Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 31 Maj, 2009 Czy opłaca się jeszcze kupić Canona 20D
Witam, tak jak w temacie, czy zakup wyzej wymienionego aparatu jest jeszcze oplacalny? Czy bedzie on dobrze wspolpracowal z obiektywami serii L? np 17-40, 70-200 (autofocus). Jakie sa jego slabe strony (poza malym wyswietlaczem - to mozna przebolec) Czy kupno np. 30D bylo by rozsadniejszym posunieciem? czy jednak roznice miedzy nimi nie sa, az tak znaczne. Mniej wiecej orientuje sie czym sie roznia technicznie, chodzi mi bardziej o praktyczne porownanie, np osob ktore mialy z nimi fizyczna stycznosc. Na koniec pytanie dotyczace miejsca zakupu czy poza allegro, znacie jakies strony z uzywanym sprzetem foto, gdzie mozna by bylo nabyc (20d)? najlepiej w rozsadnej cenie ze stosunkowo znosnym przebiegiem
Dla mnie 20D czy 30D to w zasadzie "jeden pies". Czy opłaca się kupić? OCZYWIŚCIE, że się opłaca. Mojego starego Canona 20D sprzedałem przyjacielowi i do dzisiaj śmiga na tym body bez jakiejkolwiek awarii. Jak to działa na dobrych szkłach? A jak ma działać? Bardzo dobrze działa. Canon odwdzięcza się dobrą jakością przy używaniu dobrej szklarni. Większość moich zdjęć lotniczych zrobiłem właśnie na 20D. Nawet jak ją sprzedałem to czasami pożyczałem od kumpla na pokazy lotnicze. 20D opłaca się kupić po kolejnym modelem który tak naprawdę dopiero warto kupić to 40D. Największa wada 20D to tylko jeden punkt krzyżowy AF-u i czasami może doskwierać brak regulacji ISO co 1/3 EV. Jeżeli robisz w RAW-ach to znaczenie tego ostatniego maleje.
Na koniec taka uwaga - dla amatora w 70-80% przypadków obojętne jest czy będzie fotografował 20D czy 50D, choć tym ostatnim łatwiej naświetlić prawidłowo jpg-a.
Z dwucyfrowymi Canonami to jest tak, że opłaca się zmieniać na co drugą serię, więc 10d na 30d, 30d na 50d, 20d na 40d, etc... Te średniopółkowe Canony idą raczej ewolucyjną a nie rewolucyjną drogą.
Tytułem uzupełnienia tego co napisał MM to dodam, że dwucyfrowe Canony (od D60 po 30D) są nadal bardzo często "wołami roboczymi" wielu zakładów fotograficznych. Przerób zdjęciowy jest tam duży i nawet jeśli są nowsze korpusy to miejsce dla starych zostaje. Mimo, że warunki pracy w studio, często odbiegają znacznie od idealnych, dziadki nadal sobie dzielnie radzą. Mógłbym tu podać kilka przykładów z życia wziętych (a dokładnie z Łodzi) ale uwierz na słowo.
niestety często w polskich warunkach taki dwucyfrowy Canon jest podstawowym body w firmie, więc można trafić na egzemplarz mocno przepracowany. Zdarzają sie też egzemplarze mało używane i te są warte zakupu. Ja sam mam znajomego fotoreportera który pracuje jeszcze na 10d mając na nim już ponad 200 000 klatek. Migawka już raz zmieniana, a body całe wytarte z czarnej farby.
Baku, dzieki za info. Jedyna roznica polega na tym, ze ja nie zmieniam jednej dwucyfrowki na inna tylko od ktoregos modelu chce zaczac. Z Twojej analizy wynika, ze jednak 30D byloby lepszym rozwiazaniem w zestawieniu z 20D (gdyz 20D w porownaniu z 10D to nie jest milowy, ewolucyjny krok naprzod, tak?) Jedno jest pewne, za jakis czas nie zmienialbym kupionej XXD na kolejna dwucyfrowke o numer wyzsza, jezeli juz to za 2 lata na cos w stylu 50D, badz 60D
gdyz 20D w porownaniu z 10D to nie jest milowy, ewolucyjny krok naprzod, tak
To trochę nie tak. Raczej miej na uwadze to, że wszystkie te dwucyfrowe Canony nie są w stosunku do modeli przed i po jakoś szokująco rewolucyjne. Ale już 20d od 40d dzieli sporo, tak jak 10d od 30d, a jednak 20d to prawie jak 30d - w dwucyfrowej serii diabeł tkwi w szczegółach
Generalnie co nie wybierzesz to będziesz zadowolony. Wiadomo - im nowszy korpus tym mniejsza szansa na trafienie aparatu który jest już "jedną nogą w grobie", ale reguły nie ma. Na pewno warto przed zakupem sprzęt dokładnie obejrzeć a jeszcze lepiej kupić z zaufanego źródła.
fakt, zalezy od czego sie wyjdzie (relatywnie 20D i 30D to podobne aparaty) tak jak zauwazyles dopiero wymiana z 20D na 40D miala by sens. Konkludujac jezeli znalazlbym 20D w dobrym stanie i cenie, nie powinienem zalowac, ze nie kupilem 30D? Pytanie gdzie tu szukac, na allegro, powiem szczerze rewelacji nie zauwazylem. W necie wiekszosc ogloszen juz dawno nieaktualnych. Pozostaje oczekiwanie i liczenie na fart
Wujku, o czym dokladnie mowisz? Zapewne miales stycznosc z tymi dwoma modelami. Jakie to szczegoly przemawiaja za 30D w konfrontacji z 20D, bede wdzieczny za wyjasnienie
Pzdr
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pon 01 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie, bo tak można żałować w kółko. Będziesz żałować w momencie kupienia nowego 50d, skoro wiesz że prędzej czy później będzie miał następcę?
Lepiej utrafić w dobry i sprawdzony egzemplarz i mieć spokój, niż gonić za wiatrem i w efekcie nie mieć nic.
prawde powiadasz:) przy takim zalozeniu czlowiek ciagle by czekal na nowosc, nie majac nic, choc dla niektorych etykietka najnowszego modelu jest nobilitujaca, ale to juz inna bajka
Troche brakowało by mi w 20d punktowego pomiaru światła, dokładniejszego ustawienia ISO.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 01 Cze, 2009
dla mnie pomiędzy 10D a 20D jest dość spory przeskok w użytkowaniu (ze względu na zasoby szklarni ef-s), ozzi_wawa - uważam, ze jeśli puszka jest w miarę w dobrym stanie to warto, no i zawsze znajdą się argumenty dla których warto dołożyć do nowszego modelu, pytanie tylko czy ty tego będziesz potrzebował lub czy możesz się obejść bez np. punktowego pomiaru. Czy to ma być druga puszka dla ciebie, do tego co masz w stopce, bo może lepiej zastanowić się nad jakimiś szkłami ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11