Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EF 28-105mm f3.5-4.5 II USM czy sigma 17-70?
Autor Wiadomość
rosim
Uczestnik

Wysłany: Wto 17 Lut, 2009   Canon EF 28-105mm f3.5-4.5 II USM czy sigma 17-70?

Witam, chciałbym kupić ten obiektyw do C 450D jako uzupełnienie kita canona 18-55IS (mam też stałkę 50/1. jako typowy spacerzoom i mam kilka pytań:
1) Jak 28-105 ma się optycznie do 18-55IS? Wiem, że 28-105 ma solidniejszą obudowę niż kit, ale czy optycznie też będzie lepszy? Moje obawy wynikaja jednak z dłuzszego zakresu ogniskowych 28-105. Stabilizacja nie jest dla mnie az tak ważna.
2) Jak 28-105 f3.5-4.5 II USM wygląda na tle sigmy 17-70? Poczatkowo chciałem własnie kupić tę sigme, ale czytałem, że na krańcach zakresu i przy f 2.8 raczej jakosc jest słaba. Właśnie - jak jest z 28-105 na końcach ogniskowych? Jak długo C28-105 trzyma światło w zależności od zmiany ogniskowych? Poza tym jak jest u canona z doborem obiektywu do body, tj. czy raczej łatwiej będzie dopasować niz sigmę, aby wykluczyć błędy BF, czy FF?
Aha, szerokiego kąta nie potrzebuje aż tak bardzo, teraż razej brakuje mi dłuższego końca obiektywu.
3) Jakie c28-105mm f3.5-4.5 II USM ma główne wady, a jakie zalety pod względem optycznym? Czy daje sie zrobić nim jako takie makroi?
Nie będę ukrywał, że akurat mogę kupić ten obiektyw nowy za 899 zł, cena sigmy 17-70 w ostatnim tygodniu skoczyła o ok. 200 zł w góre i teraz jest na poziomie 1250-1300 zł za nowy obiektyw
4) Reasumując - warto brać canona czy sigmę?
Pozdrawiam

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Sro 18 Lut, 2009   

Miałem tego canona, przyzwoity obiektyw i bardzo ostry. Ze swojej strony mogę go polecić. Nie wiem jak z sigmą, może komor ci coś poradzi i powie więcej bo ma tą sigmę. Jeśl chodzi o makro to w canonie szału nie ma.

rosim
Uczestnik

lupo57, dzieki, na makro aż tak mi nie zależy, jeszcze napisz, czy nie brakowało za bardzo szerokiego kąta i jak z tym "łapaniem kurzu"
czy miałeś porównanie z 18-55IS?
pzdr

M. Wojtyczka 
Uczestnik
Opty-mistyczny

Mam Sigme 17-70 jako podstawowy obiektyw i jestem z niej zadowolony, jest wystarczajaco ostra i uniwersalna. Ale jesli nie potrzebujesz szerokiego kata to polecalbym Canona - ze wzgledu na USM (tylko tego w Sigmie mi brakuje)

rosim
Uczestnik

M. Wojtyczka - podejrzewam, że sigmy używasz z canonem. W takim razie w jaki sposób kupowałeś i czy miałes trudności z dopasowaniem do swojego aparatu? Wybierałeś między różnymi egzemplarzami, czy miałeś szczęście? Bo z tego, co czytam z dopasowaniem sigmy pod canona są niekiedy kłopoty.

fatman 
Optyczny

A ja mogę spokojnie polecić Sigmę. Sam uzywam.
Bardzo przyzwoite szkło...ostre i jasne.
Bez stabilizacji ale po co mi IS przy takim świetle.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Miałem porównanie z 18-55 ale bez IS, no ale nie ma co porównywać bo 28-105 był o wiele lepszy, ostrzejszy a USM rewelacja mi zawsze trafiał w punkt. Co do łapania kurzu, to normalka przy tym sprzęcie ale tragicznie nie było, po prostu kilka paprochów ale nie wpływały na jakość zdjęć .
Co do szerokiego kata ..... oj brakuje, brakuje, niestety jak potrzebowałem szeroko to podpinam słabego kita :(
poza tym wg. mnie naprawdę fajny zakres ogniskowych

pozdr

M. Wojtyczka 
Uczestnik
Opty-mistyczny

Wysłany: Czw 19 Lut, 2009   

rosim napisał/a:
M. Wojtyczka - podejrzewam, że sigmy używasz z canonem. W takim razie w jaki sposób kupowałeś i czy miałes trudności z dopasowaniem do swojego aparatu? Wybierałeś między różnymi egzemplarzami, czy miałeś szczęście? Bo z tego, co czytam z dopasowaniem sigmy pod canona są niekiedy kłopoty.

Kupowalem w Sigma Pro Centrum w Chorzowie. Byl to pierwszy z polki, ale razem ze sprzedawca przetestowalismy go na obecnosc BF/FF (maja specjalna tablice) i okazal sie OK.

rosim
Uczestnik

Wysłany: Czw 19 Lut, 2009   

zdjecydowałem sie jednak na canona , dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 20 Lut, 2009   

Ja go już przetestujesz, to napisz czy dobrze sprawdza się jako spacerzoom, czy często brakuje w nim szerokiego kąta.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

ja go miałem i mam teraz 28-135 IS USM, uwierz mi brakuje szerokiego kąta jak bym miał kasę to na pewno bym inwestował w 17-40 L

Sunders 

A czemu nie 17-55f/2,8 IS USM,który na tym forum jest częściej polecany i teraz kosztuje tyle samo?

kozidron
[Usunięty]

Sunders napisał/a:
A czemu nie 17-55f/2,8 IS USM,który na tym forum jest częściej polecany i teraz kosztuje tyle samo?

:shock: a można wiedzieć gdzie się go dostanie za 2700 ziko ?

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Bo 17-40 kupię za 2 tys, a 17-55 za 3 ;]

Sunders 

Gdzie można go kupić za 2 kilo PLN?

Odpowiedz do tematu