Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw 50/1.4 czy 85/1.8 do portretów we wnętrzach
Autor Wiadomość
feelfree 
Nowy

Wysłany: Pią 23 Sty, 2009   Obiektyw 50/1.4 czy 85/1.8 do portretów we wnętrzach

Witam!
Jestem zainteresowana zakupem obiektywu głównie do portretów, aktów we wnętrzach ale chcę żeby sprawdzał się także w plenerze, po przeczytaniu kilkunastu opinii zastanawiam się nad C 50/1.4 i 85/1.8. Niestety sklepy oferujące obiektywy w których bywałam nie posiadały ani jednego na stanie, więc nie mogłam przetestować ich we własnych rękach. Czy możecie mi Państwo doradzić który lepiej sprawdzi się w preferowanych przeze mnie warunkach?

Na zakup pragnę przeznaczyć około 1200 zł.

Z góry dziękuje za opinie i wszelkie sugestie
Pozdrawiam :smile:

mam APS-C
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 31 Sty, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

M. Wojtyczka 
Uczestnik
Opty-mistyczny

Wysłany: Pią 23 Sty, 2009   

Masz APS-C czy pelna klatke ?

jasiekcom 
Entuzjasta

A wiec tak 85/1.8 nie posiadam ale przymierzam się do niego troszkę robiłem zdjęć na pożyczonym jeśli chodzi o portretowanie to uważam go za bardzo bardzo dobry przynajmniej mnie odpowiada. Jeśli chodzi o to ta ogniskową tj 80 na cropie to w pomieszczeniach możesz mieć problem poprostu nie będziesz się „mieściła” ale jak na plenerem to już super sprawa. Jeśli chodzi o 50 to posiadam ale 50/1.8 do wnętrz fajny a i w pleneru tez się sprawdza można pozoomować nogami :smile: . Jednak jeśli chodzi o plastykę ostrość to jednak ta moje 50/1.8 przegrywa z 85/1.8 nie wiem jak ma się to do 50/1.4. I jeszcze jedna uwaga jeśli chodzi 85/1.8 ponoć często trafiają się egzemplarze mające problemy AF.

M. Wojtyczka 
Uczestnik
Opty-mistyczny

feelfree napisał/a:
mam APS-C

Jesli APS-C to do wnetrz EF 50 1,4. Mam EF 85 i czasami jest za wasko (a mam raczej duze pomieszczenia). Jesli beda to tylko twarze to 85-tka w pomieszczeniach da rade, jesli cos wiecej to bedzie problem. Wychodzi na to, ze najlepiej miec oba :wink:

feelfree 
Nowy

Jasiekcom- bardzo dziękuję za treściwą opinie :) Po Twojej wypowiedzi coraz bardziej kusi mnie ta 50tka światełkiem 1.4 bo będę głównie focić w pomieszczeniach (ale jako zwierz dzienny czasem skuszę się na plener :razz: ).

M. Wojtyczka napisał/a:
Wychodzi na to, ze najlepiej miec oba :wink:

niestety moje studenckie fundusze na to nie pozwalają :( Potwierdziłeś również moje obawy co do 85tki we wnętrzu, ale czekam na opinie innych forumowiczów.

Jeszcze jedno pytanie (sądzę że w temacie)- myślicie że ceny obiektywów w najbliższym czasie (luty/marzec) nieco spadną?

M. Wojtyczka 
Uczestnik
Opty-mistyczny

feelfree napisał/a:
myślicie że ceny obiektywów w najbliższym czasie (luty/marzec) nieco spadną?

Patrzac na to jak zlotowka jest ostatnio masakrowana to nie liczylbym na to ...

jasiekcom 
Entuzjasta

Wiesz napisz może skąd jesteś, jeśli w nie masz możliwości sprawdzić który obiektyw Ci lepiej pasuje to może ktoś z forum jeśli mieszka gdzieś w okolicy i posiada któryś z tych obiektywów będzie mógł się Ci pomoc i choć na monet udostępnić szkiełko a wtedy będziesz miała łatwiejszy wybór. Co do spadku cen to raczej bym tego nie oczekiwał.
A może takie rozwiązanie wchodziło by w rachubę:
50/1.8 możesz kupisz na allegro za 350 zł jeśli spasuje Ci ta ogniskowa to jeśli koniecznie będziesz chciała mieć 50/1.4 to możesz sprzedać z niewielka stratą model ze światłem 1.8 i kupić sobie 50/1.4 a jeśli stwierdzisz ze 50 to jednak nie to możesz postąpić tak jak wyżej podałem lecz kupując 85/1.8 albo zostawić sobie ta 50 i dobierać kasę i kupić sobie 85/1.8.

feelfree 
Nowy

Niestety mieszkam za granicą i w Polsce jedynie bywam przejazdem lub u rodziny, więc wszelkie pożyczenia raczej nie wchodzą w rachubę. Taka zagraniczna anegdota- gdy weszłam do sklepu oznaczonego jako firmowy punkt Canon kobietka oferowała mi same Tamrony :cool:
Nie mogę się przekonać co do 50/1.8 (ale pewnie to tylko moje uprzedzenie po przeczytaniu niektórych postów). Zabrzmi to dziwnie i lekko naiwnie, ale czy różnica między 1.8 a 1.4 jest bardzo mocno zauważalna? Sądzę że z czasem i tak kupię 85 :razz:

jasiekcom 
Entuzjasta

Niestety nie mogę wypowiadać się o różnicach pomiędzy 50/1.4 a 50/1.8 bo tego pierwszego nie miałem niestety w swoich rekach wiec moje wypowiedzi były by ściśle hipotetyczne lub oparte na testach a te sam na pewno przejrzałaś, mnie jednaka ten mały plastikowo zabawkowy obiektywie 50/1.8 pozytywnie zaskoczył. Widzę jednak ze Twoje preferencje i myśli kierują się bardziej ku 85/1.8 to w taki bądź razie nie ma co dyskutować kup tą 85 i na pewno będziesz zadowolona ja wiem ze będę po jej zakupie bardzo zadowolony :mrgreen:
Jednak pamiętaj że to przy zakupie tego szkła warto by było sprawdzić jak będzie chodzić z Twoim body bo z opinii wielu ludzi jednak często temu obiektywowi trafiają się problemy z AF i trzeba czasami kilku egzemplarzy zanim trafi się na poprawnie działający zestawik

M. Wojtyczka 
Uczestnik
Opty-mistyczny

feelfree napisał/a:
ale czy różnica między 1.8 a 1.4 jest bardzo mocno zauważalna?

W praktyce nie ma wiekszego znaczenia, po prostu przy takich otworach przeslony masz bardzo mala glebie ostrosci, wiec trzeba stosowac przeslony mniejsze (tzn o wiekszej wartosci) Ja w portretach stosuje przewaznie 2.8 - 4.0 a nawet 5.6. Natomiast jest roznica w AF; EF 50 1,4 ma USM a to jest b. powazna zaleta. No i jakosc wykonania tez jest jego zaleta.

kamfil06 
Maniak

feelfree,

jeżeli wybierzesz 50tke to warto dołożyć do sigmy

feelfree 
Nowy

dzięki za sugestię- ale sigma w moim wypadku odpada, sparzyłam się dwukrotnie -Error99, kalibracja około 200zł, gra nie warta świeczki.

tomek__gda 
Bywalec

Wysłany: Sob 24 Sty, 2009   

M. Wojtyczka napisał/a:
feelfree napisał/a:
ale czy różnica między 1.8 a 1.4 jest bardzo mocno zauważalna?

W praktyce nie ma wiekszego znaczenia, po prostu przy takich otworach przeslony masz bardzo mala glebie ostrosci, wiec trzeba stosowac przeslony mniejsze (tzn o wiekszej wartosci) Ja w portretach stosuje przewaznie 2.8 - 4.0 a nawet 5.6. Natomiast jest roznica w AF; EF 50 1,4 ma USM a to jest b. powazna zaleta. No i jakosc wykonania tez jest jego zaleta.

feelfree,
według mnie dobrym rozwiązaniem jest zakup 50/1.8. Nie jest to majątek (ok 300 zł). Jeżeli ogniskowa będzie Ci odpowiadała to masz odpowiedź na pytanie. Jeżeli nie, będzie to znaczyło, że potrzeba Ci 85/1.8. A 50 i tak się przyda.
Co do jakości się zgodzę - 50/1.4 jest solidniej wykonana. Ja używam 50/1.8 od prawie roku i jeszcze nie miałem z nią problemów, a jest to obiektyw, którym naprawdę dużo strzelam.

Pozdrawiam

tthomass0 
Uczestnik

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009   

Ja miałem jednocześnie obydwa obiektywy,ale ponieważ 50 1,4 za rzadko używałem to go sprzedałem ,zostawiłem sobie C85 1,8 - naprawdę polecam.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009   

tthomass0, jeśli jesteś facetem (używasz męskich form czasowników) to zmień sobie płeć w profilu, z łaski swojej. Z góry dziękujemy.

Odpowiedz do tematu