Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 07 Lut, 2009
Wybor obiektywu tele do Canona 50 D
Autor Wiadomość
statyw
[Usunięty]

Wysłany: Sob 07 Lut, 2009   Wybor obiektywu tele do Canona 50 D

Witam wszystkich

Stoje przed kupnem teleobiektywu , chce fotografowac ptaki i tak sie zastanawiam co kupic (?)
Posiadam "puszke " Canon 50 D , myslalem o kupnie tego obiektywu ;

Canon EF 400mm f/4 DO IS USM plus telekonwerter 1.4x

Lub ewentualnei ten obiektyw ;

Canon EF 70-200mm f/2.8 USM L plus teleconverter 2 x

Co o tym myslicie powiedzcie ? (z gory wszystkim dziekuje )

pozdrawiam Marek
Ostatnio zmieniony przez goltar Sob 07 Lut, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

amv 
Optyczny
Łowiec

Wysłany: Sob 07 Lut, 2009   Re: wybor obiektywu

statyw napisał/a:
myslalem o kupnie tego obiektywu ;

Canon EF 400mm f/4 DO IS USM plus telekonwerter 1.4x

Mówisz o tym ?!

Skąd to pytanie :shock: ? Człowieku,WYPASIOR!

statyw
[Usunięty]

Wysłany: Sob 07 Lut, 2009   

ups , no wlasnie to by bylo piekne :mrgreen: ..skopiowalem nieco wyzej ...(sorki ) :razz: ;)

Zastanawiam sie pomiedzy tymi dwoma co wybrac .. ;

Canon Objektiv EF 100-400mm, f/4.5-5.6L IS USM plus converter 1,4 x

Canon EF 70-200mm f/2.8 USM L plus teleconverter 2 x

amv 
Optyczny
Łowiec

A to niech już odpowiedzą Ci co mają 100-400 a jest tu paru :wink:
Chociaż ja i tak bym wolał 300/4 + TC ,ale jeśli potrzeba zoomu . . .

WojciechW 
Optyczny

Musisz sprawdzić w kieszeni, pierwszy zestaw jest przeszło 3 x droższy ale na pewno bardziej imponujący.

Kiedyś kupiłem obiektyw PENTACON 4/300 do swojego Pentaconsixa i nawet udalo mi się upolować nim parę eskadr samolotów ćwiczących do defilady na 22 lipca. I wówczas skończyło się na próbach (defilady).

Pozdrawiam serdecznie,

WojciechW
Ostatnio zmieniony przez WojciechW Sob 07 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

amv napisał/a:
Chociaż ja i tak bym wolał 300/4 + TC ,ale jeśli potrzeba zoomu . . .
True true ;]

amv 
Optyczny
Łowiec

WojciechW napisał/a:
I wówczas skończyło się na próbach (defilady)

Co chcesz przez to powiedziec,nie byłeś zadowolony ze stałki ? czy samoloty za szybkie? :wink:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Do ptaków polecę 300/4 IS L (bardzo dobra stałka za ludzkie pieniądze) do której można podłączyć TC 1.4 lub 100-400L (ale na ptaki bez TC). Najlepsza jakość będzie przy 300/4 IS L i to szkło da sobie spokojnie radę z gęstą matrycą 50D.

amv 
Optyczny
Łowiec

MM a jak widzisz 300/4 + TC 1.7 ?

WojciechW 
Optyczny

amv napisał/a:
WojciechW napisał/a:
I wówczas skończyło się na próbach (defilady)

Co chcesz przez to powiedziec,nie byłeś zadowolony ze stałki ? czy samoloty za szybkie? :wink:

Samoloty udało mi się sfotografować, choć leciały chyba powyżej prędkości dźwięku. Dla ustalenia uwagi robiłem to z okna kuchni na Starym Mieście. Uwaga o skończeniu się na próbach dotyczyla defilady, w czasie której ze względu na trudne warunki atmosferyczne przeloty się nie odbyły. Nawiasem mówiąc to pamiętam chyba tylko jedną za Gomułki, kiedy przelot się odbył.

Co do samego obiektywu, mam go do dziś, ale używany był niezwykle rzadko. Z aparatem, a jeszcze jakby kto chciał z pryzmatem pentagonalnym, to ważyło przeszło pięć kilo i było praktycznie nie do wzięcia ani w podróż samolotem, ani w góry, ani na jezioro (w tym ostatnim wypadku bywam obciążony sprzętem wędkarskim).

Ale pierwszy (jak się okazało błędnie) wymieniony przez autora wątku sprzęt jest naprawdę imponujący.

Pozdrawiam,
WojciechW
Ostatnio zmieniony przez WojciechW Sob 07 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

MM 
GORSZY SORT POLAKA

amv napisał/a:
MM a jak widzisz 300/4 + TC 1.7 ?

Widzę tylko w Nikonie bo w Canonie ciężko o dedykowany TC 1.7 :razz:

amv 
Optyczny
Łowiec

Ale nie jest to aż nadto,rozumiem :?:
Pytam przyszłościowo :wink:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Nie podpinałem, nie wiem. TC 1.7 Nikkora jako taki jest bardzo dobry, choć do stałki ze światłem 4 to bym niczego więcej niż 1.4 nie podpinał.

Jerry_R 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 14 Lut, 2009   

Na Allegro znajdziesz m.in.:

FALCON 650-1300mm 990 PLN
SAMYANG 650-1300mm 799 PLN
WALIMEX 650-1300mm 1199 PLN

FALCON 500mm 430 PLN
WALIMEX 500mm 589 PLN

Ktos wie co to za cuda???
Uzywal ktos tego???

oracle 
Maniak

Wysłany: Sob 14 Lut, 2009   

Krąży opinia ża to szmelc, ja widziałem tylko fotki z nich i moge powiedzieć że niesamowite mydło. Osobiście bym nie kupił. Zresztą z tego co mi się wydaje to większość z nich to MF only o ile nie wszystkie. [mnie to nie przeszkadza akurat ale...] No właśnie ale do ptaków to chyba jednak przydałoby się coś szybszego.

tu przykładowa fotka z tego:
http://www.twardyy.republika.pl/DSC_731s.JPG

Odpowiedz do tematu