Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 20 Mar, 2009 Jak otwierać RAWY z Canona EOS 50D (rozszerzenie CR2)
Poszukuję darmowej przeglądarki do przeglądania zdjęć zapisanych w formacie RAW. Albo instrukcje obsługi jak zainstalować pulingi do irfanView. Na razie wszystko co ściągnęłam służy do jakiejś prymitywnej edycji, bądź przeglądanie odbywa się w towarzystwie jakiś ikonek pasków narzędzi itp.
Rzeczywiście dostałam ten programik. Nawet kilka innych. Ale nie bardzo wiem jak się w nim np. kadruje. Wolałabym coś prostego dodatkowo dziadostwo nie jest po polsku.
Chciała bym się jeszcze dowiedzieć jak takie zdjęcia przerobić żebym mogła je otwierać innymi programami nie tylko tym z płytki.
Powinnaś dostać na płycie pdf-a który opisuje działanie programów zawartych z aparatem. Czasami warto sprawdzić zawartość płytek które są dane od producenta. Ja polecam podstawową konwersję z RAW-ów prowadzić w DPP a całą resztę w innym programie. Także kadrowanie, choć to ostatnie jest w DPP jest dostępne. Niestety bez możliwości "przekręcania" kadrów.
Z naprawdę darmowych programów do RAW-ów Canona 50D to lepszego chyba nie znam. Przynajmniej jeżeli chodzi o jakość obróbki.
Ostatnio zmieniony przez MM Pią 20 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Kasieńka, dla osób takich jak Ty przewidziano JPG - daj sobie narazie spokój z RAW-ami...
Ponadto, jeśli nie masz monitora o szerokim gamucie, znakomitym programem do przeglądania zdjęć jest FastStone Viewer. Jest darmowy i czyta też RAW-y. Niestety, nie wiem, czy dziadostwo jest też po polsku, bo z zasady nie używam tego języka w żadnym oprogramowaniu...
Jest też darmowy IrfanView, powinien czytać rawy, można w nim kadrować, acz nie wygodnie, jest polska wersja, ale trzeba to sobie wgrać i ustawić.
Jest o tyle fajny, że można w nim robić przetwarzanie wsadowe oraz w prosty sposób pozbywać się Exifa.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 20 Mar, 2009
Cytat:
Niestety, nie wiem, czy dziadostwo jest też po polsku, bo z zasady nie używam tego języka w żadnym oprogramowaniu...
"dziadostwo" to - jest po polsku
na początku zabawy z rawem DPP powinien spełniać twoje oczekiwania, nie rozumiem jakie bariery może stanowić język przy używaniu DPP, wszystkie ikonki są w formie miniaturek obrazków . Podstawowe funkcję są wyciągnięte na zewnątrz, przy obróbce foty żeby dostać się do panela kontrolnego wystarczy ctrl+t(albo prawy przycisk+tool pallete).
Słowem program prosty i intuicyjnie skonstruowany, niestety paru potrzebnych rzeczy tam nie ma więc szybko chce się czegoś więcej......
Ostatnio zmieniony przez kozidron Pią 20 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Ja polecam podstawową konwersję z RAW-ów prowadzić w DPP [...]
Ja mam problem z tym programem ;/ zdjęcia po wywołaniu do jpg są wyblakłe i w ogóle kolory jakieś takie nie bardzo. Może ktoś mi powie co źle robie? może coś mam nie tak ustawione?
przykładowe zdjęcie
Gdzie to sprawdzić? być może dla większości jest to banalne, ale ja już nie wyrabiam...
jak już to było to proszę o info gdzie to sobie doczytam.
dziękuje
W ustawieniach dla eksportowanego pliku w wołarce, a na samym pliku - w exifie. Sprawdź przede wszystkim, czy masz Adobe RGB, czy sRGB. To raz. Druga sprawa, to systemowa przeglądarka - ona naprawdę zachowuje się dziwnie i nie mam pojęcia skąd bierze profil monitora, którego w danym momencie używa. W każdym razie, nie ma klasycznego interfejsu do zarządzania kolorem, a na globalne zmiany systemowe nie reaguje tak jak powinna. Reasumując, najpierw sprawdź profil z jakim zapisujesz zdjęcia, bo ciężko na razie powiedzieć, gdzie leży przyczyna.
W aparacie mam ustawione sRGB, w programie też. Przeglądarka windowsa z vistą. Jak przeglądam zdjęcia już wywołane w tym programie to wyglądają lepiej, ale kolory nadal nie te co w raw.
W aparacie, to akurat nie ma znaczenia - mówimy o RAW-ach, więc a ten profil tyczy się JPG-ów. Jak rozumiem, te dwa zdjęcia, które są na zrzucie, to to, co widzisz w wołarce i w przeglądarce systemowej - tak? Ten sam plik, po zapisaniu do JPG-a? Powiedz mi jeszcze jaki masz monitor, czy go kalibrowałaś i co jest ustawione w Color Management Visty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10