnej róznicy. Ja w kazdym razie mam eresa i nie narzekam. W porównaniu do Canona 50/1.8 to on jest po prostu zbudowany solidnie. Ale optycznie to mniej więcej to samo (Minolta na brzegach jest ponoć gorsza...)

SlawGaw 
Optyczny

davaeorn, z tego co sobie przypominam to optycznie są one takie same i chyba nowsza nie dostała okrągłej przesłony (to byłaby istotna korzyść), za to pojawił się gumowy pierścień ustawiania ostrości. Te gumy były kiepskie i odchodziły. Miałem tak w innym obiektywie Minolty z tego czasu.
Na Allegro z 50 f/1,7 w tej chwili i tak są tylko te stare.

MC 

Mam stara MAF50/1.7, kupiona za 350zl. Lat ma pewnie bardzo sporo, a dziala bezproblemowo. Zdecydowanie warto ja kupic.

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

SlawGaw napisał/a:
Na Allegro z 50 f/1,7 w tej chwili i tak są tylko te stare.

jeszcze wczoraj widziałem jednego eresa :P

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

różnica przy RS jest dla 50 f/1.4. zmieniono optykę i podobno nowsza wersja = lepsza.
dla 1.7 to głównie wrażenia estetyczne.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Długo używałem tego szkła z analogami i na końcu z D7D. Mogę powiedzieć tylko tyle, że to niezły optycznie obiektyw i bardzo dobry mechanicznie. Mój egzemplarz pochodził z 1988 roku, więc była to jego pierwotna wersja.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Wysłany: Sob 28 Mar, 2009   

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Wiem już, że MAF 50 f/1.7 jest bardzo dobry, oczywiste zatem wydaje się, że MAF 50 f/1.4 jest jeszcze lepszy, ale czy na tyle aby dać za niego w granicach 900 - 1200 zł? Po tyle obecnie "zdarzają się" na Allegro. Nie wiem tylko, czy nie byłoby to letkie przeinwestowanie z mojej strony, bo nowy sony to ok. 1150 - 1200? :roll: Przyznam, że skłaniam się ku MAF 50 f/1.7 głównie ze względu na cenę (a konkretnie stosunek :oops: jakości do ceny), ale jeśli MAF 1.4 jest taki niesamowity, może warto doinwestować do niego? Szklarni raczej nie zamierzam zmieniać, dlatego chcę kupować obiektywy, które dłuuuuuuuuuuuuuuugo mi posłużą - w sensie satysfakcji osobistej :razz:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Poużywałem sobie brata bliźniaka Minolty 50/1,4 tj. Sony o tych parametrach. Obiektyw wywołał we mnie mieszane uczucia. Powiedziałbym nawet, że jest słaby jak na to ile kosztuje. Zdecydowanie polecam wersje 1,7 Minolty.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

zależy ile chcesz wydać, wersja 1.4 ma nieco łagodniejsze rozmycie tła, jest minimalnie ostrzejsza dla przesłon 1.7-2.8, no i jest jaśniejsza o 2/3 działki.
obie są świetne i jeżeli masz fundusze można się skusić na nóweczkę z gwarancją (e-fj = 1266zl)
jezeli szkoda Ci dokładać jednak niemałe 600-700zł - wersja 1.7 zapewni wcale nie mniej okazji fotograficznych.

Odpowiedz do tematu