Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wężyk czy pilot ?
Autor Wiadomość
amv 
Optyczny
Łowiec

Wysłany: Czw 26 Lut, 2009   Wężyk czy pilot ?

Przeleciałem 12 stron tematów i nie znalazłem takiego pytania...
Byc może pytanie błache a odpowiedz oczywista (zależnie od preferencji)...
Ciekawi mnie czy między wężykiem a pilotem jest taka różnica jak np. między głowicą kulową a 3D.
Czy pilot może okazac się spowolniony w reakcji a wężyk reagowac znacznie szybciej - nie wiem,nie znam się,pytam.
Pomijając sugestie,że pilot ma dłuższy zasięg od najdłuższego wężyka (chyba) - Co lepsze,jaka różnica ? ? ?

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Czw 26 Lut, 2009   

amv, ja preferuję czas reakcji więc mam wężyk.

fatman 
Optyczny

Używam obu w zależności od sytuacji.
Aby użyć pilota trzeba być z przodu w zasięgu działania sensora :wink:
Jak robie makro to wolę stać z tyłu i nie machać ręką nad obiektywem przed którym wdzięczy się robal :mrgreen:

arietiss 
Optyczny
arietiss

fatman napisał/a:

I oto dlaczego lepszy jest wężyk!
Jak miałem 400D to miałem pilota i takie urządzenie było przydatne chyba tylko jak sie chciało zrobić zdjęcie sobie... :mrgreen:
W 40D pilot to sprawa bardziej skomplikowana. Jest emiter i odbiornik nakładany na stopkę. Zalety - można od tyłu! :wink: Wady - cena i skomplikowanie.
Nie wszystkie piloty mają bulb!
Wężyk jest tani i jest OK! :smile:

amv 
Optyczny
Łowiec

A jednak moje obawy co do reakcji się potwierdziły. Co po kablu,to po kablu :wink:
A tego,że sensor nie łapie sygnału jak się stoi za nim,nawet nie przypuszczałem :shock:
Dzięki Panowie,już wiem co brac a czego przestrzegac :wink: :smile: .

fatman 
Optyczny

Wysłany: Pią 27 Lut, 2009   

Z wężykiem jest znowu taka kiszka, że trzeba czekac 10s od wciśnięcia żeby zdjęcie zrobić.
Ale lustro można podnieść, zfokusować dokładnie... takie zalety.

piotrmkg 
Optyczny

fatman, nie wiem jaki ty masz wężyk że 10sec od wciśnięcia aparat robi tobie zdjęcie :lol:

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

Zgadzam sie z piotrmkg :) rowniez polecam wezyk, moj dziala z roznymi "opoznieniami", gdy trzeba cyknac nagle wtedy takze reaguje sprawnie i szybko

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

nie używałem wężyka przy Canonie (chyba kiedyś miałem przyjemność bawić się wężykiem przy jakimś starym aparacie). używam natomiast pilota do Canona...

hmm....

Plusy?
Odbiornik na stopce od lampy mogę obracać w każdą stronę
Zasięg około 5, może 10 metrów.
Nie odczuwam opóźnienia.
Jest oczywiście bulb, focus, wyzwalanie migawki

Minusy?
Przy lekko rozładowanych bateriach nie zawsze zaskakuje.

skasowany
[Usunięty]

fatman napisał/a:

Jak robie makro to wolę stać z tyłu i nie machać ręką nad obiektywem przed którym wdzięczy się robal :mrgreen:

No nie, masakra!!! :zalamany: To czego Ty używasz?

Dopisz, bo niezorientowani pomyślą, że każdy pilot tak działa. Ja mam jakąś podróbkę, którą podpina się pod 10-stykowe gniazdo zdalnego sterowania i wszystko gra. Mam mały pilocik ze wszystkimi trybami: pojedynczy, seria, bulb. Odbiornik można zamontować na sankach, albo gdziekolwiek indziej przy statywie, ponieważ jest przy nim 30 cm bardzo elastycznego kabelka skręconego w drobną spiralkę (jak czasami przy broni). Czujnik jest z jednej strony,ale wystarczy włożyć go w sanki stroną która Cię interesuje w danej chwili.
Nawet właśnie sprawdziłem i nawet tego nie trzeba robić...
Ale skoro 'kabel jest kabel' to na odbiorniku, który jest kablem połączony z aparatem, też znajduje się spust migawki normalnej wielkości i opóźnienie zależy tylko od twojego refleksu :wink: Sądzę też, że nie-kablowe wyzwalanie jest równie szybkie :wink: No i masz ten komfort, że działa w otwartym terenie do 100 metrów :wink: Też sprawdzałem...

arietiss 
Optyczny
arietiss

Bo to chyba zależy od modelu aparatu. Jeśli ma sensor z przodu jak ja miałem w 400D to chcąc wyzwalać pilotem od tyłu trzeba odbijać wiązkę od czegoś z przodu, a nie zawsze się da. W modelach gdzie pilot musi mieć odbiornik montowany na aparacie tego problemu nie będzie, ale to o wiele droższa impreza, no i jest to bardziej skomplikowane. Poza tym tak z ręką na sercu, ile razy jest potrzeba żeby wyzwalać z odległości kilku metrów? Długość wężyka zupełnie zwykle wystarcza...

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

arietiss, hmm taki pilocik z odbiornikiem na sanki to koszt 100 zł.
wężyk chyba około 40-70 zł kosztuje.

czy jest sens wyzwalania z wielu metrów ? oczywiście że jest... aparat na statywie, przynęta na zwierzątko czy ptaszka i nie będąc w odległości 1,5 m od aparatu robimy zdjęcie

arietiss 
Optyczny
arietiss

edmun, do zwierzątek przyznaję, jeśli ktoś tak będzie robił, to ma sens! Mnie jednak wężyk wystarcza, ale to głównie do zdjęć statywowych nocnych, krajobrazowych, ciemne wnętrza, makro. No i nie martwię się o dodatkowe baterie itp. :wink:

amv 
Optyczny
Łowiec

Jak widac,gusta są podzielone :smile:

Ruslan napisał/a:
Ja mam jakąś podróbkę

Ruslan napisał/a:
No i masz ten komfort, że działa w otwartym terenie do 100 metrów :wink: Też sprawdzałem...

:shock: Aż 100 metrów działa taki pilot? Możesz dac namiar na tę podróbkę? Bo jest ich troche,ale chciałbym wiedziec który to konkretnie.
Narazie wezmę wężyk a jak mi przyjdzie do głowy szalony pomysł ustawic aparat pod dziuplą,to sprawie sobie taki pilot :wink:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

radze właśnie czekać na linka lub dokładny opis. sam na aukcji miałem zaznaczone że pilot jest radiowy a nie na podczerwień i taki też zakupiłem. dostałem pilot na podczerwień :D

(różnica wynosi 90 m. )

Odpowiedz do tematu