Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 29 Gru, 2008 podstawowe obiektywy stałoogniskowe dla początkującego
Witam,
czytałem, że obiektywy stałoogniskowe są siekawym rozwiązaniem dla osób, które nia mają dużo kasy a chcą mieć ostry obiektyw z dobrym światłem za rozsądne pieniądze.
Obecnie mam kitowy obiektyw (D80) nikkor 18-70 3,5-4,5 oraz SIGMA 70-300 F4-5,6 DG
ale brakuje mi często światła, zwłaszcza jak jest ciemno
chce kupić NIKKOR 50 1,8 (chciałem 1,4 ale troche drogi w porównaniu z 1,8)
mówi się że obiektyw 50 mm powinien być w podstawowym zestawie
Co o tym sądzicie ?
oglądałem jeszcze Sigma 20mm F1.8 EX DG i Sigma DC 30mm f/1.4 EX
zasadniczo to one są dla niepełnej klatki ogniskową ok 35 i 45mm
Może lepiej się nimi zainteresować ?
zdjęcia robie zwykle na wycieczkach od świtu do nocy, sporadycznie w domu niekiedy na jakichś bankietach itp. na razie nie mam lampy, którą będę mógł sięwspomagać (nie licze wbudowanej) ale niebawem pojawi się SB900 (lub 800)
Proszę was o rade bo wybrać, może jakieś inne propozycje, może macie doświadczenie z tymi obiektywami, a może ja żle myśle i lepiej wydać raz troche kasy i kupić szerokiego zooma (może nawet ze stałym światłem) ?
A ja od dzisiaj jestem posiadaczem owej sigmy 30 f/1.4. Może jeszcze nie miałem za wiele czasu z nią "sam na sam", ale to co dzisiaj sobie testowałem bardzo mi się podoba.
Oczywiście koszt w porównaniu do Nikkora 50 f/1.8 jest nieporównywalny.
Najlepiej mieć oba Ale zgadzam się, że początkowy zakup 50tki nikkora to świetny wybór.
Jako początkujący stwierdzam, że 50/1,8 jest dobrym wyborem na APS-C.
Sam kupiłem, używam i w pomieszczeniach i w plenerze. Nie jest ani za wąski, ani za szeroki. Potwierdzam to, co powtarzane jest bardzo często - taki obiektyw ćwiczy kreatywność... Fajna zabawa.
Ja natomiast uważam, że 50/1.8 może być ciut za ciasny do uniwersalnego używania na APS-C. Szczególnie jeśli bedziesz chciał zrobić zdjęcie kilku osobom na imprezie (znaczy się - bankiecie )
Zresztą masz już zooma 18-70. Ustaw sobie ogniskową na 50mm, pospaceruj, zrób kilkadziesiąt fotek. Potem to samo zrób z ogniskową 30mm... I wybierz ten który bardziej Tobie pasuje
Tak właśnie chciałem tą 50 ale wydaje mi się że faktycznie z tej 50 robi się 75
a wybranie 30 będzie w efekcie 50.
Wcześniej pracowałem na analogu z 50 i było ok więc chyba 30 była by odpowiednikiem.
Tylko teraz jaka ?
Macie większe doświadczenie, czekam na Wasze opinie.
kiedys myslalem nad 135 z ladnym swiatlem, ale nie pamietam marki...
musze tylko przyznac ze taka 135 na pelnej klatce i z ladnym swiatlem to dopiero ciekawe wyzwanie dla poczatkujacego
Uff, MC, dobrze że Ci pasek zlikwidowali...
Obiecałeś poprawę (tj. pogorszenie), czy zaczęło adminom pachnieć pustką na forum?
Co do tego, że 50tka powinna być w podstawowym zestawię to się zgodzę. I właśnie 50/1.8 ze względu na cenę. Nawet jeśli dla kogoś jest za wąsko czy za szeroko na APS-C to za te pieniądze po prostu warto mieć taką alternatywę, tym bardziej, że obiektywy stałoogniskowe bardzo pozytywnie wpływają na proces myślenia nad kadrem.
Baku, admini sami sie zreflektowali
Tez sie zgodze, ze 50tke warto miec. Mozna tanio kupic, przyda sie w slabych warunkach oswietleniowych i uczy myslenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12