Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon Action EX 10x50 czy 12x50
Autor Wiadomość
Piter30
Gość
Wysłany: Pią 12 Sty, 2007   Nikon Action EX 10x50 czy 12x50

Witam Wszystkich!
Jestem nowa osoba na forum wiec na wstepie chcialbym powiedziec, ze bardzo podoba mi sie to co tutaj poruszacie, informacje sa zazwyczaj przedstawione w jasnym swietle :D Mam pewien problem! Chce kupic Nikona Actiona EX i niedaje mi spokoju co wybrac 10x50 czy 12x50? Lornetki tej bede uzywal tzw. weekendowo czyli chcialbym cos uniwersalnego na dzien i czasami do obserwacji gwiazd oraz ksiezyca w nocy. Ze wzgledu na trudna dostepnosc tych lornetek niestety nie moge ich porownac. Czasami lubie obserwowac obiekty daleko oddalone i nie jestem pewien czy 10x jest wystarczajace z drugiej strony 12x moze okazac sie malo komfortowa przy patrzeniu "z reki" Nie mam duzego doswiadczenia w tej dziedzinie bo zatrzymalem sie kilka lat temu na rosyjskich wynalazkach ale teraz chcialbym zmienic na "cos lepszego" Bardzo prosze o pomoc bo jest to dla mnie wazne!

Reklama

Pepin Krootki 
Rozmowny

Wysłany: Sob 13 Sty, 2007   

Nie wiem jak inni forumowicze, ale im dłużej się w to bawię, tym mniejsze powiększenia mnie satysfakcjonują. Na początku chyba każdy napala się na jak największy power (Kronos... Kronos !!!), ale potem przychodzi otrzeźwienie. Obecnie uważam, że i siódemeczka dobra, jak ktoś lubi obserwować "z ręki", bo stabilność obrazu i pole widzenia wynagradzają mniejsze powiększenie. Tak naprawdę samemu nigdy nie kupiłbym 7x, ponieważ uważałem, że to za małe powiększenie. Dostałem jednak taką lornetkę w prezencie i przyzwyczaiwszy się stwierdzam, że teraz to moja "podstawowa" lornetka. Z racji stbilniejszego obrazu widać więcej szczegółów.

Inna rzecz, jaką kto ma technikę obserwacji. Niektórzy przeczesują okolicę wzrokiem bez lornetki i jak coś ciekawego zauważą (np. ruch w koronie drzew) to celują tam lornetką. W takim wypadku lepsza będzie 12. Inni wyszukują obiekty już od razu w lornetce, lubią stać i jak najdłużej patrzeć się w dal przez bino (sam zaliczam się do tej kategorii). W takim przypadku warto wybrać lornetkę o mniejszym powiększeniu. Obserwacje będą bardziej komfortowe a z racji większego pola widzenia nic nie umknie obserwatorowi.

Pozdrawiam

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 13 Sty, 2007   

Ja też uważam 10tkę za lepszy wybór. Troszkę mniejsze powiększenie jest tylko pozorną wadą, bo zyskujemy na polu widzenia i stabilności obrazu.

Arek

Piter30
Gość
Wysłany: Nie 14 Sty, 2007   

Dzieki za pomoc, wybiore 10x50 - mysle, ze bedzie to rozsadny wybor

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 15 Sty, 2007   

O ile po lornetce za 800 zł nie oczekujesz cudów, będziesz zadowolony.
Arek

Adam Bieniasz
Początkujący

Wysłany: Wto 16 Sty, 2007   

Chciałbym zwrócić uwagę, że aktualnie są dwa optima lornetek pod względem parametrów i własności użytkowych, to znaczy 8x32 (i pochodne 8x30 , 7x35) oraz 10x50.
8x32 charakteryzuje głównie się małą wagą i zazwyczaj większym polem widzenia a 10x50 większą ilością światła ale jest to lornetka bardziej „parapetowa” bo wymaga lepszego podparcia.
Wydaje mi się że nowoczesna 8x32 (o dobrej transmisji światła) jako pierwsza lornetka byłaby lepsza (nie tylko moim zdaniem) gdyż przyda się nawet jako lornetka przeglądowa do nieba (jakiś kłaczek będzie mniej widoczny a i który nawet w 10x50 jest tylko trochę bardziej widocznym kłaczkiem), a wymiary i waga pozwalają wrzucić do plecaka na każdą wyprawę. Oczywiście jeżeli ktoś interesuje się astronomią to wybierze 10x50.
Mam wiele lornetek (dwie 8x30, 8x40, dwie 7x35, monookular 20x60, ulubiona NIKON 8X23 ventuer I) i wiem, że każda ma inną charakterystykę. Od pół roku jestem posiadaczem William Optics 8x42 APO i wydawało mi się że taka lornetka będzie najlepszym optimum. Teraz wiem że tak nie jest dlatego to piszę. Dodatkowo określę się że bardziej preferuje lornetki typu porro.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 16 Sty, 2007   

Ja akurat mam odmienne zdanie. 50tka to 2.5x światła więcej i w ciemny dzień, w szarówce oraz w nocy to potężna zaleta. Uważam 10x50 za najbardziej uniwersalny instrument do
wszystkiego i ją bym rekomendował jako pierwsza/jedyną lornetkę. 8x32 jest fajne jako
drugi instrument, typowo turystyczny lub do podglądania przyrody w jasny letni dzionek tam gdzie nie trzeba tachać większej i cięższej 10x50.

Poza tym, jeśli chcemy mieć małą 32kę, to trzeba iść w dachówkę, a to już są koszta jeśli chcemy mówić o jakości optyki porównywalnej do tej w porro klasy 10x50...

Arek

Adam Bieniasz
Początkujący

Wysłany: Sro 17 Sty, 2007   

Szanuję Pana zdanie w tym temacie.
Niedawno na forum polecając komuś Nikona 8x32 SE lub EII (nie produkowany już) narzekałem że dobrzy producenci wycofują się z produkcji lornetek porropryzmatycznych. Ostatnio będąc w internecie zauważyłem lornetkę Celestron 8x32 Ultima DX. Wydaje mi się ze może to być dobra, mała, stosunkowo tania lornetka (lecz troszkę ciężka). Jeżeli ktoś ją kupił to proszę o komentarz lub jeśli znalazł w sieci test to o namiary.
Tak się zastanawiam, że przydał by się założyć nowy top-temat poświęcony mniejszym lornetkom do przyrody.
Pozdrawiam
Adam

Pozdrawiam
Adam

Pepin Krootki 
Rozmowny

Wysłany: Sro 17 Sty, 2007   

Na forum Cloudynights są opinie na temat Celestronów serii Ultima i z tego co pamiętam, nie są to opinie pochlebne (przynajmniej w stosunku do innego sprzętu w tej klasie cenowej).

Pozdr

Odpowiedz do tematu