Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lustrzanka do pracy
Autor Wiadomość
liku 
Nowy

Wysłany: Nie 15 Mar, 2009   lustrzanka do pracy

Witam
Potrzebuję lustrzankę do robienia zdjęć w gabinecie stomatologicznym.
Są to zdjęcia makro zębów i elementów odbitych w lustrze ustnym.
Spotkałem się z użyciem do takich celów Nikona d80 ale nie wiem jaki był obiektyw.
Zawsze używana jest do tego lampa błyskowa typu ring.
Moja wiedza na temat fotografii jest mierna ale myślałem o aparacie .
Nikon d 90 z obiektywem typu makro ze stabilizacją obrazu,
Może Tarmon AF 18-270 ?
Cena zestawu to ok. 6500 (w tym 1800 lampa).
Nie upieram się przy tych produktach i jestem otwarty na sugestię.
Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.

Zamieniłem czcionkę na normalną, na przyszłość proszę o nie pisanie wielkimi literami. goltar
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 15 Mar, 2009, w całości zmieniany 3 razy  

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 15 Mar, 2009   

Po pierwsze - nie krzyczymy.
Po drugie - Nikon ma bardzo dobra i stabilizowana makrowke:
http://www.cyfrowe.pl/apa...f-ed-micro.html
Po trzecie - ten Tamron to szklo uniwersalne z namiastka macro.
Po czwarte - po co Ci lampa? W gabinetach w ktorych mialem (watpliwa) przyjemnosc bywac byly fotele stomatologiczne z takim oswietleniem, ze spokojnie da rade bez lampy macro.
Po piate - blad ortograficzny w oczy kole.
Po szoste - bylo juz pytanie na ten temat, posiadacza Alfy 300. Szukanie nie boli.

krisv740
[Usunięty]

MC,
do czwartego - nie masz racji - specjalizowane aparaty do wykonywania takich prac miały na stałe zamocowane obiektywy do korpusu i podobnie wkomponowaną lampę w obiektyw - patrz yashica dental

co do reszty to sie nie wypowiadam, bo akurat w każdym systemie można to złożyć.
w chwili obecnej praktycznie do każdego obiektywu można założyć flash typu ring. jedna podstawowa kwestia którą już raz wałkowaliśmy w jakimś podobnym wątku to ogniskowa szkła. i chyba doszliśmy do konsensusu - 100 do 130 mm - bo to jedyna słuszna droga do uzyskania odpowiedniej /nieinwazyjnej :mrgreen: / odległości od fotografowanego obiektu / :lol: /

reszta - podpisuję się pod twoimi radami/uwagami :cool:

MC 

krisv740, ja wnioskuje, ze to ma byc takze aparat do innych zastosowan (moge sie mylic).
Jesli juz koniecznie musi byc lampa, to zamiast tego nikkora mozna kupic tamrona 90 czy sigme 105 i tez bedzie ok. No ale z Nikonem to wtedy bez stabilizacji.

Sunders 

liku do tego celu potrzebujesz:
1.dowolną lustrzankę dowolnej firmy
2.obiektyw makro o ogniskowej od 100mm w górę, najlepiej ze stabilizacją/ten polecany przezMC jest bardzo dobrym przykładem/
3.filtr polaryzacyjny do wybranego obiektywu
4.lampę pierscieniową

benetnash 
Rozmowny

liku napisał/a:

Są to zdjęcia makro zębów i elementów odbitych w lustrze ustnym.

IMO utrzymanie jedną ręką aparatu (z przypiętym nikkorwm 105 i ring flashem)a drugą lusterka tak żeby było coś na nim widać , to trudna sztuka...

Sunders 

benetnash lusterko może potrzymać asystentka :smile:

benetnash 
Rozmowny

ja to raczej widziałbym inaczej: lustekro przyklejone taśmą klejącą do obiektywu ;)

Sunders 

benetnash napisał/a:
utrzymanie jedną ręką aparatu (z przypiętym nikkorwm 105 i ring flashem)a drugą lusterka tak żeby było coś na nim widać , to trudna sztuka

benetnash napisał/a:
ja to raczej widziałbym inaczej: lustekro przyklejone taśmą klejącą do obiektywu

benetnash teraz dopiero zwróciłem uwagę na to skąd jesteś :smile: i zrozumiałem skąd ta oszczędność :twisted:
Mam nadzieję, że d-ra liku, który ma 6,5 kilo PLN na sprzęt stać też na asystentkę-inaczej będzie musiał skorzystać z Twojej rady :mrgreen:

komor 
Moderator

A czemu filtr polaryzacyjny? On zabierze 2 EV, co przy niewielkiej mocy lampy pierścieniowej i potrzebie mocnego przymknięcia przysłony – wydaje mi się ryzykowne.

liku 
Nowy

przepraszam za dzisiejszą nieobecność ale wyjazd "pilny"
po pierwsze co do błędu orto sorry ale jestem obcokrajowcem i nie zawsze mi
pisanie wychodzi.
dzisiaj rozmawiałem ze sklepem foto i ich sugestia to canon 450 + szkło z ogniskową do 55
mm +lampa ring
wychodzi tanio ale czy dobrze?
kolega do takich celów uŻywa canona d30 szkła ultra sonic28-135 ze stabilizacją +lampa ring
z tego co się dowiedziałem to w moim przypadku bez lampy to nie dam rady a co do trzymania lustra to mam dwie asysty i obie trzymają a jedna to nawet lustro :oops:
mam jeszcze tydzień pomocy!!!

krisv740
[Usunięty]

liku,
sorry , ale te propozycje to bzdura!
szkło/obiektyw tak jak pisaliśmy min.90mm a lepiej dłuzsze
system obojętnie, bo praktycznie do każdego dokupisz szkło macro o takiej ogniskowej
lampa "rimg" konieczna!
i to wszystko, jeśli tylko do tego ma służyć ten zestaw
szkło typu 28-135 is nic ci nie da - to nie jest typowe macro!
jest uniwersalny, ale nie daje jakości macro specjalizowanego.

liku 
Nowy

boję się tylko czy nie poruszę zestawu bez stabilizacji obrazu?acha i od jakiej odległości będę mógł ostrzyć obraz bo minimum to 30 cm?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

stabilizacja przy makro i tak nic nie daje, a od zapewnienia krótkich czasów masz lampę.

Sunders 

krisv740 napisał/a:
liku,
sorry , ale te propozycje to bzdura!
:?: które :???:
Jak dotąd byliśmy zgodni, że potrzebne jest dowolne body z obiektywem najlepiej makro z ogniskową conajmniej 100mm/niekoniecznie ze stabilizacją/ oraz lampa pierścieniowa.krisv740 czy Ty wymyśliłeś coś innego :???:
komor robiłem takie fotki kompaktem /liku "z góry" założył, że ma to być lustrzanka/ i jedynym problemem była konieczność powtarzania fotki z powodu występowania odblasków/od lustra i od śliny/.
komor napisał/a:
filtr polaryzacyjny? On zabierze 2 EV, co przy niewielkiej mocy lampy pierścieniowej i potrzebie mocnego przymknięcia przysłony – wydaje mi się ryzykowne.
Może masz rację :???: brakuje mi doświadzczenia-nie robiłem nigdy zdjęć obiektywem makro z filtrem polaryzacyjnym :oops: ,
ale taki filtr nie jest tak bardzo kosztowny :idea: , żeby w razie potrzeby nie spróbować, czy nie "ułatwi" wykonywania takich zdęć :wink: Na pewno można zacząc bez niego i dokupić go w razie potrzeby :smile:
Ostatnio zmieniony przez Sunders Nie 15 Mar, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu