Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
dwa szybkie pytania o kitowe obiektywy Nikon d40 i Canon400d
Autor Wiadomość
monof 
Nowy

Wysłany: Sob 21 Lut, 2009   dwa szybkie pytania o kitowe obiektywy Nikon d40 i Canon400d

Czolem,

Ostatnio nie robie nic innego tylko szukam wymarzonej lustrzanki dla poczatkujacego gamonia czyli dla siebie. Juz nie moge, poddaje sie, he he. Wychodzi na to, ze wymarzony model to taki, ktory ma wagę,wykonanie i bajery Olympusa, robi zdjecia jak Nikon, jest wszechstronny jak Canon i mozna kupic szkla tanie jak do Pentaxa. A i jeszcze kosztuje mniej niz 1700:)

Dlatego podjalem decyzje - kupuje najtansze co jest Nikon d70 (w Pradze gdzie jestem- kosztuje ok 7900 koron, moze wychacze uzywany za 4600 - 700 zl czyli) naucze sie troche rzemiosla i po roku sprzedam (mam nadzieje, ze w wkrotce Nikon dorzuci do d70 lv i silnik af:) wtedy taki sobie sprawie). Alternatywnie zakupie canona 400d, ktory jest troche drozszy ok 1600 zl. W zwiazku z tym mam takie pytania:

1. Nikon d40 jest w zestawie sprzedawany z obiektywem VR lub normalnym. Ktory brac? I drugie pytanie - najbardziej uniwersalny niekitowy obiektyw dla d40 to...?

2. O Canonie 400d duzo dobrego mozna przeczytac ale o jego obiektywie kitowym juz mniej, dlatego postaram sie kupic bez obiektywu. Wiem, ze do 1000d Canon ulepszyl obiektyw - w nazwie pojawia sie koncowska IS. Chcialbym taki wlasnie sobie sprawic ale nie moge znalezc go na skapcu (pewnie po prostu nie wiem jak szukac, a moze zwracac uwage na date produkcji?) Wiem, ze nie ma bardzo dobrych obiektywow Canona dla amatorow ale anyway - jaki jesli juz byscie polecali to jaki?

Dziekuje z gory za odpowiedz.

pozdrawiam, moze moj post pomoze niezamoznym niezdecydowanym:)

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Sob 21 Lut, 2009   

nikon d40 nie ma wbudowanego silniczka, więc jak kupisz obiektyw bez silniczka to będziesz musiał ostrość nastawiać ręcznie. (VR, to oznaczenie na nikonowską stabilizację obrazu (z ang. Vibration Reduction).
jeśli chodzi o 400D to osobno kupuj body i osobno obiektyw z IS, bo KIT od 400 jest bez IS

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

A ja do Nikosia kupiłbym tę nową 35-tkę zamiast kita. Koszt może i większy za to używalność przyjemniejsza ;)

monof 
Nowy

Cytat:
nikon d40 nie ma wbudowanego silniczka, więc jak kupisz obiektyw bez silniczka to będziesz musiał ostrość nastawiać ręcznie. (VR, to oznaczenie na nikonowską stabilizację obrazu (z ang. Vibration Reduction).

No tak, ale jesli mam dwa zestawy do wyboru - jeden z VR a drugi bez to ktory wziac? Gdziesz czytalem, ze obiektywy kitowe Nikona z VR sa nieco gorsze.

Cytat:
jesli chodzi o 400D to osobno kupuj body i osobno obiektyw z IS, bo KIT od 400 jest bez IS

tak wlasnie mailem zamiar zrobic, ok juz sprawdzilem na skapcu te obiektywy sa troche zle opisane- dopiero jak sie wejdzie na strony ze sklepami widac ktore sa IS a ktore nie wiec cofam pytanie.

rafalg 
Rozmowny

Wysłany: Nie 22 Lut, 2009   

monof napisał/a:
obiektywy kitowe Nikona z VR sa nieco gorsze

Bzdura.

Wracając do uniwersalnego kita za nieduże pieniądze - zdecydowanie 18-105VR.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Jeśli ten VR do nikona to jest 18-105VR, to jest to obecnie najlepszy kit na tej półce cenowej. Zdecydownie warty polecenia,

rafalg 
Rozmowny

W tej klasie cenowej jest zdecydowanie najlepszy optycznie, z jakościa wykonania niestety jest gorzej.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Jeśli nikon poprawiłby jakość jego wykonania, to na pewno zmieniłaby się jego klasa cenowa.

monof 
Nowy

dzieki za pomoc

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 22 Lut, 2009   Re: dwa szybkie pytania o kitowe obiektywy Nikon d40 i Canon

monof napisał/a:
kupuje najtansze co jest Nikon d70

Ale chodzi Ci pewnie o D40, tak?

Odpowiedz do tematu