Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Chciałbym zapytać:
Czy miał ktoś może z Was zabieg tą metodą lub inną laserową??
Jaka że noszę okulary (-2d)+(-1,5d astygmatyzm) co bardzo przeszkadza w życiu codziennym, chciałbym poddać się zabiegowi LASIK.
Miał ktoś z tym do czynienia? jak to wygląda i po jakim czasie można normalnie funkcjonować? Gdzie najlepiej wykonać zabieg? Najbliżej mam do Trójmiasta i raczej tam szukam.
Ktoś może korzystał lub kogoś znajomy z usług centrum Nowy Wzrok???
Moja narzeczona miała robione chyba dokładnie tą samą technologią. Miała coś około -3d. Najpierw dwa tygodnie nic nie widziała, potem odzyskała wzrok i widzi doskonale (jest w stanie na tablicy testowej przeczytać dolny rząd bez większego problemu). Niestety musi codziennie używać sztucznych łez, bo po operacji oko nadmiernie wysycha.
Zabieg miała wykonany na obu oczach na raz w Intermedica w Poznaniu
Pozdrawiam
Mialem wykonana te operacje ponad rok temu w Katowicach w Klinice 2000. Zabieg przebiega szybko i w zasadzie bezbolesnie - ok 10 min na jedno oko. Bolesne jest jedynie zakladanie aparatu do otwarcia i przytrzymania powiek. Potem to "boli" jedynie swiadomosc, gdy wiesz co ci robia z okiem Zaraz po zabiegu widzisz poprawnie i okulary mozesz wrzucic do kosza, po godzinie idziesz do domu. Oczywiscie
trzeba zakraplac oczeta, chyba przez trzy miesiace i nosic okulary p. sloneczne(DOBRE !) z filtrem UV - tydzien lub dwa. No i zakaz chodzenia na basen (bezwzgledny) - mikroby i podnoszenia ciezkich przedmiotow - chyba przez trzy miesiace. Co do skutecznosci - caly wic polega na tym jak lekarz utrafi z prognoza regeneracji soczewki - max blad to +/- 10% wady poczatkowej. U mnie bylo -7 i -8 a teraz jest ok -0,5 wiec trafili nienajgorzej i jestem b. zadowolony. Jedyny problem jaki mam to jazda samochodem noca poza miastem - samochody z naprzeciwka oslepiaja mnie bardziej niz przed zabiegiem, ale da sie z tym zyc i jezdzic bezpiecznie. Jak masz jeszcze jakies pytania to prosze bardzo ...
Ja sie tez kiedys zastanawialem nad korekcja wzroku, jedka stwierdzielm, ze poczekam, az technika pojdzie do przodu. Nie spieszy mi sie, oko latwo zepsuc, a naparawic bardzo trudno.
Z tego co czytalem to przewazajaca wiekszosc powiklan po lasiku bierze sie z tego, ze rogowka jest cieta mikrokeratomem(taka golarka), tak, zeby laser mogl modelowac spodnia warstwe rogowki. Jest to dosc agresywna ingerencja w strukture rogowki.
Zdania sa podzielone, jak patrzylem po roznych forach na ten temat, ja jednak wole troche poczekac.
Z tego co czytalem to przewazajaca wiekszosc powiklan po lasiku bierze sie z tego, ze rogowka jest cieta mikrokeratomem(taka golarka), tak, zeby laser mogl modelowac spodnia warstwe rogowki. Jest to dosc agresywna ingerencja w strukture rogowki.
Wiekszosc powiklan po operacji bierze sie z lekcewazenia przez pacjentow zalecen lekarza (zakraplanie, unikanie basenu itp.) Sam bylem swiadkiem, kiedy w dzien po zabiegu na wizycie kontrolnej, jedna z pacjentek pytala sie czy trzeba uzywac wszystkich przepisanych medykamentow, bo ona uzywa tylko jeden - lapy opadaja. Potem tacy pacjenci pisza po forach, ze zabieg sie nie udal, sa powiklania itp. A sam zabieg (z technicznej strony) wydaje sie bezpieczny - laser jest o wiele mniej inwazyjny niz noze prof. Fiodorowa. Zabieg wykonuje automat pod nadzorem lekarza, kazdy impuls lasera jest zapisywany i w razie totalnej awarii operacje mozna wznowic od momentu przerwania. Komputer automatu nie dziala pod OS Microswadu - pytalem
Moja znajoma chyba pół roku temu mała także robiony taki zabieg w Poznaniu. Jest bardzo zadowolona (dała ok 4k za dwoje oczu). Miała to robione metodą inwazyjną, choć wspominała że jest też jakaś bezinwazyjna, ale którą dana osoba będzie miała robiona to zależy o wady. Ja także wybieram się na taki zabieg, choć jakoś szczególnie mi się nie spieszy. Mam jedno oko idealne a drugie ok -3 i w sumie widze ok, ale przy długotrwałym czytaniu czy siedzieniu przed monitorem wzrok się szybciej męczy.
Jestem 2 miesiące po LASIKu i chętnie odpowiem na wszelkie, konkretne pytania, tutaj lub poprzez prywatną wiadomość. Potrzebuję tylko jakiegoś punktu wyjścia, bo tak pisać ogólnie to nie lubię. Tak więc nie krępujcie się ;-)
Mój kolega podźwigał trochę ciężarów musiał później trochę czasu poleżeć w szpitalu w Warszawie ale na szczęście jest już wszystko w porządku i rzeczywiście wada wzroku się zmniejszyła znacząco okularów już nie nosi.
Mam szeroką źrenicę i słyszałem o efektach halo(haze,glare)??
Może znacie jakieś przypadki i lub ostrzeżenia?!
Mam tzw. "standardową" szerokość źrenicy i efekt halo (jasna obwódka wokół źródła światła) u mnie występuje. Nie jest to uciążliwe, jedyny problem to jazda samochodem w nocy poza miastem - samochody z naprzeciwka trochę bardziej oślepiają.
U moich znajomych, którzy przeszli przez lasik efekt halo nie występuje, więc może u ciebie też nie będzie występował.
Słuchajcie!!!
Jestem już po zabiegu. I jednak lekarz zalecił PRK !!!
Już dwa tygodnie po i jest OK, najgorsze 3 pierwsze dni i noce nieprzespane
Ale już jest prawie SUPER.
Jeszcze trochę ostrości w prawym oczku i będzie LUKSIO.
Na pierwszej wizycie jednym okiem przeczytałem najniższy rząd cyferek a na drugie drugi od dołu!
Pani powiedziała że jak tydzień po to rewelacja.
Ciekaw ile czasu jeszcze żeby ta ostrość w prawym wróciła do normalnej??!!
A mnie interesują badania przed zabiegiem.
Czy badają tylko oczy czy np. robią morfologię albo coś innego "nie związanego" z oczami ?
Hmm chyba kiedyś się skuszę na taki zabieg, bo -4,5 dioptrii to jak dla mnie trochę za dużo..i w soczewkach już nie mogę za długo chodzić.
Witam!
Chcę się zdecydować na laserową korekcję wzroku. Jednak mam obawy czy za parę lat nie wystąpią jakieś powikłania??? A jeśli zajdę w ciąże np 2 lata po zabiegu to nie będzie żadnych powikłań? Czy miał ktoś robiony zabieg parę lat temu, żeby móc wypowiedzieć się jak jest teraz?
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11