Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 24 Maj, 2010
W jaki sposob zakleic styki w C 400/f5,6
Autor Wiadomość
Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Pon 24 Maj, 2010   W jaki sposob zakleic styki w C 400/f5,6

Mam pytanko do Was , a mianowicie posiadam zestaw C 50D + C 400/f5,6 + C TC 1.4 i chcialbym zakleic styki , aby funkcjonowal AF przy przeslonie f/8 . Jak , czym i ktore styki musze zakleic , aby w tym zestawie dzialal AF ?
Z gory dziekuje za wszelkie rady .

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 24 Maj, 2010   

Już dawno tego nie robiłem. Chodziło bodaj o trzy styki z lewej strony patrząc z góry na tylną soczewkę. Sprawdź w wyszukiwarce na forum Canona. Było tam o tym na pewno. Nie jestem tylko pewien czy ten "numer" działa z oryginalnym TC Canona bo ja tak kiedyś robiłem z TC Kenko.

dr11 
Optyczny

http://www.michaelfurtman.com/taping_the_pins.htm

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

no niestety w 400-tce jest inna ilosc stykow niz w 100-400 , a mianowicie liczac od lewej : krotki i podluzny oraz 5 krotkich . Zakleilem pierwsze z lewej dwa i nic .

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Zakleić to trzeba styki w TC :wink:
Zresztą tak jak napisałem wcześniej - nie daję gwarancji czy to działa przy oryginalnym TC Canona. Zwyczajnie już tego nie pamiętam.

dr11 
Optyczny

MM, uprzedziłeś mnie :) Dokładnie. W linku powyżej obrazek przedstawia styki TC Canona. Działa dla TC 1.4 i 2.0.
Obchodzimy jedynie jumper COM1, EXT0, EXT1:
TC 1.4
TC 2.0

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

I obiektyw i konwenter maja taka sama budowe i ilosc stykow i niestety brakuje stykow :COM I , EXT 0 , EXT I i nie wiem co dalej mam uczynic :sad:

Patrzac na link 1.4 zamieszczony przez [/b]Dr11[b] , to na rysunku Wiring Diagram ten po prawej stronie odpowiada budowie moim .

dr11 
Optyczny

Ten z prawej to styki TC, które wchodzą w body. Ten z lewej to styki, które wchodzą w obiektyw. Zaklejasz na TC, od strony podłączenia obiektywu.

Introverder 
Rozmowny

A Ty dr11 używałeś tej kombinacji dokładnie - Canon 400/5.6L oraz TC Canona 1.4, bo to razem daje niezłą ogniskową (jeśli dobrze liczę to 400 mm x 1.4 = 560 x 1.6 (crop factor) = 896 mm, co jest prawie 2 razy tyle co Canon 70-300 IS..) I jak AF wówczas pracuje? W pełni to rozwiązanie jest używalne?? U mnie to na razie odległa pieśń przyszłości, ale mam zacięcie czego dowód poniżej :) ; ):

[img][/img]

Canon 70-300 IS z wyłączonym zakresem przysłon 5.6-7.1 dla 300 mm ze względu na mydło,powidło :) :P, ale jak się przymknie to jest ostro, że aż miło - o ile światło jest ze mną :) :P; ) (to jest akurat dość znaczny crop, więc jakość nieco siadła :) ; ))..

dr11 
Optyczny

Próbowałem używać TC 1.4 + 100-400. Max ostrość mam przy f/6.3 + 1EV. Niestety na AF można polegać mniej więcej na 33% przy dobrym świetle i statycznym obiekcie. Problem jest taki, że ustawianie ostrości "myszkuje", czyli leci w okolice punktu ostrości, potem cofa, potem leci w przód trochę mniej, potem jeszcze raz cofa... I tak już po 3-5 oscylacjach AF ustawia ostrość na obiekcie z prawdopodobieństwem mniej więcej 1/3 :P
Gdyby nie problem z AF, w zasadzie byłbym zadowolony z jakości. Przykładowe pstryknięcia:
http://www.woophy.com/download/848060
http://www.woophy.com/download/595370

Ale to już lekki OT, z 400L nie mam doświadczeń...

Introverder 
Rozmowny

Czyli w skrócie rozrabia jak pijany zając :) :P; ) albo jak po imprezie u Bogdana :) ; ).

Zakładam, że przy 400/5.6L pewnie nie będzie jakoś specjalnie lepiej.. Czyli po coś jednak jest to ograniczenie otworu do f/5.6 dla półki amatorskiej :/..

krisv740
[Usunięty]

Introverder, zmień aparat na serię 1 i efekt będzie zupełnie inny... :cool:

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Panowie , jestescie wielcy , wszystko dziala , dzieki :mrgreen:
Dr11 , Tobie w szczegolnosci dziekuje , przyslona jest od 5,6 , AF dziala poprawnie troszke myszkuje , ale naprawde krotko i ostrzy zyleta na obiekcie . Jednak musi to byc np. lisc lipy z odl. 10m lub wiekszy przedmiot . To sa moje pierwsze wrazenia , jutro dalsze proby i podziele sie wrazeniami .

Introverder 
Rozmowny

Cytat:
Dr11 , Tobie w szczegolnosci dziekuje , przyslona jest od 5,6 , AF dziala poprawnie troszke myszkuje , ale naprawde krotko i ostrzy zyleta na obiekcie . Jednak musi to byc np. lisc lipy z odl. 10m lub wiekszy przedmiot . To sa moje pierwsze wrazenia , jutro dalsze proby i podziele sie wrazeniami .

No to git, teraz tylko w plener i robić zdjęcia :) :P; ), wstać o 2-ej rano, wybrać się samochodem bądź pieszo nad jeziorko, rozłożyć namiot, wypić herbatę i czekać na ptaki :) :P; ). Ew. wpierw wybadać teren poprzedniego dnia i jazda.. :) :P; ). Nie ma jak spacer rano, nikt (no prawie nikt) się nie plącze i można się spokojnie skupić na kadrowaniu :) ; ).. A dodatkowo ten Canon nie jest taki ciężki, więc rozumiem, że z ręki też daje radę..

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 25 Maj, 2010   

Introverder napisał/a:
wstać o 2-ej rano

Czyli mam spać pół godziny? :shock:

;)

Odpowiedz do tematu