Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sro 18 Lut, 2009
Nikon d60 zastępcą Canona PowerShot S2
Autor Wiadomość
Mika 
Nowy

Wysłany: Wto 03 Lut, 2009   Nikon d60 zastępcą Canona PowerShot S2

Witam!

Zamierzam zmienić swój stary wysłużony już aparat (Canon PowerShot S2 IS) na coś nowego. Tym nowym sprzętem chcę aby była lustrzanka cyfrowa. Canon dawał mi wiele możliwości chodź na początku byłem wystraszony iż coś w nim posuje ponieważ był to mój pierwszy aparat. Canona posiadam już od kilku lat i jest już chyba wersja S5..

Wybrałem Nikona D60 ponieważ ma on przystępną cenę. Obawiam się jednak że brak stabilizacji w korupusie będzie dawać się we znaki przy zakupie nowego obiektywu (pomijając kitowy). Moje pytanie brzmi następująco: Czy wybór tej lustrzanki jest dobrym wyborem? Czy da ona mi większe "pole do popisu" (nie chodzi mi o popisówki wśród znajomych patrzcie to ja mam lustarzanke a wy małpki!) w robieniu zdjęć?
Samą fotografię traktuję jako hobby. Aparatu mam zamiar używać nie tylko do cykania zdjęć do albumu...

Pozdrawiam
Mika

Reklama

jaskier913 
Nowy

Wysłany: Sro 04 Lut, 2009   

Podaj moze kwote w ktorej ma sie twoj zakup zawierac,a wtedy latwiej sie bedzie wypowiedziec o d60 na tle konkurencji w tym przedziale cenowym :)

Pozdrawiam

northy 
Nowy
Nikoniarz

-jesli chcesz koniecznie kupic aparat Nikona, to szczerze radzilbym dolozyc troche wiecej blaszek i kupic D80 zamiast D60. (ew. D90 ale to juz znacznie wiekszy wydatek)

-czy lustrzanka da Ci wieksze pole do popisu zalezy od Ciebie. trzymajac w rece nawet D3, ale nie wiedziac co do czego sluzy i samo klikanie spustu na oslep nic nie da. kiedy nauczysz sie obslugiwac swoj aparat, poznasz jego mozliwosci to bedziesz wstanie uzyskac oszalamiajace wyniki w postaci pieknie skomponowanych zdjec.

-i niby dlaczego mialbys sie obawiac, ze w korpusie nie ma stabilizacji? o ile zdania sa podzielone na temat ktory rodzaj stabilizacji jest lepszy (w korpusie czy w obiektywie), o tyle w obiektywach tele ta stabilizacja jest wbudowana w obiektyw wiec nie musisz sie niczego obawiac. a w takich obiektywach jak 12-24mm, 50mm itp to ta stabilizacja jest tak potrzebna jak baterie do zegara slonecznego.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

northy napisał/a:
-jesli chcesz koniecznie kupic aparat Nikona, to szczerze radzilbym dolozyc troche wiecej blaszek i kupic D80

No... uzytkownikowi małego s2 kawał cegły z antycznie oprogramowaną matrycą, ale za to jakże wygodny w obsłudze...

northy napisał/a:
-czy lustrzanka da Ci wieksze pole do popisu zalezy od Ciebie. trzymajac w rece nawet D3, ale nie wiedziac co do czego sluzy i samo klikanie spustu na oslep nic nie da. kiedy nauczysz sie obslugiwac swoj aparat, poznasz jego mozliwosci to bedziesz wstanie uzyskac oszalamiajace wyniki w postaci pieknie skomponowanych zdjec.

Z pewnośćia jak juz dowie się do czego co słuzy w menu i podmenu to nagle zostanie oświecony jak komponować zdjęcia.
Kurcze, komponować to się da uczyć na Smienie... I lepiej wychodzi niz w innych bo o duperelach nie trzeba pamiętać.

Ja jednak zakładam że pytający juz jakieś zdjęcia robił i cos tam wie co do czego słuzy. I wcale nie uważam, że d80 ma jakieś (poza względnymi - trzymaniem i obsługą) większe przewagi nad d60 i zresztą całą podobna grupą aparatów różnych firm... Już nawet Tamron wypuścił obiektywy z silnikiem aby z tymi mikronikonami działały. Więc jeśli kolega inicjator nie chce kupować jakiś jakże wspaniałych starych szkieł Nikona i nie musi mieć dużego aparatu (sprawdzić, niekiedy duże jest lepsze :-) ) to d60 chyba jest OK...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

To prawda. Może warto porozglądać się za czymś innym (w sensie systemu).
Konkretnych firm doradzać na tym etapie nie będę, ponieważ jest to klasyczny moment na pójście do dużego sklepu i przymiarki. Bez uprzedzeń i faworyzowania jakiegokolwiek systemu.
A jak już padnie decyzja odnośnie systemu ...to będzie etap 2, zwany "naginanie budżetu".

Mika 
Nowy

northy napisał/a:

Nie mam zamiaru używać tylko trybu auto i cykać siajne foteczki na focie... Gdybym miał zamiar wykonywać takowe zdjęcia kupiłbym prostą cyfrówkę do zabawy a nie wydawał większe pieniądze.

Fundusz max 2000zł (już i tak sporo nagięty). Oczywiście interesowało bym mnie wraz z kitem. Nie musi być to koniecznie Nikon może być to również i Canon.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ja i tak bym doradzał wizytę w sklepie. Przecież na Nikonie i Canonie świat się nie kończy. Z Sony to za tą kaskę wiele nie zwojujesz, ale może warto przymierzyć się do Pentaxa i Olympusa? Zwłaszcza ten ostatni kusi ciekawymi ofertami, a jakość wykonania korpusów i jakość optyczna obiektywów ma na prawdę wysokim poziomie.

MC 

Baku napisał/a:
Z Sony to za tą kaskę wiele nie zwojujesz

A200+kit+Sigma70-300APO

Mika 
Nowy

W sklepach już byłem, ale również i dziś się tam wybieram dlatego pooglądam pomacam, wrócę do domu poczytam testy oraz opinię. Dlaczego Canon lub Nikon hmm Canona posiadam (fakt może to nie lustro, ale wykonanie nie budzi u mnie zastrzeżeń) może i dlatego a Nikon ponieważ słyszałem o nich wiele dobrego od znajomych, chodź i o Canonach też wiele dobrego wspominali. Firma Sony zazwyczaj kojarzyła mi się z mp3, TV kina domowe, ale czas na zmianę punktu widzenia tej firmy :wink:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

WIEDZIAŁEM! :lol:
Ale za te pieniądze to bym wolał jednak Olympusa 520 w dualkicie (znasz MC moje zdanie na temat niskich alf) choć pomysł jako taki, wcale nie zły :smile:

MC 

Baku napisał/a:
WIEDZIAŁEM!

Przeciez nie moglem Cie zawiesc :wink: Olek w dualu tez nie jest zly :smile:

Mika 
Nowy

Sony Alpha A350 + ob. 18-70mm a taki zestaw?

CatStevens111
Rozmowny

MC napisał/a:
Baku napisał/a:
Z Sony to za tą kaskę wiele nie zwojujesz

A200+kit+Sigma70-300APO

Jak 70-300 to nie radzę tej sigmy , nie z alfą, może raczej tamron albo 50-200

Myślę, że A200 body z Tamronem 18-250 da istotna przewage nad S2is a nie ograniczy w ogniskowych, budżet lekko nagiety :)

MC 

Mika, jesli juz to A300, ale i tak wolalbym A200. Jest tansza, ma lepszy wizjer. Tyle, ze bez LV.

[ Dodano: Sro 04 Lut, 2009 09:51 ]
CatStevens111 napisał/a:
Jak 70-300 to nie radzę tej sigmy , nie z alfą

A cos wiecej?

Mika 
Nowy

MC To tak na szybko czemu wolisz A200 od A300 oraz A350 ?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi