Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 27 Sty, 2009 Zakup D90 z obiektywem (jakim) - a może coś innego,czy warto
Witam, dam niezłego Kata : )
Właśnie padł mi aparat był to Olek 5060 WZ
Nie wiadomo z jakich przyczyn szwankuje elektronika.
Obecnie jestem przed wyborem lustrzanki.
Już miałem kupować 40d, 50d, d300 lub d90 -
Masakra jaką papkę z głowy można sobie zrobić czytając testy, porady itp.
Jestem amatorem - aparat potrzebuję do fotografowania rodziny, wyjazdy imprezy i najważniejsze jestem grafikiem - przerabiam fotografię tworzę tekstury itp.
Zdjęcia rodzinne nie chce przerabiać - do wywołania i do albumu !
80% zdjęć kończy przyklejone w albumie.
Po wielu przeczytanych wypowiedziach pada wybór na D90 Chodzi o kasę i jakość.
Trochę boję się o plastik ale czy to będzie 40d czy d300 jak spadnie tak aby została naruszona zabudowa, (na beton) elektronika w tych aparatach jest tak delikatna, że i tak będzie po. Jak zabezpieczony jest Nikon przed piachem lub parą, wilgocią ?
Tryb auto dla mojej żony - nie robiłem nim jeszcze zdjęć ale obsługa dla totalnego laika wydaje się banalna.
Oczywiście możecie doradzić inny aparat - czekam na zalety i wady.
Nie wybieram przykładowo d300, są bardzo drogie i nie wiem czy wykorzystam w 60 % jego zalety.
Obiektywy to co mnie trapi teraz najbardziej:
Potrzebny mi obiektyw max zakresy: 17-135 - super jak będzie z makro i stałka, (to chyba wystarczy mi na dobry, długi start.
Świetnie cenowo wychodzi d90 z kit n 18-105 vr - 3200 zł
Myślałem o N 16-85 VR - trochę drogi - ale może warto
Tamron - trochę się obawiam o trwałość tych obiektywów może jaką sigme ?
i stałka tu proszę o pomoc do canona wybrałbym chyba Canon EF 85 mm f/1.8 USM
dla niego chciałem nawet wybrać 40 d. Cena rewelka 1200 zł
Z tego co wiem, to jest zupełnie na odwrót - Twojej wersji jeszcze nie słyszałem.
D90 to bardzo przyzwoity aparat. Można rozważyć jego zakup z 18-105 albo nieco jaśniejszym obiektywem, czyli 18-70/3,5-4,5. Akurat w niższych pułapach cenowych dla Nikona wybór jest ciekawszy.
Co się zaś tyczy Canona, to 40D (o ile jeszcze się da go kupić) jest nadal świetną alternatywą, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę ceny. Z obiektywami jest już gorzej, bo Canon lubi się cenić. Dobre obiektywy szerokokątne Canona to 17-40/4 i 17-55/2.8. Kit to kit a 17-85 ja osobiście odradzam. Można ewentualnie zawalczyć z Sigmą 17-70 lub Tamronem 17-50.
Natomiast 85/1.8 to wyborny obiektyw portretowy za rozsądne pieniądze.
Sam musisz sobie odpowiedzieć jaki zakres ogniskowych potrzebujesz. Jeżeli chcesz jeszcze szerzej niz te 16 mm to zakup 16-85 nie ma sensu. Natomiast jeśli 16 mm na dole Ci wystarczy, to Ten nikkor 16-85 będzie dobrym wyborem.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 27 Sty, 2009
janekps napisał/a:
Jestem amatorem - aparat potrzebuję do fotografowania rodziny, wyjazdy imprezy i najważniejsze jestem grafikiem - przerabiam fotografię tworzę tekstury itp.
Zdjęcia rodzinne nie chce przerabiać - do wywołania i do albumu !
80% zdjęć kończy przyklejone w albumie.
skoro nie zarabiasz na fotach....i jesteś amatorem a odbitki lądują do albumu....to lepiej cos tańszego a resztę wpakować w szkła D90, 40D to świetne puszki w takiej sytuacji nie pakowałbym się w d300 czy 50D.
Tak naprawdę jakość obu puszek jest na zbliżonym poziomie więc zastanowiłbym się gdzie lepiej pasuję ci ergonomia i guzikologia lub jakich szkiełek będziesz potrzebował.
Kwestie guzikologi musisz rozwiązać sobie sam co do obiektywów można coś powiedzieć jak sprecyzuje się budżet i bedziesz wiedział jaka puszka
Myślę, że 18-105 VR będzie najlepszym wyborem. 16-85 jest dużo droższy, a podobno minimalnie gorszy optyczne od 18-105. Moim zdaniem ten obiektyw (18-105) jest jednym z najlepszych kitów i to nie tylko Nikona. Na potrzeby amatora - w sam raz .
Nikon D-90 + AF-S DX 16-85 mm ED VR - 4444 zł
ale czy nadal warto do
d90 z kitem 18-105 3200zł
kozidron [Usunięty]
RaV579, nie przesadzaj.........18-105 wypada w paru tabelkach dobrze ale jego konstrukcja nie jest "trwała" poczynając od bagnetu, zauważyłem, że niektórzy popadają w przesadny zachwyt co do tego szkła....owszem od 18 do 105 to nie ma konkurencji w tej cenie ale od 17 ~80 to juz się coś znajdzie z metalowym bagnetem o całkiem przyzwoitych parametrach...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
janekps napisał/a:
mavierk - jakie szkło
zależy, co chcesz robić
Jak chcesz robić więcej zdjęć w pomieszczeniach, może jakieś wypady w góry - ja bym wtedy wziął 16-85...
Jak chcesz mieć uniwersalniejsze szkło... w tej cenie, co 16-85VR masz 18-200VR, którego potem spokojnie można uzupełniać stałkami (35/2,50/1.8,85/1,8, 180/2.8 i 300/4) i Tokiną 11-16 i zestaw niemalże do wszystkiego jest.
A 18-105... no oprócz tego, że jest fajnie ostry, jest też fajnie plastikowy....
Nikkor AF-S DX VR 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED - to nie dla mnie zbyt uniwersalne.
Nie wierzę w taki uniwersalny zoom pewnie na końcach og. wychodzą tragicznie fotki.
W tej cenie wole zdecydowanie 16-85 vr - szkoda, że nie jest ciut jaśniejsza - cena byłaby bardziej zrozumiała.
[ Dodano: Wto 27 Sty, 2009 19:20 ] mavierk, masz wystawione jakieś fotki ze swojej stałki ?
kozidron [Usunięty]
janekps, mozesz zdecydować się na tamrona 17-50/2.8 albo sigme 17-70/2.8-4.5, mnóstwo wątków jest na forum o tych szkłach, są często polecane, zakres jest może troszkę węższy ( w stosunku do 18-105)ale światełko wporzo i jakość też na przyzwoitym poziomie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10