Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Szkiełko
Po wielu poszukiwaniach,testach,opiniach wiem tyle że nie wiem nic.
Do Canona 550D rozważałem:
-Canona EF 24mm f/2.8
-Canona EF 50mm f/1.4 USM
-Sigme 50mm f/1.4 EX DG HSM
-Tamrona SP AF 90mm f/2.8 Di Macro
-Canona EF 17-40mm f4 L USM
-Tokine AT-X 116 PRO DX AF 11-16mm F2.8
Problem jest w tym,że mam tym kręcić sporo filmów z użyciem statywu i metrowego Glidetracka ( http://www.glidetrack.com/glidetrack-shooter.html ).Stać mnie tylko na 2 szkła które wcale nie muszą być z tej listy.Szczerze mówiąc zoom nie jest mi potrzebny liczy się jakość obrazu i wykorzystanie szkła w filmach.Wyjeżdżam niedługo na wakacje i już przyszedł czas na podjecie jakiś decyzji.Turcja lub mam nadzieje Tajlandia.Światła nie będzie brakowało wiec jasne szkło nie jest tu priorytetem.O wypowiedz proszę osoby naprawdę znające nie na rzeczy.
Ostatnio zmieniony przez Aston111 Czw 05 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli film, to ostrość będziesz ustawiał ręcznie więc każde szkło się nada, nawet manualne. Piszesz, że światła będzie dużo więc nie potrzebujesz jasnych szkieł. OK, ale jeżeli chcesz zarejestrować naprawdę ciekawe obrazy np. ludzi i wydzielić ich z tła, to właśnie potrzebujesz jasnych szkieł. Zdjęcia do filmu niczym się nie różnią w wymaganiach od zdjęć do oglądania na ścianie. Jeżeli użyjesz ciemnych szkieł, to będziesz miał film, wyglądający tak, jak zrobiony tanią kamerą, a nie lustrznanką - nie uzyskasz wąskiego zakresu ostrości obrazu.
Kolejna rzecz, jakiego rodzaju film? Krajobrazy? Ludzie? Ulica? Zwierzęta?
Od tego zależy potrzebny kąt widzenia obiektywu.
To tyle na razie refleksji od człowieka, który nie jest pewien, czy zna się na rzeczy.
Dzięki za zainteresowanie i poświęcony czas.Głównie krajobraz jednak film to nie wszystko.Będę fotografował architekturę ludzi,zwierzęta.Wydaje mi się,ze dobrze mieć coś szerokiego i małe tele.Wiem,ze wybierając 2 szkła i raczej rezygnując z zoom dla jakości obrazów nie jest to prosty wybór.Co myślicie o Canonie EF 100mm F/2.8 Macro USM.Za parę godzin kończy się aukcja i może będę miał możliwość kupić go okazyjnie.Fajnie było by pocykać ciut robactwa.Można go zarazem używać jako małe tele ? Nadaje się to do filmu ?
Aston111, podane obiektywy to jest wszystko od szerokiego kąta do makro, tylko tele brakuje na liście. Najpierw podjąłbym decyzję czy potrzebuję zooma czy dam sobie radę z sami stałkami i to ledwie dwoma, bo na więcej nie wiem czy starczy kasy. Rozwiązaniem kompromisowym na początek może być jakiś standardowy zoom typu 17/18–50/55/70 a do tego jakaś stałka 30/50 mm. W zależności od tego co/kogo chcielibyśmy separować z tła tą stałką. Stałka makro też fajna, do makro i do zbliżeń czegoś co chcemy sfotografować z bezpieczniejszej/dyskretniejszej odległości.
Ale ja też nie znam się na filmowaniu.
W międzyczasie jeszcze coś napisałeś (niepotrzebnie boldem). Setka makro fajna jest do ręcznego ostrzenia i bardzo dobrze nada się do filmu. Szeroki i wygodny pierścień ostrzenia, duży zakres obrotu, czyli precyzja, do tego dobra ostrość i niezłe światło jak na 100 mm. W pełni używalna od pełnej dziury.
Zje... od moderatora ups .Obędę się bez zoom.Można podejść,odejść.Jakoś się dostosuje a chociaż spróbuje.Myślę,ze będą to 2 stalki.Do tego body 100mm to ile będzie ? Chyba nie najgorzej do tego by przycerować coś dalej.Jakieś typowe szerokokątne i nie jest źle.Prawda
setka będzie nieźle rzucać przy kamerowaniu dslr
tzn. przy tej ogniskowej zaczyna byc trudno utrzymac stabilne kadry.
mozliwe ze najlepszy bedzie jakis zoom typu 18-50, przy filmowaniu
nie potrzebujesz rozdzielczosci stałek, a dobry jasny zoom nawet
na pełnej dziurze wystarczy do filmowania.
wiem ze w UK mozna troche taniej, ale poza tym nic,
masz jakies tamtejsze ceneo ?
Myślę,że przy kamerowaniu ta setkom bez dotykania pierścienia ostrości ze statywu będzie ok Mylę się Chodzi o to,że ma makro i ze statywu cyknę coś dalej całkiem ostro.Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.Jestem zielony w tych sprawach i wiem tyle ile zdołałem do tej pory wyczytać.Co do tego gdzie szukam to ebay.co.uk i google.co.uk
[ Dodano: Pią 06 Sie, 2010 01:54 ]
100 mm to juz tele o wąskim kącie widzenia na aps-c, obiektyw o takiej ogniskowej bawi na początku, potem okazuje sie uzyteczny tylko od czasu do czasu, chyba że ptaki albo sport,
ale na to za krótki...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11