Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zastaniam się czy warto zainwesytować do kompetu z Canonem 450D i Sigmą 17-70 mm Canona 50/1.8?
Z jednej jednej strony jest to tani i dobrze spisujący się obiektyw, z drugiej strony Sigma przy 50 mm osiąga podobne wyniki jeśli chodzi o rozdzielczość.
Zauważyłem, że na forum kilka osób posiada oba obiektywy, dlatego proszę o radę i pomoc.
Jeśli nie zamierzasz w miarę szybko inwestować w „prawdziwe” stałki to moim zdaniem warto kupić 50/1.8, bo współczynnik cena/jakość jest rewelacyjny. No, może ostatnie zmiany kursów walut powodują, że nie powinieneś się z tym tak śpieszyć , chyba że uda Ci się jeszcze to plastikowe szkiełko wyhaczyć w dobrej cenie.
Jakość Sigmy 17-70 do dzisiaj mnie zadowala, ale przy 50 mm nie daje Ci ona światła ani f/2,8 ani tym bardziej światła f/1,8. Domykając tego plastika do powiedzmy f/2,2 masz ładne portrety z rozmytym tłem, które są w całkiem ostre, jeśli nie dasz ciała z AF. Domykając go do f/8 dostaniesz żyletkowe zdjęcia. Wszystko to oczywiście pod warunkiem że kupisz jakiś nie-felerny egzemplarz.
Ale warto pamiętać też o wadach tego obiektywu, takich jak delikatna konstrukcja, kiepskie działanie AF i tendencja do złego ostrzenia na dalszych odległościach przedmiotowych (mój ma tę wadę, egzemplarz kolegi FotoTomka też, inni też chyba potwierdzali).
Bawiłem się troche canonowską 1,8/50 i o ile obraz ma przyzwoity to mechanikę fatalną - cały czas miałem wrażenie że mi się rozleci i bedę soczewki z podłogi zbierał... Jeśli to nie problem dla Ciebie to myślę że można polecić. Jeśli wolisz coś solidniejszego to już tylko 1,4/50 USM.
Z pięćdziesiątek wychodza takie mniej więcej obrazki:
Ja dostałem 50/1.8 jako gratis przy większych zakupach u sprzedawcy u którego zawsze robie zakupy wiec moje odczucie mogą być nieadekwatne gdyż mam go za darmochę. Co do jakości wykonania szybkości AF to nie jest to rewelacja powiedziałbym ze nawet w tym temacie wygląda kiepawo jednak ten mały „plastikowy” obiektyw dal mi dużo przyjemności w fotografii światło 1.8 co jest czasami bezcenne co prawda aby było ostro trzeba przymknąć i to znacznie jeśli chodzi rozmazywanie tła to tez ciekawie to wygląda. Jeśli nie zamierzasz wydać za dużo kasy i szybko zmieniać sprzętu to naprawdę dobry wybór a jak zobaczysz co może nawet tak tania stałka to juz tylko czeka Cie 85/1.8
Normalna fotka, nic specjalnego. Nie wiem co to jest do "nie wierzenia".
Helios 55mm F/2 1/80s Wbudowana lampa, zero edycji, wyostrzanie 0
http://img2.vpx.pl/up/20090324/img_4660.jpg
Canon 50mm F/1.8 1/80s Wbudowana lampa, zero edycji, wyostrzanie 0
http://img2.vpx.pl/up/20090324/img_4665.jpg
Oczywiście fotki to pstryki ale będziesz miał jakieś porównanie.
PS.
Mój się rozleciał na kawałki. Poskładałem go ale AF głupieje (a to dlatego że plastik w środku się urwał.). Zdjęcia są identyczne jak były przedtem. Bardzo prosta konstrukcja ale i bardzo awaryjna.
W niektórych sklepach da się jeszcze dopaść to szkło w cenie poniżej 500 zł więc nie jest tak tragicznie.
Cena tego obiektywu niedawno wynosiła ok 300 zł. Dwie stówy piechotą nie chodzą, jednak gdybyś chciał kupić to polecam! Ma tyle samo wad, co zalet, Komor napisał o słabej jakości zdjęć z większej odległości i tu ma w pełni rację. Jednak przyzwyczaisz się .
WARTO.
Jeżeli chodzi o wykonanie - bzyka jak kit, AF nie zawsze trafia, plastik góruje w konstrukcji. Jednak "mit" o tym, że wytrzymuje do roku (słyszałem takie) można wsadzić między bajki. Nic się nie rozlatuje, używam go prawie półtora roku i dalej chodzi bez zarzutu.
JAK BĘDZIESZ DBAŁ, BĘDZIESZ UŻYWAŁ.
A jak zachorujesz, kupisz 50/1.4 (np. Canon lub Sigmę)
To wcale nie jest bujda że ten obiektyw się rozlatuje. Mój exemplarz sam siebie zepsuł. (silnikiem AF). Owszem, zawsze może wytrzymać i 10 lat o ile się go nie używa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,49 sekundy. Zapytań do SQL: 14