Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
TC Nikona maja jakis dodatkowy bolec, sa w necie tutoriale jak go spilowac, choc biorac pod uwage ceny systemowych TC to jest to opcja dla odwaznych. zostaje Sigma i Kenko
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Nie 26 Gru, 2010
moronica, nie dla odważnych tylko ceniących jakość Sam używałem dłuższy czas tylko systemowych i nigdy nie zastosuję innych Przy tym szkle o którym wspomniał zainteresowany i jakimś kenko będzie masakra, a nie zdjęcia
Pilnikiem jak pilnikiem. Ostatnio sprawdziłem jak to działa w Canonie. Biorę do ręki Sigmę 70-200/2.8, biorę TC 2.0 Canona i ... kupa. Wystający element w TC Canona nie pozwala założyć go do szkła Sigmy. Jak tak samo będzie w nowym 120-300/2.8 OS to Sigma nie będzie miała we mnie kupca
A więc wybór jest trudny , systemowy odpada , to pozostaje sprzedaż obiektywu bo z sigmą czy kenko itd bedzie shit!
I tak wybrałem opcję 1.4x ze względu na jakość.
Druga opcja zamiast kupna tc to moge sprzedać sigmę i dołozyc do lepszego obiektywu lecz sens pozbawia mnie to ze za uzywany obiektyw dostanę dużo mniej.
[ Dodano: Wto 28 Gru, 2010 23:43 ]
MM napisał/a:
Z systemowym może być kłopot bo zwyczajnie nie będzie pasować. TC Sigmy to jedna wielka tragedia. Jak już to kupuj Kenko - tego z najwyższej serii.
Kenko TelePlus MC4 AF 1,4X DGX
czy ten masz na myśli
Miałem kiedyś Kenko i miał coś z 300 w nazwie. Pewnie ma następcę albo zmienili coś w nazewnictwie, ale TEN telekonwerter wygląda na identycznyz tym co miałem. Mogę spokojnie polecić choć Nikkor byłby lepszy.
Według tego testu, lepszym od Kenko 1,4x PRO300 jest .......Kenko 1,4x MC4 DGX. Ten drugi w centrum jest minimalnie gorszy ale poza centrum bije wszystkie inne na głowę. Do tego kosztuje niewiele bo 599 zł.
Jeśli fundusze masz napięte, to według mnie warto go sprawdzić.
Test był co prawda na Canonie, ale sądzę, że na Nikonie wyniki bądą podobne.
czy ma tu znaczenie w doborze TC Kenko czy mam obiektyw Nikona AF, AF-D czy AF-S?
[ Dodano: Czw 30 Gru, 2010 18:03 ]
czy ktos wie przynajmniej czy zachodzi tu wsteczna kompatybilnosc, to znaczy czy najnowsze TC z gamy Kenko nadal beda dzialaly ze starszymi szklami, za to stasze TC z nowymi szklami juz nie. chodzi tu oczywiscie o zachowanie AF
[ Dodano: Czw 30 Gru, 2010 18:45 ]
dobra, znalazlam to http://blog.nikonians.org...ter%20Table.pdf
teleplusy sa tu tylko 2x ale zakladam, ze ten 1,4x Teleplus MC4 DGX oraz jego nowsza wersja pojda bez problemu
Mam takie wrażenie, że żeby działał w Nikkorach AF i AF-D AF, to musi być śrubokręt. Takie bez śrubokręta będą przenosiły AF tylko dla AF-i i AF-S.
Jeśli może być bez AF, to powinny wszystkie pasować.
no tez odnioslam takie wrazenie, tym bardziej ze niektore modele sa w opisach produktu oznaczone jako do af-d. tyko mnie zastanawia, czy srubokret zachowano w nowszych modelach czy nie
a tak odnosnie konwerterow to kiedys byl nikonowski TC, dzieki ktoremu mozna bylo miec AF w manualnych szklach. tyle ze z tego co czytalam na cyfrowych korpusach to nie dziala
Szukam telekonwertera do d300 z sigmą 100-300 f4. Czy Będzie ona pracowała z TC nikon czy musze pójść w stronę sigmy? proszę o sugestie.
Potestuj Kenko. ja własnie sie zapoznaję z 300DG Pro. Nie informuje body o sobie - ergo obiektyw o świetle 2,8 cały czas pokazuje 2,8 - z TC też. Praca AF w Tamronie 70-200 ulega znacznemu pogorszeniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12