Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 30 Sty, 2009 canon vs. nikon vs. pentax
Witam wszystkich użytkowników forum!
Otóż mam duży problem, który był już poruszany wielokrotnie i cały spór toczy się wokół kwestii...jaki system jest optymalny...nie będę za bardzo się rozpisywał i przestawię kilka moich pytań na które mam nadzieje znajdę odpowiedzi.
Jestem totalnym amatorem, który zakochał się w fotografii...kupiłem sobie jakiś czas temu aparat kompaktowy Sony H10...i to była miłość od pierwszego "pstryknięcia"...wciągnęło mnie to wszystko niesamowicie...zacząłem przeglądać strony internetowe poświęcone fotografii, czytać książki, uczyć się obsługi CS3 i Corel Paint Shop Pro Photo X2 a przede wszystkim robić zdjęcia...tak jak potrafię najlepiej...zrobiłem ich na tym swoim aparaciku około 4000 tysięcy i niestety dostrzegłem już poważne niedogodności aparatu kompaktowego...i po prostu zacząłem się rozglądać za czym lepszym...ale im więcej czytam różnego rodzaju testów i postów na forach, tym bardziej jestem "głupi"...a nie chciałbym popełnić błędu i już za pierwszym razem dobrać system w który wszedłbym na dłuższy okres bo jednak nie jestem zbyt majętnym człowiekiem i nie stać mnie na częste zmiany sprzętu...
A fakty są następujące...dysponuję kwotą okołu 2000 zł i na początek wystarczy mi zestaw z "kitowym" obiektywem...w późniejszym czasie dokupię systematycznie jakieś lepsze szkła.
Interesują mnie trzy systemy: Canon, Nikon lub Pentax.
1. Nikon d80 ( wiem, że kosztuje troszkę więcej, ale być może z czasem będzie w granicy 2000zł)
2. Canon 450d
3. Canon 1000d
4. Pentax k200d
i tutaj pojawia się problem...proszę o pomoc kogoś doświadczonego...moje zainteresowania fotograficzne opierają się przede wszystkim na portretach, pejzażach i czasami jakieś makro...
I zdziwiła mnie jedna rzecz...otóż aparat Pentax k200d w rankingu optyczne.pl zajmuje dość dalekie miejsce, natomiast w śród rankingu czytelników jedno z czołowych...i teraz czym kierować się w wyborze odpowiedniego aparatu...byłem już zdecydowany na jakiegoś Canona 1000d lub 450d a tutaj taki orzech do zgryzienia...
Pozdrawiam bardzo serdecznie!
Ostatnio zmieniony przez gregorisan Pią 30 Sty, 2009, w całości zmieniany 2 razy
Może ja doświadczony nie jestem, ale brałbym D80 głównie ze względu na dostępność szkieł. A tak w ogóle to idź do jakiegoś Saturna czy coś i pomacaj wszystkie body. Dla wielu 1000d jest dużo za mały.
To truizm, ale może nie jest powszechnie znany.
Wybór lustrzanki to w głównej mierze wybór systemu. Z góry należy założyć własny dalszy foto-rozwój bo jeśli ktoś chce skończyć na jednym szkle (ultrazoom) to niech sobie nie zawraca lustrem głowy tylko poszuka przyzwoitego kompaktu z rozbudowanymi nastawami manualnymi, rawami i przyzwoitym obiektywem.
Skoro więc mamy ustalone że lustrzanka i wybór systemu, to trzeba teraz się przyjrzeć głównie obiektywom - tego co chcemy fotografować, czy możemy przeznaczać na fotografię duże czy małe kwoty, etc. Korpusy entry-level różnych producentów są do siebie dość zbliżone, ze wskazaniem jakości wykonania na Olympusa i Pentaxa.
Najkrótsza charakterystyka 3 systemów jaką mogę zamieścić to:
- Canon: najbardziej rozbudowany, ale i najdroższy. Fotoamatorom za rozsądne pieniądze oferuje raczej niewiele, trzeba się posiłkować obiektywami firm trzecich. Korpusy entry-level (1000/450) raczej przeciętne, Canon potrafi znacznie więcej. Moim zdaniem warty uwagi korpus to 400d. U Canona rozmowa zaczyna się od 2000 zł. Za obiektyw, albo za korpus.
- Nikon: również rozbudowany, ma lepszą ofertę dla fotoamatorów, dużo ciekawych obiektywów za rozsądne pieniądze, jeden z niewielu udanych ultrazoomów (18-200 VR).
Korpus d80 - bardzo udana konstrukcja za rozsądne pieniądze, d90 trochę przereklamowany. Poniżej d80 - moim zdaniem - już nie warto schodzić.
- Pentax: a to także bogaty system, którego siłą są jasne obiektywy stałoogniskowe o przeróżnych ogniskowych. Korpusy bardzo ładne i dobrze wykonane, chyba ciut gorzej z jakością zdjęć ale to tylko z testów wyczytałem. K10d bardzo dobrze trzyma się w ręce i chyba niezgorsze zdjęcia z niego wychodzą.
Baku, co do Pentaxa, to ująłbym to tak jak to ujął jeden z użytkowników tego forum (ma to w podpisie, ja troszkę zmienie). Gdyby Pentax miał komplet porządnych "Elżbiet" lub Nikkorów czy nawet Zeissów efekty byłyby o niebo lepsze. Od siebie dodamm jeszcze to, że gdyby tak było, Pentax mógłby przegonić i Cwanona i Nikona.
Ja myślę, że ów użytkownik (dobrze wiemy o kogo chodzi i pozdrawiamy ) pisał to co najmniej z przekąsem. Pewnie nieraz słyszał podobne opinie i ja przypuszczam, że raczej jednak się z nimi nie zgadzał. To nie obiektywy są główną słabością Pentaxa, bo system ten jest na prawdę obfity w ciekawe obiektywy. Jedna rzecz mnie tylko frapuje: jak jest z ich dostępnością w Polsce? Słyszałem, że bywa z tym różnie.
Ja wszedłem w świat cyfrowych luster aparatem Canon 400D i to był naprawdę dobry wybór. Obsluga aparatu jest prosta i bardzo przyjemna. Jesli nie jesteś skażony pracą w innym systemie, okaze się, że Canon 400D jest po prostu świetny (czytaj doskonały). Niestety nie ma już modelu 400D. Jest 1000D, który w stosunku do czterysetki zrobił krok w tył. Z kolei 450D to krok w bok.. Obiektywy, przy ograniczonym budzecie to rzeczywiście albo KIT, albo firmy trzecie. Umówmy się jednak, że po pierwsze firma trzecia, wcale nie musi oznaczać "gorsza", a po drugie, czy wszyscy od razu musimy być do cholery mistrzami świata?
Wysłany: Pią 30 Sty, 2009 canon vs. nikon vs. pentax
Dziękuje za cenne rady...znam swoje ograniczenia i wiem, że nawet pół - zawodowo fotografią się nie zajmę...wciągnęło mnie to dość mocno i chciałbym to hobby kultywować bardzo długo. I dlatego ważny jest ten pierwszy krok, aby w późniejszym czasie się nie cofać...frapuje mnie jeden fakt o którym już pisałem wcześniej...otóż dlaczego w testach Pentax wypada tak blado w porównaniu z tak rewelacyjnymi opiniami pisanymi przez użytkowników: Pentaxa k200d oraz k20d...
Choćby dlatego, że testujący są bardzo wyczuleni na odszumianie rawów, których Canon nie praktykuje a Pentax a i owszem. Z tym, że na takim poziomie korzystania z aparatu to odszumianie rawów - uwierz mi - nie powinno być dla Ciebie istotną wadą.
Myślę, że właściciele Pentaxów lepiej będą bronić swojego systemu niż ja - bądź co bądź kanonier. Możesz też spytać na PW testerów..
Gdyby Pentax miał komplet porządnych "Elżbiet" lub Nikkorów czy nawet Zeissów efekty byłyby o niebo lepsze. .
Akurat Pentax ma "gwiazdki" i Limitedy, których nie musi się wstydzić przy "elkach" i innych takich... To takie obiegowe opinie, że Canon i Nikon "de best" a potem długo długo nic. O jakość zdjęć można się zupełnie nie martwić, a patrząc na jakość wykonania takiego amatorskiego K200D to raczej wniosek nasuwa się sam: to czołówka mogłaby się uczyć.
jakims tam znowu ekspertem nie jestem, ale 2 lata temu bylem w podobnej sytuacji i zdecydowalem na Nikon D80, ktorego uzywam do tej pory i nawet nie mysle o zamianie go na cos innego (chociaz, to bardziej jest wygorowane tym, ze nie mam za bardzo kasiorki aby sobie pozwolic na zmiane). w moje slady poszedl kolega, ktory tez zakupil D80 i jest rownie zadowolony z wyboru tak jak i ja i wiele innych osob. ale czego sie spodziewac? generalnie tak jest, ze kazdy bedzie w jakis sposob pochwalac swoj wybor. a zlych wyborow, szczegolnie dla amatorow fotografii nie ma. ktory bys system nie wybral, czy to Canon, czy Nikon, czy Pentax... to z kazdego bedziesz zadowolony. moze nie powinienes co prawda z gory zakladac, ze nigdy profesjonalnie fotografem nie bedziesz, bo nigdy nie wiadomo, ale jesli takie masz zalozenia, to chociaz postaraj sie zastanowic nad tym, co Cie interesuje, jaki rodzaj fotografii bedziesz chcial wykonywac, a nastepnie poszukaj jakie sa ceny obiektywow do tego czy tamtego. da Ci to jakis mniej wiecej obraz w jakie wydatki sie pakujesz na dluzsza mete. bycmoze wyjdzie, ze kazdy system bedzie Cie kosztowal tyle samo, a w takim przypadku, pozostaje wybrac ten syste, ktory najbardziej Tobie odpowiada. idz do sklepu, wez aparat w lape.... i w momencie bedziesz wiedzial, ktory zakup bedzie tym wlasciwym.
powodzenia.
AQQ - 4000 zdjec za cale zycie nie zrobisz? bez przesady toz to pikus
Gdyby Pentax miał komplet porządnych "Elżbiet" lub Nikkorów czy nawet Zeissów efekty byłyby o niebo lepsze. .
Akurat Pentax ma "gwiazdki" i Limitedy, których nie musi się wstydzić przy "elkach" i innych takich... To takie obiegowe opinie, że Canon i Nikon "de best" a potem długo długo nic. O jakość zdjęć można się zupełnie nie martwić, a patrząc na jakość wykonania takiego amatorskiego K200D to raczej wniosek nasuwa się sam: to czołówka mogłaby się uczyć.
To powiedzcie mi dlaczego w testach na optyczne.pl Pentax zajmuje tak niskie miejsce jeżeli chodzi o jakość wykonania i ergonomię użytkowania...bo z logika to nie ma nic wspólnego...
To powiedzcie mi dlaczego w testach na optyczne.pl Pentax zajmuje tak niskie miejsce jeżeli chodzi o jakość wykonania i ergonomię użytkowania...bo z logika to nie ma nic wspólnego...
Spytaj się testujących. W komentarzach do testów są bodajże jakieś przepychanki słowne na ten temat, jak Ci się chce to znajdź i poczytaj. I nie traktuj tych testów absolutnie poważnie, bo potem rzeczywiście wychodzi, że "jakość i ergonomia b. dobra" a za to kilka punktów mniej niż bardziej okrojona pod tym względem konkurencja...
Jak zawsze najlepiej samemu pomacać, porobić fotki i zwykle już się potem wie czego chce
Tu nie ma jakichś kosmicznych różnic w jakości zdjęć, co i tak bardziej zależy od fotografa i szkła niż puszki, ale za to bywają istotne różnice np. właśnie w ergonomii.
Weź do ręki i sam sprawdź, żadnej logiki tutaj nie potrzeba. Takie rzeczy powinni testować ludzie nie mający żadnej lustrzanki wtedy może by to było wiarygodne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,24 sekundy. Zapytań do SQL: 14