Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 23 Mar, 2009 MINOLTA / SONY AF 50 mm f/1,7 MAXXUM
Pytanie jak wyżej, a konkretnie - rozglądam się za jakąś sensowna stałką do Sony A 350. Wymieniony przeze mnie obiektyw można upolować na Allegro, tylko czy warto? Czy też lepiej doskładać kasy i kupić np. Sigmę 50/1.4?
Ceny: Minolta 50/1.7 w granicach około 500 zł. Sigma obecnie 1800 - 1900 zł
Ponieważ minolta pochodzi z wtórnego obiegu i nowej się nie uświadczy, ciężko znaleźć jakieś testy, a opinie sprzedających na Allegro mogą być mocno subiektywne
Wysłany: Pon 23 Mar, 2009 Re: MINOLTA / SONY AF 50 mm f/1,7 MAXXUM
kasiakaaz napisał/a:
Pytanie jak wyżej, a konkretnie - rozglądam się za jakąś sensowna stałką do Sony A 350. Wymieniony przeze mnie obiektyw można upolować na Allegro, tylko czy warto? Czy też lepiej doskładać kasy i kupić np. Sigmę 50/1.4?
Ceny: Minolta 50/1.7 w granicach około 500 zł. Sigma obecnie 1800 - 1900 zł
Ponieważ minolta pochodzi z wtórnego obiegu i nowej się nie uświadczy, ciężko znaleźć jakieś testy, a opinie sprzedających na Allegro mogą być mocno subiektywne
Ja go mam i lubię, to dobry obiektyw, choc superrewelacyjny nie jest. No, oczywiście zalezy z czym porównać. Z Sigma na pewno nie wytrzymuje. Ale cena...
Ale Sigma? IMO przerost... mimo tak dobrych recenzji zastanowaiłbym się czy potrzebuje ażtak dobrej, wielkiej i drogiej 50-tki...
Jak 50/1.7 Ci nie wystarcza to 50/1.4 Sony jest całkiem całkiem szkiełkiem i kosztuje 1250 PLN. Jak chcesz ostrości a nie musisz miec 1.4 to w Sony 50/2.8 masz ostrośc na najwyższym poziomie od pełnej dziury. Za 1600 PLN i makro w zestawie
Jak musi byc świetnie to któreś z nowych Sony (lub Sigmę, maq sie rozumieć), jak może byc 'naprawdę dobrze' to stare 50/1.7
kasiakaaz Minolta 50 f/1,7 za 500 zł
Warto.
Wydaje mi się że cena 500 zł za to szkło to maksymalna cena po której bym to kupił, jeszcze niedawno po takich cenach chodziły Minolty 50 f/1,4.
Dobre, solidne szkło, nawet używki powinny być ok, szczególnie te z pierwszej edycji.
Jak musi byc świetnie to któreś z nowych Sony (lub Sigmę, maq sie rozumieć), jak może byc 'naprawdę dobrze' to stare 50/1.7
Pewnie, że fajnie byłoby świetnie, ale biorąc pod uwagę relatywnie wysokie ceny co poniektórych obiektywów - na razie w zupełności wystarczy "naprawdę dobrze"...
SlawGaw napisał/a:
Wydaje mi się że cena 500 zł za to szkło to maksymalna cena po której bym to kupił
Dzięki za określenie granic mojego oszołomstwa, nie wiedziałam do ilu licytować
jest jeszcze edycja RS - czyli "odświeżona" - ostatnia, i nie sądze żeby gorsza.. Ze szkłami minolty to raczej tak że im późniejsza wersja tym lepiej...
jest jeszcze edycja RS - czyli "odświeżona" - ostatnia, i nie sądze żeby gorsza.. Ze szkłami minolty to raczej tak że im późniejsza wersja tym lepiej...
Oj, róznie z tym bywało, róznie. Te najtańsze to raczej z jakościa zjeżdżały
Ale moim zdaniem czy to będzie 50/1.7 z pierwszego wypuska czy wersja RS to nie ma żadnej róznicy. Ja w kazdym razie mam eresa i nie narzekam. W porównaniu do Canona 50/1.8 to on jest po prostu zbudowany solidnie. Ale optycznie to mniej więcej to samo (Minolta na brzegach jest ponoć gorsza...)
davaeorn, z tego co sobie przypominam to optycznie są one takie same i chyba nowsza nie dostała okrągłej przesłony (to byłaby istotna korzyść), za to pojawił się gumowy pierścień ustawiania ostrości. Te gumy były kiepskie i odchodziły. Miałem tak w innym obiektywie Minolty z tego czasu.
Na Allegro z 50 f/1,7 w tej chwili i tak są tylko te stare.
Długo używałem tego szkła z analogami i na końcu z D7D. Mogę powiedzieć tylko tyle, że to niezły optycznie obiektyw i bardzo dobry mechanicznie. Mój egzemplarz pochodził z 1988 roku, więc była to jego pierwotna wersja.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Wiem już, że MAF 50 f/1.7 jest bardzo dobry, oczywiste zatem wydaje się, że MAF 50 f/1.4 jest jeszcze lepszy, ale czy na tyle aby dać za niego w granicach 900 - 1200 zł? Po tyle obecnie "zdarzają się" na Allegro. Nie wiem tylko, czy nie byłoby to letkie przeinwestowanie z mojej strony, bo nowy sony to ok. 1150 - 1200? Przyznam, że skłaniam się ku MAF 50 f/1.7 głównie ze względu na cenę (a konkretnie stosunek jakości do ceny), ale jeśli MAF 1.4 jest taki niesamowity, może warto doinwestować do niego? Szklarni raczej nie zamierzam zmieniać, dlatego chcę kupować obiektywy, które dłuuuuuuuuuuuuuuugo mi posłużą - w sensie satysfakcji osobistej
Poużywałem sobie brata bliźniaka Minolty 50/1,4 tj. Sony o tych parametrach. Obiektyw wywołał we mnie mieszane uczucia. Powiedziałbym nawet, że jest słaby jak na to ile kosztuje. Zdecydowanie polecam wersje 1,7 Minolty.
zależy ile chcesz wydać, wersja 1.4 ma nieco łagodniejsze rozmycie tła, jest minimalnie ostrzejsza dla przesłon 1.7-2.8, no i jest jaśniejsza o 2/3 działki.
obie są świetne i jeżeli masz fundusze można się skusić na nóweczkę z gwarancją (e-fj = 1266zl)
jezeli szkoda Ci dokładać jednak niemałe 600-700zł - wersja 1.7 zapewni wcale nie mniej okazji fotograficznych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11