Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
chciałbym stać się posiadaczem pierwszej lustrzanki, jak na początkującego przystało - chcę jak najlepiej poznać temat przed zakupem. Obecnie waham się między wymienionymi w tytule modelami.
W necie znalazłem dużo tekstów o tych modelach ale czasami ciężko odróżnić pisanie profesjonalisty/użytkownika od machlojek konkurencji czy niezadowolonego z funkcji 'auto' 'świeżaka'
W związku z tym postanowiłem sięgnąć do źródła; proszę użytkowników o wyrażenie swojej opinii o modelach przeze mnie wybranych. Wszelkie argumenty za i przeciw są bardzo ważne.
Na koniec przedstawię kilka danych o swoich wymaganiach
- rozważam aparaty z dołączonymi KITami,
- stać mnie na zestaw ok 1500-1600zł i po zakupie aparatu zamierzam dokupić tylko torbę, kartę, Cokin tabacco i filtr polaryzacyjny. Co do innego obiektywu - może ale nie prędko.
- aparat ma służyć głównie do fotografowania osób w plenerze; typowo pozowane zdjęcia,
do zdjęć architektury i tego co napatoczy się podczas wypadów na i za miasto. (znaczną część będą stanowiły zdjęcia B&W)
- wcześniej strzelałem zdjęcia tylko tanim kompaktem Praktica DCZ 5.5 w którym najbardziej denerwował mnie czas reakcji i zapisu oraz brak wpływu na to gdzie łapie ostrość.
- należę do wydziałowego kółka fotograficznego gdzie uczymy się "rzemiosła" a więc teorii, obróbki w PS, nie miałem niestety niczego o sprzęcie (który lepszy, na co patrzeć i tak dalej) więc stąd moja prośba do Was starszych czy młodszych użytkowników.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 27 Sty, 2009
idź do mega macaj i sobie pomacaj, potem kupuj, póki jest jeszcze relatywnie tanio
A ja wziąłbym k200
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 28 Sty, 2009
Farin, gratuluje 3 wątku na ten sam temat...więc zgodnie z ankietą /goltara/ zdecydowanie K200, chyba że wyhaczysz używanego K10. Ostatnio widziałem w komisie z przebiegiem około 10tysia za 800 ziko, było za późno bo jak wszedłem do środka to już się "palił" w rękach klienta.
jak to mawiają.... kup wszystko jedno co i rób zdjęcia. w końcu to o nie chodzi
każdy z tych aparatów zapewni więcej niż dobre efekty. ograniczenia są zwykle za matrycą, nie przed nią.
Zależy na czym CI bardziej zależy. Miałem w rękach Pentax'a k-m (K2000D) w Euro czy innym Saturnie - polecam go osobiście obmacać. To jest naprawdę mała lustrzanka. Jeżeli zależy Ci na wygodzie i nie chcesz targać wielkiej torby po całym świecie, to bierz k-m.
Z drugiej strony K200D oferuje bardzo dużo w stosunku do swojej ceny i wygodniej się go trzyma (jak dla mnie ) - to pełnowymiarowa lustrzanka z możliwościami.
Zapewne z obu będziesz zadowolony, jednak Twój wybór zależy wyłącznie od przeznaczenia aparatu.
Mobilność - k-m
Ergonomia i użytkowanie - K200D
Uważam że K200D jest lepszym aparatem i w jego stronę bym poszedł na Twoim miejscu. Na podróże z czasem można kupić jakiś wodoszczelny kompakt a lustrzanka to lustrzanka
Farin [Usunięty]
No i przyszedł a300 do mojego kolegi, byłem dziś, bawiłem się i... Ciężki jest... w porównaniu z D60, który się milej trzymał i był lżejszy. Jakość wykonania budzi zastrzeżenia ale tragiczna nie jest...
Właśnie Panowie - Jakie są za i przeciw w konfrontacji D60 i K200D/K-m.
Ciężki jest... w porównaniu z D60, który się milej trzymał i był lżejszy.
Wiesz, dla niektórych im cięższy tym lepszy. Mówią, że na początku to wada, a potem jedna z istotniejszych zalet.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Daj mi 2000zł, jakie zamierzasz wydać za 2 miesiące, jak się już zdecydujesz, ja kupię Ci sprzęt dzisiaj i 5 stówek wezmę do kieszeni
Farin [Usunięty]
Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 ;]
Nie dzięki - po sesji (next środa) kupuję aparat... Sram żarem trochę, bo dla mnie to duże koszta jak na coś bez czego można żyć... a jak mi się cholernie spodoba to boję się, że na aparacie i filtrach się nie skończy...
D60
A300
K200D
K-M
1000D
- stanę przed każdym z tych modeli, wymacam, jak się da, to się wybawię nimi pół dnia i.... bez jednego z nich nie wychodzę...
Pierwsze 2 macałem. Pierwszy leży najlepiej w dłoni... Domacam pozostałe, szybka decyzja i po powrocie ustawię sobie w stopce wybór, cobyście mogli mnie uznać za posiadacza Cyfromana
-> dlaczego nikt nie wymyślił sklepów gdzie można by wypożyczać taki sprzęt na kilka godzin/dzień w celu zapoznania.... szkoda... <-
a jak jest z tą stabilizacją - czy jej obecność to mocny argument ZA wyborem danego modelu? (preferuję strzelanie z łapy).
(pewnie kolejne głupie pytanie - ale dla mnie "aparat posiada stabilizację" - to tylko słowa nie odczute w praktyce.... więc sorki za laizm wynikający z niemożliwości)
Farin, stabilizacja może być w korpusie lub w obiektywie. W sytuacji gdy stabiliację posiada i body i obiektyw obie nie mogą działać naraz, więc jedną się wyłącza. Gdy masz stabilizację w korpusie, możesz kupować szkła bez stabilizacji. Gdy natomiast nie masz jej w body, musisz (no nie musisz, ale .....) kupować obiektywy ze stabilizacją. Ogólnie w lustrzankach nie ma zbyt wielkiego znaczenia w lustrach. Możesz mieć ją albo w korpusie, albo w obiektywie. I tyle .
zamiast 1000D, tak jak wczesniej mowilem zobacz 400D, z kitem w euro jest za 1500, przynajmniej pare dni temu byl :], na raty 0%
Farin [Usunięty]
RaV579 napisał/a:
stabilizacja może być w korpusie lub w obiektywie
no dobrze - ja teorię tą znam już na pamięć, w kosztach się orientuję i te pe... chodzi o to, że teorii to ja mam już tyyyyle... ale pytam praktycznie osoby, która może porównać pracę Z i BEZ stabilizacji... Czy poprostu jest ważnym kryterium przy wyborze aparatu. Stabilizacja sama w sobie - bez znaczenia czy to w szkle czy puszcze.
lepiej pewnie ja miec niz nie miec, przy teleobiektywach warto posiadac takowa (choc nie jest to warunek sine qua non dobrych zdjec), przy malych zakresach juz chyba nie ma to takiego znaczenia (lecz warto zapytac znawcow) Kiedys ludzie nie mieli IS'a i jakos focili z dobrym rezultatem, wszystko jest kwestia wprawy. Tak jak juz bylo powiedziane, body z stabilizacja nie wymaga juz obiektywow z IS, z drugiej strony body bez stabilizacji nie wymaga koniecznie obiektywu z IS, mozna to przezyc, zmieniac ustawienia, ew. wspomagac sie statywem/monopodem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10