Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
[400-500zł] Canon A590 IS vs ?
Autor Wiadomość
saperos
[Usunięty]

Wysłany: Pią 30 Sty, 2009   [400-500zł] Canon A590 IS vs ?

Witam,

Przed wyprawą za granicę, chciałem zakupić cyfrówke do "pstrykania", jednakże z możliwością zmian przynajmniej paru podstawowych ustawień.

Wymagania:
- dobry stabilizator
- szybkie robienie zdjęć

Użytek 100% amatorski (widoczki, typowe zdjęcia z wakacji). Zależy mi aby robł ostre, wyraźne zdjęcia. Po przejrzeniu forum widze ze polecacie Canona A590 (dostac mozna go jak widzialem juz od 400 zł)

pisze ponieważ nie jestem zdecydowany... prosze o pomoc i utwierdzenie mnie w wyborze :)

pozdrawiam.

Reklama

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Sro 04 Lut, 2009   

A 590 IS widziałem już od 366 zł.
Mam pozytywne doświadczenia z kompaktami Canona co do jakości i tonacji zdjęć. W pracy wspólużywalem kilka tych z serii A, ale również jestem bardzo zadowolony z używanego na co dzień G9. Myśle, że nie ma tu specjalnego niebezpieczeństwa, choć trafiające się negatywne opinie wskazywać mogą na pewien niewielki procent gorszych jakościowo egzemplarzy.

WojciechW

pablospanishguy
[Usunięty]

Wysłany: Nie 01 Mar, 2009   

A590IS to swietny sprzet. Wprawdzie konkretnie tym sie nie bawilem, ale mialem poprzednika (A510) a teraz mam A720IS. 510 miala lepszej jakosci obiektyw (tak na oko - mniejsza dystorsja, mniejsza AC, ale to drugie moglo wynikac ogolnie z mniejszej rozdzielczosci - AC ciezej bedzie dostrzec przy 3mpix niz przy 8 ). Jesli chodzi o skutecznosc stabilizacji to w A720IS zauwazam jej dzialanie ;) Nie robilem testow, ale pewnie kolo 1EV (czasem nawet wiecej) daje... Zakladajac, ze moj "uchwyt" nie poprawil sie wraz z powiekszajacym sie doswiadczeniem, co tez jest mozliwe ;) Tylko te Twoje kryteria jakos mi nie pasuja: "szybkie robienie zdjec" - no coz, kompakty Canona z serii A szybkie to nie sa. W dwubateryjnych ladowanie lampy jest koszmarnie dlugie (jesli robisz zdjecia w pomieszczeniach gdy na zewnatrz ciemno - to ma znaczenie). Te na 4 paluszki sa szybsze. AF demonem predkosci takze nie jest (nie wiem jak to dziala, ale mam wrazenie jakby po wylaczeniu Live View troche lepiej? znowu - nie testowalem, tylko kilka razy odnioslem takie wrazenie). Z tym, ze nie mam porownania do kompaktow innych firm (poza dosc beznadziejnym Kodakiem CX7220). Wiem natomiast, ze z jakosci zdjec jestem raczej zadowolony. Tylko "raczej" bo zaden kompakt nie zadowoli mnie do konca ;) . Moze troche zamotalem, ale na prawde, jak na kompakta to ten sprzet jest swietny. Umozliwia kreatywne focenie (czego nie umozliwia 95% innych kompaktow). Ale demonem szybkosci na pewno nie jest, zwlaszcza, gdy robisz w trudnych warunkach oswietleniowych z lampa... Na pocieszenie dodam, ze jesli chodzi o szybkosc autofokusa w "idealnych" warunkach - kontrastowa scena w dobrym oswietleniu - to jest bardzo szybki. Do "widoczkow i typowych zdjec z wakacji" jest wrecz idealny :) Jest rowniez bardzo ostry jak na kompakta i relatywnie malo szumi (oczywiscie jak na kompakta - porownywalem z Kodakami i Samsungami). Na pewno bedziesz zadowolony. Za niecale 400pln to prawdziwa okazja... Dla mnie lepszy od nowych modeli (ustawienia manualne...).

barylkaq
[Usunięty]

Wysłany: Sro 18 Mar, 2009   

czy ten canon bedzie dobry do robienia zdjęć samochodom? Czy moze jakis jest lepszy do 500zł?

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Wysłany: Sro 18 Mar, 2009   

barylkaq napisał/a:
czy ten canon bedzie dobry do robienia zdjęć samochodom? Czy moze jakis jest lepszy do 500zł?

A Możesz bardziej doprecyzować pytanie :?: :roll:
Bo Wiesz, jest różnica czy chcesz fotografować samochody w ruchu czy stojące. Samochody duże, czy małe? Robić jakieś ujęcia z bliska, czy tylko poprostu poklepać fotki aut.
Do dobrych zbliżeń, przydaje się szeroki kąt - generalnie im szerszy, tym można większe uzyskać przerysowanie np. maski samochodu tu masz taki efekt uzyskany na ogniskowej 28mm:
http://bp0.blogger.com/_t...-h/P7052527.JPG szeroka macha, wąski dach :)
Dodatkowo szeroki kąt obiektywu umożliwi Ci złapanie większych (gabarytowo) pojazdów bez potrzeby zbytniego oddalania się od nich ;)
Natomast jezeli chodzi o fotki aut w ruchu, to nieodzowny będzie szybki autofokus ciągły, lub funkcja panoramowania w aparacie no i czasem do takich zdjeć przydają się dłuższe ogniskowe :) Całkiem udane fotki aut w ruchu robiłem kiedyś FZ18 -stką Panasonica - oczywiście przy dobrym świetle dziennym :) ale ten aparat nie jest jeszcze dostępny w kwocie do 500 zł.

pablospanishguy
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Mar, 2009   

barylkaq napisał/a:

Wiesz: to jest aparat fotograficzny. Nadaje sie do fotografowania, inaczej: do robienia zdjec ;) Samochod tez daje sie zrobic. "Funkcja panoramowania" To jest w ogole cos takiego? Ja normalnie panoramuje przy pomocy Canona A720IS ;) Tylko ustawienia manualne sa potrzebne, ale A590IS takie ma. Jesli "funkcja panoramowania" wg quadest1 to stabilizacja przelaczona w trym "tylko pionowa" to A720IS to ma. Czy A590IS tez - to juz musza sobie potencjalni nabywcy poszukac w specyfikacji, w testach itp ;) Natomiast nie jest to niezbedne do prawidlowego panoramowania, choc na pewno ulatwia... Co do AF - jest powolny, ale nawet jak sie pomyli, to przeciez kompakt ma tak duza glebie ostrosci, ze przewaznie i tak auto sie w niej zmiesci...

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Wysłany: Sro 25 Mar, 2009   

Ale czy ja gdzieś pisalem, ze się nie da? Zwróciłem tylko uwagę na przydatne funkcje nie wiem na ile barylaq jest zaawansownym użytkownikiem i czy bedzie używał manuala ;)

pablospanishguy
[Usunięty]

Wysłany: Sro 25 Mar, 2009   

Zle mnie zrozumiales ;) Z Twojego postu jedynie odnosilem sie do "funkcji panoramowania". Reszta dotyczyla zapytania barylkaq ;) A co do manuala, to moim zdaniem jest jednak dosc obowiazkowy (a co najmniej tryb Tv) przy panoramowaniu. Rzadko sa takie warunki, by aparat sam dobrze dobral. Jak jest mocne oswietlenie, to przeciez trzeba przeslone zwiekszyc itp. Przy okazji: A720IS (takze A510, A590IS najprawdopodobniej tez) w trybie manualnym ma cale 3 stopnie mocy lampy, gdzie 1 to chyba do makro jest, wiec mozna powiedziec, ze lampa jest prawie nieustawialna. Ostatnio zauwazylem, ze w trybach polautomatycznych (A, T) lampa jest ustawiana automatycznie, wiec sama dobiera swoja moc. Przy panoramowaniu po zmierzchu ta wskazowka moze sie przydac ;) W sumie auto raz blizej raz dalej przejedzie (wazne, jesli stoimy blisko i robimy na szerokim kacie - w innych przypadkach i tak bedziemy korzystali z max).

Odpowiedz do tematu