Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 12 Sty, 2007 Czym (i czy?) zastapic kita w D40 ??
Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum, wiec wybaczcie jeśli popelnie jakis blad.
Z fotografią zaawansowaną dopiero zaczynam, a aparat potrzebuje do zdjęć typu: krajobraz, portret. Sprawa polega na tym, ze chce nosze się z zamiarem kupna Nikona D40.Nie wiem jednak czy pozstac przy obiektywie kitowym, czy może tez zastąpić go jakims innym np. tamron( tak aby całość zmieściła się w 2,5 tys zl). Czy moze wybrac Nikkor AF-S 18-70 f/3.5-4.5 (wiem ze to juz bedzie ponad 2,5 tys),czy jego winietowanie bedzie mocno zauwazalne, po prostu czy jest wart te 1200zl.Podobno wystepuja tez nim jakies luzy ?Bede wdzieczny za wszelka porade.
Wlasnie o to mi chodzi,czy jest sens rzucac sie na lepsze obiektywy do D40 ??.Finansowo wydole tylko na d40,a ten obiektyw 18-70 to opcja przy wsparciu osob trzecich .
No i zaczyna się problem - D40 i jakieś fajne szkło. A nie może to być.... D50? Później masz większą swobodę w doborze obiektywu. Co do DX 18-70 to za te pieniądze lepszego kita nie znajdziesz.
w sumie nie wziąłem pod uwagę d70s.Który w takim razie z nikonów d40,d50,d70s jest lepszy?miedzy d40 i d50 nie zauważyłem drastycznych róznic ale nie wiem jak sie ma do tego d70s bo cena jego jest zachęcająca
Dla fotografa tak naprawdę najważniejszy jest obiektyw a nie korpus. D40 nie biorę pod uwagę ze względu na problem przy doborze szkieł. Jako korpus sam w sobie to lepszy jest oczywiście D70s, ale moim zdaniem całkiem niezły jest D50 a do tego produkuje on lepsze "gotowce", czyli fotki prosto z aparatu wymagają trochę mnie obróbki na komputerze (co wielu doceni).
MM dzięki za wytłumaczenie różnic modeli jeśli chodzi o obróbkę fotek to myślę ze sobie poradzę więc wstępnie stawiam na d70s (agito-1660zl)
-stad na obiektyw zostało mi do 1300zl.
Teraz mam kolejne pytanka.
-Czy stawiać tylko na nikkor - bo czytałem ze sa ta optymalne obiektywy do nikona i nie będę musiał się zastanawiać czy korpus wykorzysta możliwości obiektywu(i odwrotnie) ale z drugiej strony nikkory są chyba droższe od odpowiedników z innych firm sigmy czy tamaron?
-Czy za 1300 kupie jakiś dobry jak dla mnie obiektyw? Byłbym wdzięczny za jakieś propozycje obiektywów. Tak jak wcześniej pisałem będę pstrykał krajobrazy, portrety (ewentualnie makro)
Za 1300 ...
Używany 18-70 3.5-4.5 dostaniesz za ok. 700 zł, do tego 300 zł na stałke 50/1.8 (używaną), ok. 300 zł na tele 70-300G i za 1300 masz komplet obiektywów potrzebnych w 90% zastosowań (w tych 10% brakujących jest choćby macro). Do macro możesz kupić (zamiast 50 i 70-300) używanego tamrona 90 f/2,8 Macro SP DI (ok. 900 zł), portret nim zresztą również zrobisz udany.
Tyle w zestawie, alternatywnie proponowany będzie pewnie tamron 17-50/2.8, ale za kwotę 1300 zł masz wtedy tylko jeden obiektyw o bardziej ograniczonych możliwościach.
hmm... Nad używanymi w sumie się nawet nie zastanawiałem - poprostu nie za bardzo wiem, na co zwracać uwagę kupując taki obiektyw poza ewentualnymi rysami na szkle lub może luzami.Czytałem jeszcze ze te tańsze obiektywy wykonane z tworzyw sztucznych po pewnym czasie sie zużywają wiec nie jest to trochę kupowanie kota w worku?
Ja tylko mogę dać dobrą radę mającą korzenie we własnych doświadczeniach. Kupić najlepsze szkło na jakie nas teraz stać i takie które nam będzie teraz niezbędne. Dlaczego? Bo później traci się na odsprzedaży a z dobrego szkła będziemy mieć radochę. Jak dojdą pieniążki to kupić wtedy kolejne szkiełko. Nikt nie obiecywał, że focenie lustrzanką to tania zabawa. Jak ktoś chce tanio to niech lepiej kupi kompakta.
Ostatecznie kupuje d70s + Nikkor AF-S 18-70...wreszczie po kilku miesiecznych poszukiwaniach wiem co chce miec.Wielkie Dzieki Wam za pomoc - bo pewnie żałowałbym zakupu d40.
Do sprzetu jeszcze mam zamiar kupic filtr polaryacyjny prawdopodbnie B+W ale z tym jeszcze sie upewnie
mimo że D70s nie jest najnowszym modelem, to za te pieniądze co obecnie kosztuje to naprawde warto, myślę że to dużo lepszy wybór niż D40, a napewno bardziej rozwojowy w konfiguracji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10