Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 05 Lut, 2009 Canon 450D Nikon D90 a może coś innego
Na początku chciałbym wszystkich przywitać.
Od kilku lat fotografuje prostym kompaktem Olympusa. Jednak z powodu braku trybów manualnych nie nadaje się on na więcej niż zwykłe pstrykanie zdjęć.
Chciałbym kupić pierwsze lustro jednak tu pojawia się problem.
Najbardziej podoba mi się ergonomia i szkła systemu Nikona. Jednak model D60 jest chyba zbyt okrojony z funkcji. Pozostaje więc wyższy D90. Nie wiem jednak czy jest sens dla mnie jako kompletnego amatora kupować taką puszkę. Nie wiem czy będę w stanie wykorzystać jej możliwości. Ze szkieł planowałem na początek szkło kitowe czyli 18-105 oraz 50/1.8 po roku jakieś tele typu 70-300.
Jestem studentem dlatego fundusze bardzo mnie ograniczają a aparat kupie pewnie na raty. Jeśli bym kupował jakieś szkła w przyszłości to pewnie nie częściej niż jedno na rok i to w cenie do 2 tys.
Jeśli jednak Nikon okazał by się zbyt zaawansowaną puszką to biore pod uwagę też Canon 450D.
Prosze o pomoc w wyborze. Nie chce wydać dużych jak dla mnie pieniędzy a potem żałować wyboru.
D60... a przepraszam, jakich funkcji Ci tu brakuje? Prosze nie wymieniaj tylko róznic miedzy tym modelem a innymi. Chodzi o funkcje, których nie ma D60.
Najbardziej to chyba brak silnika AF, te 3 punkty AF to chyba też nie są jakieś wyśmienite.
Czytałem o plotkach dotyczących D65 który może pojawić się za miesiąc na targach. Z drugiej jednak strony patrzac na szlejący kurs dolara i Euro to chciałbym kupić lustro jak najszybciej.
Nikon D90 plasuje się gdzieś pomiędzy Canonem 450D i 50D, bliżej tego ostatniego.
Jeżeli masz wątpliwości czy wykorzystasz D90, to pytanie Tutejszyna, wydaje się całkiem zasadne. No chyba, że dotkliwie odczuwać będziesz brak silniczka, jednak wybór obiektywów z silnikiem jest do Nikona całkiem duży.
Myślę, że przesiadka z kompakta Olympusa na lustro Nikona, nawet jeśli będzie to D60, to już będzie na prawdę duży skok. Wiem bo sam przechodziłem z kompakta Olympusa..
Zdaje sobie sprawe, że przeskok z prostego kompaktu nawet na amatorską lustrzankę jest ogromny skok. Chciałym lustro na wiele lat dlatego pomysłem o D90.
[ Dodano: Czw 05 Lut, 2009 12:34 ]
Jedno z moich pierwszych szkieł będzie 50/1.8 więc na D60 będę musiał ostrzyć ręcznie.
Adrian2, a jakie obiektywy bez silnika Ci chodzą po głowie? Chcesz kupować second handowe szkła Nikona?
Punkty AF - cóż, to się niekiedy przydaje. Fakt. Z tym, że gros czasu i tak fotografuje na centralnym i przekadrowuję z zablokowanym AF. Jakś tak mi szybciej. Oczywiście, przy pracy ze statywem to dość męcząca procedura
50/1.8... Cóż, ręcznie to będzie przy tych wizjerach ciężko...
D60 nie ma AF'u w body oraz górnego wyświetlacza. Myślę że to pierwsze do akurat znacząca wada. Poza tym jak na mój gust jest przymały To już akurat trzeba samemu sprawdzić. Nie mógłbym mieć takiego aparatu ze względu na obsługę.
Poza tym jeżeli wybierasz między D90 a D60 to nie ma co - D90 w każdym aspekcie wygrywa bo to zwyczajnie wyższy model. Wiem że cena też jest istotna ale warto zainwestować raz na dłużej. "Nie stać mnie na kupowanie tanich rzeczy"
Mnie wogóle przeraziły materiały z jakich zrobione są amatorskie lustrzanki. Sprzęt, który kosztuje 2-3 tys. zbudowany jest z platiku. Ja za swój kompakt zaplaciłem 3 lata temu 700 zł a cały jest z metalu i wszędzie ma uszczelnienia.
palindrom właśnie też mi się wydaje żeby zapłacić raz a więcej niż co 2 lata zmieniać sprzęt na nowy.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 05 Lut, 2009
D90 + 18-105 = 3,4 Kółka...
taką kasę, gdybym był początkującym amatorem rozłożyłbym tak:
używane d70s / d50 - 700-900zł
i teraz w zależności od upodobań:
portret:
35/2 + 50/1.8 + 85/1.8 używane (1000 + 350 + 1000)
krajobrazy:
Sigma 10-20 (1500zł) + filtr IR (150zł) + 18-105 dla uniwersalnych pstryków.
niesprecyzowane:
18-70 + 70-300VR (1600zł) + 50/1.8 a reszta na szkła po sprecyzowaniu
W canonie za 3,4k kupiłbym sobie 30d + adapter m42 z dandelionem + Takumary
a jak chcesz raz, a więcej:
Fuji s5pro + AF-S 50/1.4 + Sigma 30/1.4 wybrana z wielu.
Trzeba się pogodzić z tym, że podstawowe modele to plastic-fantastic, tyle że jedne firmy robią to lepiej inne gorzej. Nikon z Canonem akurat średnio (ze wskazaniem Nikon lepiej), Sony fatalnie, Pentax i Olympus najlepiej, ale to tylko moje wrażenia dotykowe...
mavierk, teraz to już całkiem mi namieszałeś. Muszę to wszystko jeszcze raz dobrze przemyśleć. Nikon D90 wydaje mi się być najlepszym wyborem. Puszka dobrze leży mi w dłoni, nie jest ani za duża ani za mała. Z wagą też jest idealnie. Gdyby tylko nie ten kryzys i cena była około 3 tys.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 05 Lut, 2009
no ja nie zrozumiem takich rzeczy nigdy
wiele osób mówi, że sprzęt foto to głównie obiektywy, puszki i tak się regularnie zmienia... a potem kupują super puszkę z kitem za 150zł... i narzekają na wszystko
Adrian2 spróbuj przeczytać ten temat jako osoba, która weszła tu po raz pierwszy. Zobaczysz, że jest jakiś Adrian, który ma dylemat dotyczacy wyboru aparatu, ale tak naprawdę wybór został już dokonany. Co prawda są jakieś opcje, ale wybór zdaje się już zapadł…
Nikon D90, nie jest ani za bardzo skomplikowany, ani za bardzo na wyrost. Na pewno przyniesie Ci najwięcej radości z wydanych złotówek. Wydaje mi się błędem kupować coś myśląc, że nie wykorzysta się potencjału sprzętu. Lepiej jest mieć jego nadmiar, niż miałoby go zabraknąć.
[ Dodano: Czw 05 Lut, 2009 18:33 ]
mavierk napisał/a:
no ja nie zrozumiem takich rzeczy nigdy
wiele osób mówi, że sprzęt foto to głównie obiektywy, puszki i tak się regularnie zmienia... a potem kupują super puszkę z kitem za 150zł...
A ja to rozumiem.. To są często zakupy emocjonalne. "Moja Pierwsza Lustrzanka". Poświęca się temu bardzo duzo czasu i uwagi. Przy czym uwagę zajmuje dłównie wielkość wyswietlacza, ilość przełaczników, te wszystkie fukcje i cała reszta. Obiektyw tak nie hipnotyzuje jak body. Objektyw w tym czasie nie ma swoich walorów użytkowych. To tylko kawałek szkła, który dopina się do "Mojej Pierwszej Lustrzanki". Kiedy kupuje się drugi aparat, kupuje się już tylko "puszkę", w dodatku kupuje się to z pewną dozą nonszalancji, bo o aparatach wie się przeciez już wszystko (ironia). Słoiki tez dobiera się z większą uwagą..
Tutejszyn ma rację. Nie zakładaj, że kupując nowszy model nie wykorzystasz jego możliwości. Lepiej od razu kupić coś porządniejszego, niż po jakimś czasie tracić na sprzedaży starszego body. Generalnie, jeśli nie jest się przekonanym, co tak naprawdę będzie potrzebne w przyszłości, ryzykuje się w przypadku zakupu bardziej czy mniej zaawansowanej lustrzanki. Jeśli teraz kupisz niższy model a potem dojdziesz do wniosku, że potrzebujesz tego bogatszego - tracisz. Jeśli teraz zaopatrzysz się w droższy i po pewnym czasie stwierdzisz, że jednak nie wykorzystasz jego funkcji w pełni - też źle wydane pieniądze. Jednak ja wolałabym żałować tej drugiej decyzji - wydaje mi się, że mniej denerwująca - mniejsze zło.
To taka "bardzo fachowa podpowiedź.
"Chciałbym lustro na wiele lat..." - tym bardziej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11