Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 24 Lut, 2009 Posiadanie dwóch systemów...
Czy ktoś rozważał inwestycję w drugi ,inny niż ma system ???
Na przykład tak jak ja , "polubił " portret a posiadany system nie daje takich możliwości jak konkurencyjna marka , może niewielka różnica te 20-10% ale ...potrafi być to widoczne
Myślę tu o zestawie z najwyższej półki np Nikon D3x + 85/1.4 oraz EOS 1Ds MarkIII + 85/1.2
Uważam że zadany temat jest ciekawy ,chętnie, może nie tylko ja wysłucham uwag i spostrzeżeń bardziej doświadczonych "starszych" kolegów
R.Roobs, ja rozważam zakup drugiego systemu do landszaftów i architektury. będzie to aparat 4x5. zero problemów z FF/BF, nietrafiającym AFem, wbudowane na stałe T&S, ilość rejestrowanych detali nieporównywalnie większa niż w najdroższym dSLR, a wszystko to za cenę korpusu eos 50D.
Stałem się ostatnio dwu systemowy, Canon APS-C do tele, Nikon FF do reszty. Na dłużej raczej nie ma to większego sensu, ale na razie nie mam w ofercie Nikona odpowiednika szkła 100-400, a i stałki tele w Canonie są tańsze, więc Canon zostaje
Ale co rozumiemy przez "system"? Poza moim "systemem" Canona do pracy mam swoj zestaw szkiel. Uzywam ich na body Nikona, Canona, Contaxa i Leici. Liczy sie to jako cztery systemy? Rowniez te szkla sa od tych czterech marek. I kilku innych.
Nonszalancko powiem - cztery.
Czy ma sens? Coz. Zalezy na ile potrzebuje sie AF. Bo godzac sie z manualem i stop-down metering to sam Canon wystarczy - skubani maja najbardziej uniwersalny bagnet.
Czy ktoś z WAS mając sprzęt marki C, N, S, P, rozważał na poważnie wejście w olympusa jako w drugi system dla jego dobrych obiektywów takich jak np. dopiero co przetestowany przez optycznych 150/2? Czy ta jego matryca rzeczywiście go dyskwalifikuje/jako system do wyboru "na drugiego"/ i ogranicza tak bardzo popularność tej marki?
Wielosystemowość ma sens wtedy gdy nas na nią stać, żeby z każdego systemu wyciągnąć to co najlepsze. Canon nie ma tak znakomitego szerokiego zooma jak Nikkorowski 14-24. Chętnie bym go dospawał do D700. Canona zostawiłbym pracującego ze znakomitymi teleobiektywami "L" 70-200 i 100-400.
Cytat:
Czy ta jego matryca rzeczywiście go dyskwalifikuje/jako system do wyboru "na drugiego"/ i ogranicza tak bardzo popularność tej marki?
Bez przesady. Przecież te matryce nie są aż takie złe. Olympus ma na tyle dobre korpusy i obiektywy, że spokojnie może robić za pierwszy i jedyny system ze znakomitymi rezultatami. Zdjęcia robi człowiek za wizjerem a nie sam aparat, Olympusem można osiągać znakomite rezultaty, podobnie jak wszystkimi pozostałymi systemami, ale zawsze trzeba być świadomym ograniczeń posiadanego sprzętu, a Olympus nie jest bez wad.
Czy ktoś z WAS mając sprzęt marki C, N, S, P, rozważał na poważnie wejście w olympusa jako w drugi system
Tak, chętnie kupiłbym mały aparacik dający "lustrzankową" jakość, który mógłbym nosić zawsze przy sobie. Obiecująco wygląda tu system micro 3/4, Olympus już coś tam szykuje, jeśli jeszcze wypuści małe, jasne, szerokie szkło, to mnie ma. Taka Sigma DP1 jest dla mnie za ciemna, ale o coś takiego mi chodzi.
Szkło 150/2 (czy inne podobne) nie jest wystarczającym powodem by wchodzić w Olka.
Biorąc pod uwagę sprzęt prywatny i służbowy to od dawna jestem dwusystemowy. Generalnie to super sprawa bo dwaj główni producenci sprzętu zamiennie mają coś lepszego a my mamy możliwość korzystać z tego co aktualnie jest najlepsze na rynku.
MM , spostrzeżenie niby oczywiste, proste w formule ale jak trafione .
Natomiast opinia o Sony ( lustrzanki) to tak trochę jak z VW Phaeton, pytanie co masz...Volkswagen'a !!!
Niestety na renomę tą prestiżową czeka i pracuje się latami
R.Robs-zgadzam sie z Tobą, że aparatom sony brakuje renomy, ale "czego brakuje w systemie sony" to inny wątek-tam jest miejsce dla każdego kogo nie znużyło jeszcze drwienie z tego systemu. Z dugiej strony obawiam się że tym wszystkim sony "jeszcze pokaże" na co stać tą firmę.
Sony nie jest złym wyborem uważam że robi duże postępy jednak inni też to czynią ,kwestia tylko tego kogo może ograniczyć ten system póki co jeszcze sporo do zrobienia aby być w czołówce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,44 sekundy. Zapytań do SQL: 14