Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sam już nie wiem... Pentax K-m, Alfa300, Olympus E520...
Autor Wiadomość
Bianco 
Początkujący

Wysłany: Pon 02 Mar, 2009   Sam już nie wiem... Pentax K-m, Alfa300, Olympus E520...

Proszę pomóżcie!!!
Jestem amatorem :neutral: potrzebuję aparatu aby robić zdjęcia w czasie wakacji, zdjęcia dzieci, imprezy rodzinne itp. Nie angażuję się na razie w fotografowanie artystyczne.
Zależy mi na zdjęciach dobrej jakosci i chcę się trochę pouczyć fotografii z użyciem funkcji manualnych, a nie tylko automat...
Do tej pory fotografowałem: Zenith 12XP, Canon EOS 300 i ostatnio kilka lat Nikonem 3700.
Stwierdzam, że poza wygodą noszenia jednak zdjęcia z kompaktu to nie to, co z lustra...

Dokonałem więc wstępnej selekcji moich zainteresowań w przedziale około 2000,-pln.
Próbowałem zasięgnąć opinii w Sklepach typu Saturn itp., ale stwierdzam nie do końca chyba kompetencję sprzedawców, nie umieją zachęcić i przekonać...
Rozmawiałem z posiadaczami lustrzanek, ale każdy chwali swój model - nie są obiektywni...

Proszę o pomoc i poradę, wybrałem wstępnie:

- Sony Alpha A300X kit 18 - 70 / 55 - 200
http://www.tylkofoto.pl/p...-70-55-200.html

- Pentax K-m + SMC DAL 18-55mm f/3,5-5,6 AL + DA 50-200mm f/4-5,6 ED
http://www.fotostrada.pl/...0-42110006.html

- Olympus E-520 + ob. 14-42mm + 40-150mm
http://www.e-cyfrowe.pl/o...0mm-p-8137.html

A może coś innego? Nie znam się aż tak dobrze, a liczę, że na tym forum są ludzie którzy chętnie coś doradzą i powiedzą dlaczego.
Dzięki!!!! :smile:

Reklama

oracle 
Maniak

Wysłany: Pon 02 Mar, 2009   

Z tej trójki zdecydowanie Pentax ale K10D bądź K200D, Powinny z kitem kosztować ok 2000zł, raz że kit SMC jest lepszy od kita Alfy i olympusa a dwa wykonanie Pentaxa będzie lepsze niż Alfy i olympusa. Chociaż to moja prywatna opinia.

Jesteś pewien że chcesz wchodzić w lustrzanki? Bo wg mnie to zdecydowanie przydałby sie obiektyw typu 17-50 Tamron... koszt to ok 1000-1500zl.

A używki wchodzą w gre?

Bianco 
Początkujący

Jestem pewien, że chcę wchodzić w lustrzanki :smile: bardzo fajnie robiło mi się fotki EOS-em 300 ale mam już dość filmów i wywoływania :grin: Lubię od razu widzieć co i jak zrobiłem stąd cyfrowe lustro.
Myślałem nad K200D, ale nie mogę znaleźć nówki w dobrej cenie z dobrym kitem, a tak w ogóle to w czym może być dla mnie lepsza od K-M?
Używki raczej odpadają, a na razie więszej kaski nie mam i musi wystarczyć te 2 tys. z chaczykiem.
Wybrałem te 3 ze względu na kity z dwoma obiektywami od razu.
Z kolei odnośnie obiektywów Zuiko do Olka, słyszałem same pozytywy, ale jak reszta?...

SlawGaw 
Optyczny

Jeśli miałbym wybierać z tych zestawów, to Pentaxa bym skreślił na samym początku. Kolega oracle, ma rację że w Pentaxie to należy zaczynać od K200D lub K10D, dodatkowo obiektyw DA 50-200mm f/4-5,6 ED jest wyjątkowo słaby.
Jeżeli nie masz jakiś większych ambicji to Olympus jest całkiem przyjemny, małe, lekkie do zdjęć pamiątkowych spoko.
A300 to rewelacyjny LV, system który się szybko rozwija i już daje możliwość lepszego rozwoju fotografowi, niż Pentax czy Olimpus. Po za tym to po prostu aparat i nie wyróżnia się niczym szczególnym od Olka czy Pentaxa.

Misek
[Usunięty]

Ja bym brał Pentaxa lub Sony. K-m wcale nie jest taki zły, podobno ma świetny AF. Ja mam Canona 400D i czasem nawet żałuję że nie wziąłem K200D. Też bym się mimo wszystko skłaniał ku K200D. W Pentaxie możesz się pobawić starymi szkłami bo świetnie z nimi działa. Osobiście to zrezygnował bym z 2 obiektywów na rzecz jednego zamiennika Kita o lepszych parametrach.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 03 Mar, 2009   

Po głębszym zastanowieniu mój głos także na Pentaxa, ale chyba nie z tym budżetem.
SlawGaw, ma sporo racji z rozwojem systemu Sony, ale w stajni Pentaxa jest całe mnóstwo świetnych obiektywów i do wyboru można korzystać z zoomów, jak i stałek.
A jeśli chodzi o wykonanie korpusu ...no cóż Sony nie bardzo ma tu szanse z Pentaxem i Olympusem. Nadrabia podobną do Pentaxa jakością zdjęć, przy czym ja bym raczej szukał k10d. k20d nie podoba mi się z tego samego powodu co c450d. Tylko że pewnie nie zmieścisz się w budżecie.

Jeśli zaś chodzi o Sony to 300 bym sobie odpuścił na korzyść a200. Niższa cena i lepszy wizjer, brak LV mnie osobiście by nie przeszkadzał. Za zaoszczędzone pieniądze mógłbyś wtedy kupić jakiś przyzwoity obiektyw, bo w kita się nie ładuj. 18-70 to obecnie chyba najgorszy kit ze wszystkich. Zastanów się.

Olympus... Ech, jakie oni tam mają obiektywy ...pozazdrościć. Ale cena za E-3 i 12-60 SWD to ponad 6000 zł... Natomiast Olka 520 w dualkicie 14-42 i 40-150 masz już za niecałe 2000 zł - moim zdaniem to ciekawa oferta, o ile oczywiście jesteś w stanie zaakceptować format 4/3.

razthaman 
Rozmowny

Jakbym miał 2k to bym wziął 30D z kitem lub 50 1,8, klasa sprzęt za cenę za jaką chodzi. A jeżeli chcesz 2 szkiełka to miałem do czynienia często z tym zestawem Olympusa E-520 + ob. 14-42mm + 40-150mm i bardzo przyjemnie mi się z nim pracowało, duży zakres ogniskowych pokryty i wszystkie ficzery jakie proponuje fotografia cyfrowa obecnie typu czyszczenia matrycy, LV i takie tam.

SlawGaw 
Optyczny

Baku napisał/a:
Jeśli zaś chodzi o Sony to 300 bym sobie odpuścił na korzyść a200.

Dobra rada, jakość zdjęć taka sama, a trochę kasy zostaje.
Baku napisał/a:
Nadrabia podobną do Pentaxa jakością zdjęć, przy czym ja bym raczej szukał k10d.

Moim zdaniem A200/300 daje lepszą jakość zdjęć niż aparaty Pentaxa z tą samą matrycą.
K10D ma małą tolerancję na prześwietlenia, a K200D powyżej czułości 400 odszumia rawy i nie można tego wyłączyć, czułość 500 już totalna guma.
tu o tym jest napisane:
http://optyczne.pl/67.8-T...es_tonalny.html
Przeczytamy tam:
"Przy czułości ISO 1600 różnice pomiędzy K200D i K10D znowu są niewielkie. Obydwa aparaty wypadają bardzo słabo. K20D z matrycą CMOS zyskał przewagę, bo pokazuje więcej szczegółów. Również tym razem jednak Sony A200 dystansuje Pentaxy pokazując najwięcej szczegółów obrazu. "

Baku napisał/a:
A jeśli chodzi o wykonanie korpusu ...no cóż Sony nie bardzo ma tu szanse z Pentaxem i Olympusem.

Tu pełna zgoda, ale te aparaty jakoś się lawinowo nie sypią, chyba nie jest aż tak źle.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wszystko zależy co kto lubi. Ja jestem zwolennikiem cięższych i większych korpusów - pomijając kwestie ergonomiczne (górny lcd) i sam wygląd (delikatnie mówiąc brzydki) bardzo przyzwoitym aparatem jest a700.

30d i 50/1.8 - też mi się podoba, tyle że ja lubię szeroki kąt i dla mnie 50tka jest za wąska jak na jedyny obiektyw. Poza tym Canon nie był przez Bianco w ogóle brany pod uwagę.

Olympus w dualkicie to bardzo fajny zestaw. Ma go koleżanka, chwali sobie, a zdjęcia wychodzą takie jak trzeba (choć to przecież i Jej zasługa).
Pentax niestety trochę nie mieści się w budżecie...
a200 i np 16-80 to całkiem niezły zestaw startowy. Sony jako 3 system zaproponowało FF i tu Sony dostało ode mnie dodatkowe punkty. a900 to wg mnie jednak średnio udany aparat, ale przecież na pewno na tym się nie skończy przygoda Sony z FF i mając to na uwadze można założyć że a200 i 16-80 są całkiem ok na start. W przyszłości mizerną dwusetkę można sprzedać i kupić coś lepszego (700 albo lepiej).

Bianco 
Początkujący

Dzięki za te opinie. Czeka mnie jednak wiele jeszcze przemyśleń. Najlepiej oczywiście byłoby dostać te aparaty choć na 1-2 dni i popstrykać zobaczyć jakie naprawdę fotki można zrobić osobiście i wtedy wybrać. Jednak to chyba nierealne...

A tu na forum nadal widzę, że nie ma jednomyślności. Jedni są za Olimpusem, jedni za Sony a kolejni z Was za Pentaxem.
No cóż ale wybór należydo mnie i to będzie mój problem lub sukces :wink:
Czekam na inne jeszcze opinie.

kozidron
[Usunięty]

Bianco, z trzech zestawów jakie podałeś, moim zdaniem najlepiej się będzie spisywał olek+dual kit, pentax k-m odpada (moim zdaniem) ze względu na swoje gabaryty ale jakbyś go wymienił na K200 to już zupełnie inna sprawa, z sony podobnie jakbyś wymienił A300 na A200( w celu zwiększenia budżetu na szkło) + używany tamron 17-50 to też inna sprawa - natomiast przy takiej opcji zabraknie na tele.
Biorąc pod uwagę nowe body+ nowe szkła +powiedzmy jakiś współczynnik jakości zestaw dual z olkiem prezentuje się najmocniej. Jeżeli nie możesz dołożyć do K200 to raczej nie warto mierzyć w pentaxa, co do sony to niestety te słoiki wypadają gorzej od olkowych -dlatego jak decydowałbyś się na sony to może warto by się rozejrzeć za używanymi obiektywami.
Używane obiektywy to nie samo zło, warto jednak przejść się do sklepu i zobaczyć jak pasuję guzikologia w puszkach w które "celujesz".
Ostatnio zmieniony przez kozidron Wto 03 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Bianco 
Początkujący

Jeszcze jedno pytanie: przy okazji oglądania Olympusa 520 zauważyłem, że zarówno korpus jak i obiektyw (ten zwykły kit-owy) są wykonane w chinach. Czy to w jakiś sposób rzutuje na całokształt wykonania? Czy ten model jest do dostania w produkcji np. japońskiej? Słyszałem, że optyka jest produkowana w japonii a tylko składana w chinach. Było to w Euro AGD, może tylko oni dostają chińszczyznę, a gdzie indziej można kupić "lepsze"?

SlawGaw 
Optyczny

Chiny czy Japonia?
Hm, słyszałem o różnych kombinacjach producentów nie tylko foto, aby tylko napisać na produkcie że z Japonii. Myślę że nie musisz się tym przejmować, jeśli piszą że w Chinach robione, to raczej nie mają nic do ukrycia. Olympus to dobra marka i dba o jakość swoich wyrobów.
Sony 55-200 i tamron 55-200 to jest to samo szkło a ceny już nie, Sony minimum 570 zł Tamron do Sony 399 zł. Do tego gwarancja 2 lata a nie rok. Tamron w teście na optyczne.pl dość dobrze wypadł. Jednak kita Sony to nie wiem na co mógłbyś wymienić aby się zmieścić w 2000, przychodzi mi do głowy jedynie Sigma 18-50 3,5-5,6 ale ona nie jest jakoś znacząco lepsza czy gorsza od Sony 18-70.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 04 Mar, 2009   

Cytat:
Chiny czy Japonia?
Hm, słyszałem o różnych kombinacjach producentów nie tylko foto, aby tylko napisać na produkcie że z Japonii

Tak, kupując swojego Canona też marzyłem by był z Japonii - miałem w domu chiński (projekt i wykonanie) sedes z ciastoramy, nie wyobrażacie sobie ILE elementów może popsuć się w systemie spłukiwania toalety i jak bardzo cała konstrukcja muszli może być ...niestabilna.

Na naklejce cwanona mam Japan, ale kolega który ściągał go dla mnie z USA rozwiał moją pewność. Made In China kojarzy się tym gorzej im precyzyjniejszy sprzęt chcemy nabyć, ale trzeba rozdzielić chińskie wykonawstwo od myśli technicznej. Od tego pierwszego nie uciekniemy, skoro z Chin opłaca się sprowadzać nawet węgiel czy długopisy. Natomiast chińska myśl techniczna... Zaprojektowanie spłuczki i muszli toaletowej to zdecydowanie za wiele jak na chińskich inżynierów.
W każdym razie znajomy opowiedział mi jak to z chin przyjechały gotowe okulary przeciwsłoneczne a w manufakturce w południowych włoszech nakładano na nie gumowe osłonki (też przybyły z chin) na zauszniki i ...drukowano Made In Italy.

Mój malutki Olympusik jest zrobiony w Tajlandii. Do tej pory śmiga aż miło, a w tym roku minie mu 6 lat. Tak więc nie przejmuj się :grin:

razthaman 
Rozmowny

Wysłany: Sro 04 Mar, 2009   

akurat jakość wykonania O 520 jest niebo lepsza niż Canonów serii xxxD

Odpowiedz do tematu