Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem na kupnie lornetki, która będzie mi służyła do obserwacji widoczków, gór, ptaków głównie w dzień. czy brać pod uwagę niżej wymienione modele czy jakieś inne?
Olympus 8-16x25, olympus 10-30x25,nikon action zoom 7-15x35,olympus 8-16x40 dps
Za wszelką cenę unikaj lornetek z zoomem - napisano już o tym wiele tutaj i na innych forach. Ponadto sprecyzuj wysokość budżetu jaki chcesz przeznaczyć na lornetkę. Sądzę że dobrym rozwiązaniem dla Ciebie będzie sprzęt o parametrach 8x40 lub zbliżonych.
Ja jak poprzednik mam podobny dylemat, szukam lornetki do 300 zł MAŁEJ, PORĘCZNEJ, więc raczej lornetka o obiektywie 40mm nie wchodzi w gre. Znalazłem kilka pozycji ..OLYMPUS: 12x25 PC I, 8-16x25 Zoom PC I, (prosze po krótce powiedzieć czy ten regulowany zoom aż tak bardzo pogarsza obraz? przecietny kowalski zauważy róznice?), ......NIKON: Sport Lite 10x25 DCF,Sportstar IV 10x25 EX,9x25 CF Travelite V,Sportstar IV 10x25 DCF, ......BUSHNELL: PowerView 12x32 lub jakąś inną jesli macie propozycje.. dziekuje za wszelką pomoc
Mały obiektyw wymusza niezbyt duże powiększenie. Tak więc zapomnij o zoomach, które dają 16x przy obiektywie 25 mm, bo i tak przez nie nic nie zobaczysz. Przy obiektywie 20-28 mm nie polecam nawet
powiększenia 10x - maksymalnie 8x.
Dzieki za uświadomienie. Będe zatem szukał czegoś z mniejszym zoomem, jest pare fajnych nikonów i olympusów. Bo na tą polecaną przez ciebie to mnie nie stać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11