Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 08 Mar, 2009 System i niesystemowe obiektywy :) ? :(
Witam,
wiedziony sukcesami w pozyskiwaniu wiedzy na tutejszym forum, chciałem zapytać Was o współprace poszczególnych systemów (Canon, Nikon, Olympus, Pentax, Sony) z obiektywami alternatywnych producentów (Sigma, Tamron, Tokina). Wertując to i inne fora można przeczytać o tym, że Canony słabo z Sigmami się dogadują (częste błędy AF). Ale nic ponadto nie znalazłem i nie wiem czy aby nie jest to tylko mit. Proszę zatem o informacje jak to jest, który system oferuje możliwie najlepsza współprace z innymi niż swoje własne obiektywami?
ps
Miło byłoby zobaczyć Wasze uwagi również odnośnie współpracy z niefirmowymi lampami - choć tutaj chyba nie ma jakiś dramatów?
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 09 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
statek, błędy w działaniu AF z obiektywami niezależnych producentów zdarzają się chyba w każdym systemie. Trudno powiedziec kto ma z tym największe problemy. O Canonach słyszy się najczęściej, ale też kanonierów jest na ogół najwięcej. Podobno Canon nie udostępnia Sigmie stosownych danych na temat układów AF montowanych w swoich lustrzankach, co ma byc źródłem problemu. Nie wiem ile w tym prawdy.
Osobiście mam tylko jedno szkło Canona, a 2 obiektywy sigmy i 1 tokiny. Jedna z sigm miała tendencje do ostrzenia przed obiektem. Serwis usunął usterkę w tydzień. Na pewno nie zniechęciło mnie to do kupowania obiektywów niezależnych firm.
Monastor, mnie na pewno nie zniechęci, bo nie chcąc zejść ze światłem poniżej 2,8 (do takiego się na analogach przyzwyczaiłem) i jednocześnie nie sprzedając nerki, nie mam wyjścia - będę musiał kupować zamienniki. Tylko, że wolałbym uniknąć wysyłania korpusu i obiektywu do serwisu na poprawki. Niby można w sklepie z linijka sprawdzać jak AF działa - ale to tylko na niby Wiesz, to takie głupie asekuranctwo, które chciałoby uniknąć wpadek - wiem, że tak się nie da, ale mimo wszystko się staram:)
Odnośnie układów AF, Tamrony od początku współpracują z firmą Canon.
I nie działają z canonem najlepiej.
Wydaje mi się że nie ma większego znaczenia w jakim systemie siedzisz, w każdym nieoryginalne zachowują się nie tak jak markowe.
Canon ma najgorszą opinię jeśli chodzi o współpracę z innymi obiektywami, ale tytaj wielu chwali działanie Canona z Sigmą 17-70.
Z moich doświadczeń z Pentaxami wynika że często działają lepiej niż oryginalne.
Sony, Nikon po wizycie w serwisie jest ok.
SlawGaw dzięki za szybką odpowiedź! Na pewno pierwszym moim szkłem będzie coś właśnie w okolicach 17-50(70), ale przynajmniej jeszcze dwóch innych będę potrzebował ...
Czyli Canon (swoją drogą jeśli to prawda, że Canon nie daje Sigmie specyfikacji AF, to nie ma się co dziwić, że nie zawsze uda im się dojść do zamysłu konstruktorów, skąd pomyłki) najsłabiej sobie radzi z innymi obiektywami, a Pentax najlepiej? Ale co z resztą? Nikon, Sony, Olympus? Wiem, że są serwisy, ale coś we mnie zgrzyta jak pomyślę, że nowy sprzęt prawdopodobnie będę musiał oddać do naprawy ...
Najczesciej problem wystepuje z BF lub FF czyli z nietrafianiem idealnie ostroscia. Z wypowiedzi wynika ze najczesciej spotyka to wlascicieli Canonow rzadko Nikonow i Sony.
Ja uzytkuje Tamrona na body Sony i dziala idealnie. Nie ma zadnego problemu z ostroscia
Uzywam obiektywy Tamrona i Sigmy na Pentaxie i raczej nie narzekam. AF chodzi calkiem OK pomijajac male BF/BF ktore na szczescie w K20D sa latwo poprawialne w ustawieniach aparatu.
Moja pierwsza Sigma 20/1.8 byla dosyc mydlana, wyslalem do serwisu i przyslali spowrotem inny obiektyw ktory chodzi znakomicie i jest ostry.
Sigma robi pare obiektywow (20/1.8, 30/1.4, 70/2.8 macro) ktore sa dosyc unikalne i trudno znalezc odpowiedniki w innych systemach a 70/2.8 jest jednym z lepszych makro.
Jedna sprawa to współpraca z AF, a druga to jakie te obiektywy są i tak:
1. mam Sigmę 10-20 to piąta sztuka, pozostałe nie miały płaszczyzny ostrości równoległej do matrycy, Af po regulacji ok.
2. mam tamrona 17-50 2,8, brak problemów z Af ale to trzecia sztuka, pierwsza - parę dni po kupnie okazało się że miała brudne szkła w środku - wyczyszczone w serwisie, po pół roku rozsypała się, dostałem drugą sztukę, okazała się zła. Zawiozłem osobiście do przedstawicielstwa Tamrona w Gdańsku, wybrałem sobie z 8 sztuk trzecią i jest idealna.
Używam Sony A700, ale w tym kontekście nie ma to znaczenia.
Odnośnie układów AF, Tamrony od początku współpracują z firmą Canon.
I nie działają z canonem najlepiej.
Mocno generalizując, można powiedzieć, że Tamron + Canon jest w miarę celny choć niezbyt szybki. Takimi klasykami jak 17-50 i 70-200 Tamron udowodnił, że można zrobić obiektyw o rozsądnej cenie i bardzo dobrych parametrach optycznych. Jak się dobierze obiektyw do korpusu, to jest nieźle, choć niestety fotografowanie sportu czy tzw. reporterka są już stresujące przy takim AFie.
Chodzą słuchy o montowaniu napędów ultradźwiękowych do Tamronów. Może będzie ciut szybciej, ciszej na pewno, byle by z celnością nie było gorzej niż jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12