Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 23 Sty, 2009 Obiektyw 50/1.4 czy 85/1.8 do portretów we wnętrzach
Witam!
Jestem zainteresowana zakupem obiektywu głównie do portretów, aktów we wnętrzach ale chcę żeby sprawdzał się także w plenerze, po przeczytaniu kilkunastu opinii zastanawiam się nad C 50/1.4 i 85/1.8. Niestety sklepy oferujące obiektywy w których bywałam nie posiadały ani jednego na stanie, więc nie mogłam przetestować ich we własnych rękach. Czy możecie mi Państwo doradzić który lepiej sprawdzi się w preferowanych przeze mnie warunkach?
Na zakup pragnę przeznaczyć około 1200 zł.
Z góry dziękuje za opinie i wszelkie sugestie
Pozdrawiam
mam APS-C
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 31 Sty, 2009, w całości zmieniany 2 razy
A wiec tak 85/1.8 nie posiadam ale przymierzam się do niego troszkę robiłem zdjęć na pożyczonym jeśli chodzi o portretowanie to uważam go za bardzo bardzo dobry przynajmniej mnie odpowiada. Jeśli chodzi o to ta ogniskową tj 80 na cropie to w pomieszczeniach możesz mieć problem poprostu nie będziesz się „mieściła” ale jak na plenerem to już super sprawa. Jeśli chodzi o 50 to posiadam ale 50/1.8 do wnętrz fajny a i w pleneru tez się sprawdza można pozoomować nogami . Jednak jeśli chodzi o plastykę ostrość to jednak ta moje 50/1.8 przegrywa z 85/1.8 nie wiem jak ma się to do 50/1.4. I jeszcze jedna uwaga jeśli chodzi 85/1.8 ponoć często trafiają się egzemplarze mające problemy AF.
Jesli APS-C to do wnetrz EF 50 1,4. Mam EF 85 i czasami jest za wasko (a mam raczej duze pomieszczenia). Jesli beda to tylko twarze to 85-tka w pomieszczeniach da rade, jesli cos wiecej to bedzie problem. Wychodzi na to, ze najlepiej miec oba
Jasiekcom- bardzo dziękuję za treściwą opinie Po Twojej wypowiedzi coraz bardziej kusi mnie ta 50tka światełkiem 1.4 bo będę głównie focić w pomieszczeniach (ale jako zwierz dzienny czasem skuszę się na plener ).
M. Wojtyczka napisał/a:
Wychodzi na to, ze najlepiej miec oba
niestety moje studenckie fundusze na to nie pozwalają Potwierdziłeś również moje obawy co do 85tki we wnętrzu, ale czekam na opinie innych forumowiczów.
Jeszcze jedno pytanie (sądzę że w temacie)- myślicie że ceny obiektywów w najbliższym czasie (luty/marzec) nieco spadną?
Wiesz napisz może skąd jesteś, jeśli w nie masz możliwości sprawdzić który obiektyw Ci lepiej pasuje to może ktoś z forum jeśli mieszka gdzieś w okolicy i posiada któryś z tych obiektywów będzie mógł się Ci pomoc i choć na monet udostępnić szkiełko a wtedy będziesz miała łatwiejszy wybór. Co do spadku cen to raczej bym tego nie oczekiwał.
A może takie rozwiązanie wchodziło by w rachubę:
50/1.8 możesz kupisz na allegro za 350 zł jeśli spasuje Ci ta ogniskowa to jeśli koniecznie będziesz chciała mieć 50/1.4 to możesz sprzedać z niewielka stratą model ze światłem 1.8 i kupić sobie 50/1.4 a jeśli stwierdzisz ze 50 to jednak nie to możesz postąpić tak jak wyżej podałem lecz kupując 85/1.8 albo zostawić sobie ta 50 i dobierać kasę i kupić sobie 85/1.8.
Niestety mieszkam za granicą i w Polsce jedynie bywam przejazdem lub u rodziny, więc wszelkie pożyczenia raczej nie wchodzą w rachubę. Taka zagraniczna anegdota- gdy weszłam do sklepu oznaczonego jako firmowy punkt Canon kobietka oferowała mi same Tamrony
Nie mogę się przekonać co do 50/1.8 (ale pewnie to tylko moje uprzedzenie po przeczytaniu niektórych postów). Zabrzmi to dziwnie i lekko naiwnie, ale czy różnica między 1.8 a 1.4 jest bardzo mocno zauważalna? Sądzę że z czasem i tak kupię 85
Niestety nie mogę wypowiadać się o różnicach pomiędzy 50/1.4 a 50/1.8 bo tego pierwszego nie miałem niestety w swoich rekach wiec moje wypowiedzi były by ściśle hipotetyczne lub oparte na testach a te sam na pewno przejrzałaś, mnie jednaka ten mały plastikowo zabawkowy obiektywie 50/1.8 pozytywnie zaskoczył. Widzę jednak ze Twoje preferencje i myśli kierują się bardziej ku 85/1.8 to w taki bądź razie nie ma co dyskutować kup tą 85 i na pewno będziesz zadowolona ja wiem ze będę po jej zakupie bardzo zadowolony
Jednak pamiętaj że to przy zakupie tego szkła warto by było sprawdzić jak będzie chodzić z Twoim body bo z opinii wielu ludzi jednak często temu obiektywowi trafiają się problemy z AF i trzeba czasami kilku egzemplarzy zanim trafi się na poprawnie działający zestawik
ale czy różnica między 1.8 a 1.4 jest bardzo mocno zauważalna?
W praktyce nie ma wiekszego znaczenia, po prostu przy takich otworach przeslony masz bardzo mala glebie ostrosci, wiec trzeba stosowac przeslony mniejsze (tzn o wiekszej wartosci) Ja w portretach stosuje przewaznie 2.8 - 4.0 a nawet 5.6. Natomiast jest roznica w AF; EF 50 1,4 ma USM a to jest b. powazna zaleta. No i jakosc wykonania tez jest jego zaleta.
ale czy różnica między 1.8 a 1.4 jest bardzo mocno zauważalna?
W praktyce nie ma wiekszego znaczenia, po prostu przy takich otworach przeslony masz bardzo mala glebie ostrosci, wiec trzeba stosowac przeslony mniejsze (tzn o wiekszej wartosci) Ja w portretach stosuje przewaznie 2.8 - 4.0 a nawet 5.6. Natomiast jest roznica w AF; EF 50 1,4 ma USM a to jest b. powazna zaleta. No i jakosc wykonania tez jest jego zaleta.
feelfree,
według mnie dobrym rozwiązaniem jest zakup 50/1.8. Nie jest to majątek (ok 300 zł). Jeżeli ogniskowa będzie Ci odpowiadała to masz odpowiedź na pytanie. Jeżeli nie, będzie to znaczyło, że potrzeba Ci 85/1.8. A 50 i tak się przyda.
Co do jakości się zgodzę - 50/1.4 jest solidniej wykonana. Ja używam 50/1.8 od prawie roku i jeszcze nie miałem z nią problemów, a jest to obiektyw, którym naprawdę dużo strzelam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12