Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 02 Sty, 2009 Sigma 120-400 OS vs Sigma 100-300 f4
Witam
Po konsultacjach na forum i poprzez PW byłem zdecydowany na zakup s 120-400 OS.
Niestety człowiek czasami za dużo czyta, a potem się prześpi z nową wiedzę i tak dwa dni temu z rana pojawiała się u mnie w głowie jeszcze Sigma 100-300 f4.
3 miesiące mogę poczekać i dozbierać różnicę pomiędzy tymi szkłami.
W temacie "coś długiego do 40d" opisałem, że potrzebuję czegoś długiego do fotografowania ludzi, większej zwierzyny i przedmiotów - szkło bardziej uniwersalne.
Za 120-400 OS:
-stabilizacja
-dłuższy zakres
Za 100-300
-stałe światło i jasność na poziomie f4
-ostra /użyteczna przy pełnym otworze/
-wew. ogniskowanie
-3 lata gw bez dopłat
Przeciw 120-400 OS
-ciemny w porównaniu do 100-300
-trzeba przymykać
-2 lata standardowej gw
-ogniskowanie "zewnętrzne"
Przeciw 100-300
-brak stabilizacji
-krótsza o 100mm
Wiem, że moje pytania mogą być trochę męczące ale przed zakupem T50-135 też mendziłem, pytałem i szukałem prawie miesiąc ale dzięki temu wiem, że trafiłem w zakup - tym razem również chciałbym aby był on trafny.
Ja bym nie kupił szkiełka bez stabilizacji o tym zakresie ogniskowych. Sigma 100-300 jest świetna optycznie, ale w wielu sytuacjach nie zrobisz nią zdjęcia tam gdzie Sigmą 120-400 OS dasz radę.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 02 Sty, 2009
a w jeszcze większej ilości przypadków oba te szkła będą Ci po prostu zbędne
Często na forum przytaczany jest tekst "ruchu stabilizacją nie zamrozisz"
Ruch mrozisz dla 1/100 sek, czasami dla 1/50 sek. Problem w tym, że dla 300-400 mm na cropie te
czasy dają poruszone zdjęcia. Aby były nieporuszone musisz mieć czasy na poziomie 1/300-1/500
sek albo stabilizację.
Problem w tym, że gdy wyjdziesz robić zdjęcia, kiedy jest trochę więcej chmurek na niebie, słoneczko
jest już nisko lub do lasu, to przy f/5.6-8 oraz użtecznych czułościach na poziomie ISO 400 aparat
zaczyna pokazywać Ci czasy na poziomie 1/100-1/200 sek. Czyli ruch mrozisz bez problemu, ale
bez stabilizacji i tak nie robisz dobrego zdjęcia. No chyba, że użyjesz monopodu lub statywu. Ale
ja z tym po lesie łazić nie lubię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,4 sekundy. Zapytań do SQL: 14